Pályi Zsófia 40 éves
film- és fotóművészet

Bemutatkozó

2007-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem portugál-kommunikáció szakán, majd 2010-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán. 2006-2014 között az Origo.hu fotóriportere. Munkái számos díjat nyertek a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját. Háromszor megkapta a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat, a nemzetközi LensCulture portrépályázat finalistája lett. Balaton, a magyar tenger című sorozata Coeup de Coeur ANI jelölést kapott 2014-ben a Perpignan Fotó Fesztiválon. 2017-ben elnyerte a Hemző Károly-díjat. Fényképei számos hazai és nemzetközi kiállításon, fotóhónapokon szerepeltek; a Mai Manó Házban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Műcsarnokban. 

Megrendelői voltak többek között: a New York Times magazin, a CNN Photo Blog, az amerikai National Geographic, a Vice UK, Die Zeit, El País, Al Jazeera, Marie Claire Magyarország és Arabia, Chinese Blog Magazine, The Sunday Guardina, UNHCR Hungary, Magyar Vöröskereszt, Nők Lapja, Állami Operaház, Magyar Nemzeti Balett, MÜPA, Open Society Foundations. 

A Magyar Művészeti Akadémia 2018-2021. évekre szóló művészeti öszöndíj felhívására egy művészeti fotósorozat elkészítésével pályázott Búcsú - Bűnbánók és búcsújárók a Kárpát-medence határain belül címmel. Fényképeivel a hazai és határon túli magyar közösségek búcsújáró szokásait szeretné kutatni és feltárni, a fotográfia formanyelvi eszközeivel bemutatni. Az egykor tisztán vallási eredetű szokás mára színes forgataggá változott, sok-sok mulatsággal, közösségi élménnyel. Mégis, a zarándoklatok és kegyhelyek tisztelete máig fontos eleme maradt keresztény kulturánknak. Ezt a sokszor ellentmondásos, hagyományokkal teli, színes, közösségi élményekre épülő világot szeretné megörökíteni, és korképként megőrizni az utókornak. 

Iskolák
Egyetem (ma), 2007. Eötvös Loránd Tudományegyetem - kommunikáció-portugál, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - fotográfia
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • "My Identity My freedom" kiállítás

  2021. 03. 29., 23:08:00 — 2021. 03. 29., 23:08:00
  film- és fotóművészet
  2020. december 18-án nyílt meg az a fotókiállítás, ahol Pályi Zsófia és a Romani Design közös munkája volt látható közel három héten át 2021. január 15-ig a L'office Budapest utcáról is megnézhető kiállítótermében. A tárlaton a csatkai búcsúban készített portré fotók is megjelentek.
 • Színházak koronavírus idején

  2020. 12. 19.
  film- és fotóművészet
  Történelmi pillanatok, szokatlan ülésrend és kiüresedett színházak képei
 • Máriapócs - a futók, a motorosok, orvosok és betegek búcsújáró helye

  2020. 12. 18.
  film- és fotóművészet
  Máriapócs Magyarország egyik leglátogatottabb és legnagyobb kegyhelye. Szerteágazó a minden évben meghirdetett búcsúnaptár kínálata; a könnyező Mária ikonhoz hol futók, hol motorosok, hol cigányok, hol gyerekek zarándokolnak; hétről hétre tömegeket vonz a zarándokhely.
 • Nyolc hét - Magyar fotográfusok a járvány idején / fényképeim a Capa Központ tárlatán

  2020. 12. 18.
  film- és fotóművészet
  Nyolc hét. Ennyi időn keresztül követte a Capa Központ a virtuális térben kortárs magyar fotográfusok tevékenységét a járvány idején. A Capa Központ blogján publikált nyolcrészes válogatásból egy pop-up kiállítás is született, emléket állítva az elmúlt hónapok eseményeinek.
 • Az öltöztetett Mária-szobrok misztériuma

