Juhász Réka
népművészet
Bemutatkozó

Zenében, jelek közt élem az életemet, a népi műveltség biztonságos védőburkában és bűvöletében.  Népdalénekes vagyok és a magyar népművészet motívumkincséből merítve  ruhákat tervezek és készítek mai nők számára. A Táncházmozgalom és a Nomád Nemzedék világában nőttem fel, Budapesten. Népzenész és kézműves szüleim jóvoltából már gyerekkoromban örökre elvarázsoltak a népművészet, avatott mesterei: furulyás pásztorok, éneklő parasztasszonyok, falusi emberek. Nyomukban járva, őket figyelve csodálkoztam rá igazán a népi műveltség nagy egységére. Azt gondolom, hogy napjainkban is ez a kifejezéstár lehet a legalkalmasabb arra, hogy szebbé, teljesebbé tegyen egy életet, hiszen évszázadok alatt csiszolódott, örökérvényű üzeneteket hordoz.

Az ELTE-n és a kolozsvári egyetemen néprajzot végeztem, ruhatervező szakmai képesítést a Modell Divatiskolában szereztem. Népi éneket tanítok. A Juhász Családi zenekar és az Eszterlánc zenekar tagja vagyok. Énekes szólistaként és saját zenekarommal is tevékenykedek. Tíz éve alapítottam  műhelyt a népi motívumokkal díszített kézműves ruháimnak Juhász Réka Ruhák néven, azóta foglalkozom  a kivitelezésen túl a jelképek kutatásával, értelmezésével.  A népművészet képekbe foglalt egységét keresve, a zenei kifejezés és a tárgyalkotás összefonódásában dolgozom. Ezt a kutatói és alkotói munkát szeretném a MMA ösztöndíjprogramjának segítségével folytatni és mélyíteni.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Ars Sacra fesztivál, Juhász Réka: Széles vizek

  2023. 09. 23.
  népművészet
  A víz az emberiség egyetemes jelképvilágában az egyik legmélyebb jelentésű elem. A magyar népművészetben is nagyon gazdagon és színesen szerepel ez a szimbolika. Ebből a végtelen bőségű forrásból merítettünk egy kortyravaló magyar népdalt, Juhász Réka népdalénekes és zenésztársai közreműködésével.
 • Nyitott kápolnák napja, Becehegy

  2023. 07. 01.
  népművészet
  Juhász Réka népdalénekes, ruhatervező és Juhász Dénes népzenész is közreműködtek a Szőlőhegyek szakrális öröksége programsorozat balatongyöröki eseményén.
 • Eger-víz napok, Juhász Réka és zenekara

  2023. 07. 01.
  népművészet
  Áprilistól októberig zajlanak a Balaton-felvidéken az Eger-víz művészeti őrség eseményei.
 • Juhász Réka és zenekara is közreműködik az Eger-víz Patakművészeti őrség egész évet átívelő programsorozatán.

  2023. 04. 23.
  népművészet
  Az Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi részén című egész éves projekt különleges helyszíneken kiállításokra, koncertekre és helytörténeti beszélgetésekre invitálja az érdeklődőket az élő víz fontosságára és fenntarthatóságára való figyelemfelkeltés érdekében.
 • A Műcsarnokban nyílt Lélekformák című, II. Népművészeti Nemzeti Szalon kiállításon megtekinthető Juhász Réka népdalénekes és ruhatervező egyik munkája.

  2023. 04. 23.
  népművészet
  A fellépőruha a Széles vizek, a víz jelképe a magyar népdalokban című műsorhoz készült. Alapanyaga: selyem, nehéz selyem, rátétmintával, gyönggyel, flitterekkel díszítve. A Harminchárom című teremben tekinthető meg.
 • Megjelent Juhász Réka Széles vizek című lemeze

  2022. 12. 14.
  népművészet
  A víz az emberiség egyetemes jelképvilágában az egyik legmélyebb, legösszetettebb jelentésű elem. A magyar népművészetben is nagyon gazdagon és színesen szerepel ez a szimbolika. Ebből a végtelen bőségű forrásból merítkezve készült ez a népzenei kiadvány.
 • juhász Réka bemutatta Széles vizek című új lemezét

  2022. 10. 28., 15:44:00 — 2022. 12. 14., 15:44:00
  népművészet
  A víz szimbolikájának végtelen bőségű forrásából merítkezve készült Juhász Réka Széles vizek című népzenei lemeze, melyet a közreműködök teltházas koncerten mutattak be a Fonó Budai Zeneházban.