Pályi Zsófia 36 éves
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

2007-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem portugál-kommunikáció szakán, majd 2010-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán. 2006-2014 között az Origo.hu fotóriportere. Munkái számos díjat nyertek a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját. Háromszor megkapta a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat, a nemzetközi LensCulture portrépályázat finalistája lett. Balaton, a magyar tenger című sorozata Coeup de Coeur ANI jelölést kapott 2014-ben a Perpignan Fotó Fesztiválon. 2017-ben elnyerte a Hemző Károly-díjat. Fényképei számos hazai és nemzetközi kiállításon, fotóhónapokon szerepeltek; a Mai Manó Házban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Műcsarnokban. 

Megrendelői voltak többek között: a New York Times magazin, a CNN Photo Blog, az amerikai National Geographic, a Vice UK, Die Zeit, El País, Al Jazeera, Marie Claire Magyarország és Arabia, Chinese Blog Magazine, The Sunday Guardina, UNHCR Hungary, Magyar Vöröskereszt, Nők Lapja, Állami Operaház, Magyar Nemzeti Balett, MÜPA, Open Society Foundations. 

A Magyar Művészeti Akadémia 2018-2021. évekre szóló művészeti öszöndíj felhívására egy művészeti fotósorozat elkészítésével pályázott Búcsú - Bűnbánók és búcsújárók a Kárpát-medence határain belül címmel. Fényképeivel a hazai és határon túli magyar közösségek búcsújáró szokásait szeretné kutatni és feltárni, a fotográfia formanyelvi eszközeivel bemutatni. Az egykor tisztán vallási eredetű szokás mára színes forgataggá változott, sok-sok mulatsággal, közösségi élménnyel. Mégis, a zarándoklatok és kegyhelyek tisztelete máig fontos eleme maradt keresztény kulturánknak. Ezt a sokszor ellentmondásos, hagyományokkal teli, színes, közösségi élményekre épülő világot szeretné megörökíteni, és korképként megőrizni az utókornak. 

Iskolák
Egyetem (ma), 2007. Eötvös Loránd Tudományegyetem - kommunikáció-portugál, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - fotográfia
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • Szenvedélyük a kompozíció

  2019. 03. 20.
  film- és fotóművészet
  Vizuális művészek a Duna Televízióban.
 • Szentkút hívja a cigányokat Csatkára

  2019. 02. 01.
  film- és fotóművészet
  A csatkai búcsút idén szeptember 8-án tartották meg. Ide vezetett fotó projektem első útja.
 • A Hemző Károly-díjjal kiállítási lehetőség is járt a Capa Központban

  2018. 12. 16.
  film- és fotóművészet
  Pályi Zsófia nyerte el a Hemző-díjat tavaly nyáron a pályázatra benyújtott kollekciójával. A hagyományokhoz hűen a díjhoz – az oklevél és a pénzjutalom mellett – kiállítási lehetőség is járt 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ jóvoltából.