  2020. 12. 12.
  film- és fotóművészet
  A Mária-szobrok öltöztetése a római katakombák felfedezéséig nyúlik vissza, fejlődés történetében többször kritikai támadások tüzében változnak a szokások, de az ezt övező lelkület máig él és virágzik. Mik az indítékai az öltöztetésnek, miben segíti az ájtatosságokat a látszólagos külsőségeken túl?
 • Búcsú járvány idején

  2020. 08. 14.
  film- és fotóművészet
  „A mostani járvány és a vele járó karantén sok mindenre megtanított, megtaníthatott. Hiszem, hogy arra is, hogy tudjuk értékelni az ünnepet, a találkozást.” Kovács Gergely, gyulafehérvári érsek
 • Ahol búcsú van, ott giccs is van

  2020. 04. 18.
  film- és fotóművészet
  Az ízlés szempontjából a keresztény giccs nem alkot külön kategóriát. Mindannak, amit manapság előállítanak és kínálnak a fogyasztónak, a nagy többsége ízléstelen. A vallási giccs ugyanakkor egyike a giccs legelterjedtebb megjelenési formáinak. A vásári búcsúfiákon ez jól tetten érhető.
 • Tárlatvezetés Keleti Éva Élet/Kép retrospektív fotókiállításán

  2020. 01. 17., 13:03:00 — 2020. 01. 17., 13:03:00
  film- és fotóművészet
  A közeljövőben, 2020. január 29-én Hirling Bálinttal közösen tárlatvezetést tartunk Keleti Éva Élet/Kép c. retrospektív kiállításán a Műcsarnokban.
 • "A hagyományt nem őrizni kell, hanem élni. Benne élni."

  2020. 01. 17.
  film- és fotóművészet
  A 2019. október 1. és 2020. január 31. közötti ösztöndíjas időszak a terepmunkán készült fényképek rendszerezésével, utómunkájával telt; mindemellett a korábbi hangfelvételek és interjúk szerkesztésére is sor került.
 • Andocs/Gyöngyös/Csatka/Vecsés

  2019. 09. 30.
  film- és fotóművészet
  Búcsújáró körút szerte az országban
 • Balassagyarmat

  2019. 09. 30.
  film- és fotóművészet
  Szent Anna napi búcsú
 • Mátraverebély-Szentkút

  2019. 09. 30.
  film- és fotóművészet
  A Palócföld búcsújáró helye.
 • A hónap alkotója: Pályi Zsófia

  2019. 09. 30.
  film- és fotóművészet
  Porfólió, aktualitások, fotográfiai inspirációk - cikksorozat a Capa Központ blogján.
 • Búcsúfiák, a népélet szimbolikus tárgyai

  2019. 05. 31.
  film- és fotóművészet
  A búcsús vásárokon gyűjtött emblematikus vásárfiákat stúdió körülmények között fényképezem be, absztrahálom őket, új installációs környezetet teremtve nekik.
 • Csatka/Vecsés/Vác/Csíksomlyó

  2019. 05. 30.
  film- és fotóművészet
  Terepmunkán készült fényképek utómunkája / szakirodalom feldolgozása
 • Szenvedélyük a kompozíció

  2019. 03. 20.
  film- és fotóművészet
  Vizuális művészek a Duna Televízióban.
 • Szentkút hívja a cigányokat Csatkára

  2019. 02. 01.
  film- és fotóművészet
  A csatkai búcsút idén szeptember 8-án tartották meg. Ide vezetett fotó projektem első útja.
 • A Hemző Károly-díjjal kiállítási lehetőség is járt a Capa Központban

  2018. 12. 16.
  film- és fotóművészet
  Pályi Zsófia nyerte el a Hemző-díjat tavaly nyáron a pályázatra benyújtott kollekciójával. A hagyományokhoz hűen a díjhoz – az oklevél és a pénzjutalom mellett – kiállítási lehetőség is járt 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ jóvoltából.