Sajtos Gábor
építőművészet

Bemutatkozó

Sajtos Gábor DLA Pro Architectura-djas építész vagyok a SAGRA Architects alapító vezető tervezője. 1999-ben diplomáztam a BME Középülettervezési Tanszékén előtte a TU Wien Építész karának voltam ösztöndíjas hallgatója. 2004-ben elvégeztem az ÉME Mesteriskolát, 2002-től a BME Középülettervezési tanszékén voltam meghívott oktató. 2006-ban Grand Gabriellával megalapítottam a SAGRA Architects építészirodát. 2018-ban szereztem meg az építőművészeti doktori fokozatomat.  Az „Időtlen és időszerű” című értekezésemben személyes értelmezésben vizsgálom a hagyomány megjelenési lehetőségeit a kortárs építészetben. Azon kortárs építészeti viselkedés- és kifejezési módokat és azok mikéntjét keresem, melyek az állandósult építészeti értékek megtartása és továbbvitele mellett képesek naprakészek lenni, saját építészeti munkáim mentén mutatom be a hagyomány kortárs megjelenési lehetőségeit, a folytonosság és megújulás építészeti megnyilvánulásait. Azt keresem és mutatom be, hogy a munkáimban hogyan tudok a hagyományhoz való viszonyulásban kapaszkodót találni és ezt az értékmegőrző hozzáállást közvetíteni. Építészeti alkotásaimat az általam kiemelt építészeti minőségek mentén mutatom be. Az MMA ösztöndíj program keretében ennek folytatásaként ezen építészeti minőségeket a pasaréti Páduai Szent Antal plébánia műemlék együttes felújítására és új közösségi ház tervezésére koncentrálva kívánom értelmezni. Számomra az alapvető építészeti erények a csend, a korreláció és a kontextus minőségeiben jelennek meg. Azt vizsgálom, hogy az adott tervezési feladat kortárs építészeti kifejezőmódjában és a folytonosság megtartásában miként képesek ezen minőségek segítségünkre lenni.

Iskolák
Phd / dla, 2018. BME Építészmérnöki Kar
Jelenlegi munkahely
SAGRA Építész Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Portfólió

  2019.09.01 12:11:04

  Építészeti portfólió
Hírek, események
 • Sajtos Gábor Ybl Miklós-díjban részesült

  2020. 04. 15.
  építőművészet
  Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Ybl Miklós-díjat adományozott példamutató építészeti alkotó munkásságáért, emblematikus, tiszta szerkesztésű, kimagasló színvonalon megvalósult épületek létrehozásért Sajtos Gábor DLA építésznek.
 • A mindszentkállai Borász háza az Év Balatoni Háza pályázaton különdíjat nyert

  2020. 04. 15.
  építőművészet
  A Mindszentkállára tervezett Borász háza az Év Balaton Háza pályázaton elnyerte a Balaton Szövetség különdíját
 • A borász háza Mindszentkállán, Octogon magazin 2019/7: Káli elevenek

  2019. 12. 22.
  építőművészet
  Megjelent az Octogon Architecture & Design magazin 2019/7-es számában a terveink alapján Mindszentkállán épült Borász háza. Építészet: Sajtos Gábor DLA építész vezető tervező, Virág Péter építész
 • Richter új közösségi terei - építészeti tervályázat 1. díj

  2019. 12. 22.
  építőművészet
  A Richter Gedeon pihenőparkjának tervezése építészeti pályázatán tervünk 1.díjat nyert.