Juhász Réka
népművészet
Bemutatkozó

Zenében, jelek közt élem az életemet, a népi műveltség biztonságos védőburkában és bűvöletében.  Népdalénekes vagyok és a magyar népművészet motívumkincséből merítve  ruhákat tervezek és készítek mai nők számára. A Táncházmozgalom és a Nomád Nemzedék világában nőttem fel, Budapesten. Népzenész és kézműves szüleim jóvoltából már gyerekkoromban örökre elvarázsoltak a népművészet, avatott mesterei: furulyás pásztorok, éneklő parasztasszonyok, falusi emberek. Nyomukban járva, őket figyelve csodálkoztam rá igazán a népi műveltség nagy egységére. Azt gondolom, hogy napjainkban is ez a kifejezéstár lehet a legalkalmasabb arra, hogy szebbé, teljesebbé tegyen egy életet, hiszen évszázadok alatt csiszolódott, örökérvényű üzeneteket hordoz.

Az ELTE-n és a kolozsvári egyetemen néprajzot végeztem, ruhatervező szakmai képesítést a Modell Divatiskolában szereztem. Népi éneket tanítok. A Juhász Családi zenekar és az Eszterlánc zenekar tagja vagyok. Énekes szólistaként és saját zenekarommal is tevékenykedek. Tíz éve alapítottam  műhelyt a népi motívumokkal díszített kézműves ruháimnak Juhász Réka Ruhák néven, azóta foglalkozom  a kivitelezésen túl a jelképek kutatásával, értelmezésével.  A népművészet képekbe foglalt egységét keresve, a zenei kifejezés és a tárgyalkotás összefonódásában dolgozom. Ezt a kutatói és alkotói munkát szeretném a MMA ösztöndíjprogramjának segítségével folytatni és mélyíteni.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Megjelent Juhász Réka Széles vizek című lemeze

  2022. 12. 14.
  népművészet
  A víz az emberiség egyetemes jelképvilágában az egyik legmélyebb, legösszetettebb jelentésű elem. A magyar népművészetben is nagyon gazdagon és színesen szerepel ez a szimbolika. Ebből a végtelen bőségű forrásból merítkezve készült ez a népzenei kiadvány.
 • juhász Réka bemutatta Széles vizek című új lemezét

  2022. 10. 28., 15:44:00 — 2022. 12. 14., 15:44:00
  népművészet
  A víz szimbolikájának végtelen bőségű forrásából merítkezve készült Juhász Réka Széles vizek című népzenei lemeze, melyet a közreműködök teltházas koncerten mutattak be a Fonó Budai Zeneházban.