Bemutatkozó

Kovács Csonga Anikó felvidéki képzőművész alkotásaiban gyakran kapcsolatba kerülhetünk a klasszikus grafikai nyomatok alternatív megoldásaival, ill. installációkkal és objektumokkal, melyek tartalmát tömör, érthető és erős fogalmi rögzítés jellemzi. Foglalkozik szociális tematikával, reagál különböző politikai eseményekre, megmozdulásokra, aktuális történésekre, melyeket sajátos módon, specifikus attribútumokkal dokumentál. Kovács Csonga Anikó jelenlegi munkái a Nő, az Anya és a Művész konfrontációját tükrözik. A családi élet magasztos pillanatai, de egyben nehézségei egyaránt inspirálják őt. Nagyító alá helyezi a nő multifunkcionalitását, melyet monumentális linómetszetekben, rajzokban, installációkban mutat be. A gyermekei megjelenítése mellett rendszeresen alkalmaz hétköznapi tárgyakat alkotásaiban, melyek az adott kontextusban erős szimbolikával bírnak. Azontúl, hogy aktív kiállító művész, kultúraszervezőként is tevékenykedik. Jelenleg a MAMSZE elnöke, kiemelt aktivitással és lelkesedéssel dolgozik a szlovákiai magyar képzőművészekért.

Iskolák
Egyetem (ma), 2013. Besztercebányai Művészeti Akadémia / Akadémia Umení v Banskej Bystrici
Jelenlegi munkahely
Gyes/Gyed
Lakcím
930 35 Szentmihályfa, Fő utca 471
Nagyszombat megye, Szlovákia
Levelezési cím
930 35 Szentmihályfa, Fő utca 471
Nagyszombat megye, Szlovákia
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Élet-labirintus

  2022. 12. 08.
  képzőművészet
  Az Atelier és az Artlimes művészeti folyóiratokban jelent meg Élet-labirintus címen írás a munkáimról
 • Szakmai konferencia – Hagyatékaink gondozása

  2022. 11. 10.
  képzőművészet
  A Szövetség a Közös Célokért és a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete párbeszédet kezdeményezett a felvidéki képzőművészet terén évtizedes tapasztalattal rendelkező művészettörténeti, muzeológiai szervezetekkel, szakemberekkel, illetve alkotókkal. Az eseményen mint szervező voltam jelen.
 • LOCKDOWN - Menekülés a művészetbe

  2022. 10. 21., 18:00:00 — 2022. 11. 11., 20:00:00
  képzőművészet
  A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete októberben ismét megrendezi Szalon kiállítását, a Magyar festészet Napja alkalmából. A megnyitóra szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. Az eseményen mint főszervező és mint kiállító is részt veszek.
 • A 7. Székelyföldi Grafikai Biennálén - MAMŰ Társaság díja

  2022. 10. 06.
  képzőművészet
  A felvidéki Kovács Csonga Anikó Deformációk című linómetszeteivel a MAMŰ Társaság díját nyerte el.