Gabriella
népművészet
Bemutatkozó

1990-ben keztem először gyöngyékszerekkel foglalkozni. Már akkoriban is a hagyományos ékszerek felé fordult figyelmem. Törekedtem a hiteles, helyi adatközlőktől tanulni oly módon, hogy a tanultakat felhasználva ma is viselhető, értékes darabok készüljenek. 

2006 tavaszán népi iparművész lettem, majd pár hónap múlva a megtisztelő Népművészet Ifjú Mestere címet vettem át.

Kalotaszegi gyűjtőutam egy véletlen találkozásnak köszönhető a mérai Tiszteletes családjával, azóta szoros barátság fűzi össze családjainkat. Tőtszegi Tekla szakmai iránymutatása mellett jelentős mennyiségű fotóanyagot és mintakincset gyűjtöttem össze, amely a jövőben az ékszerkészítők segítégére lehet.  

A három év alatt a felgyűjtött mintáimat, illetve Kalotaszeg falvaiban még fellelhető gyöngymunkákat katalogizálom, majd egységes rendszerbe foglalva, tankönyvént használható kézirat készül belőlük. A mintakincsen túl elkészítésük pontos leírásával.

Népi iparművészként és szakági zsűrorként jól ismerem a Kárpát medence ékszer, illetve hagyományos gyöngykultúránkat, ebből kifolyólag nem áll messze tőlem, hogy a népi mintakincset újtraértelmezve a népi értékeken alapuló modern, ma is viselhető ékszereket, kiegészítőket készítsek. 

Jelenleg futó projektjeim egyikét a már felgyűjtött kalotaszegi mintagyűjteményemből terveztem meg, hétköznap is viselhető ruhakiegészítőket (öv, gallérdísz, mandzsetta dísz...) tartalmaz.

Jelenleg mérnökként dolgozom az ÉRV ZRt Regionális Vízműveknél, azonban szabadidőmben segitem  a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tevékenységét, illetve a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnökeként hagyományos kézműves értékeink fennmaradásáért, továbbéltetéséért tevékenykedem.

Két gyermek anyukájaként fontosnak tartom a fiatalokkal megismertetni gyökereinket, hagyományainkat, ezért kiemelt figyelmet fordítok a kézművesek utánpótlás nevelésére.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (2)
 • Ékszerek

  2019.10.01 10:43:52

  Néhány reprezentatív ékszer, munkáimból.
 • Kalotaszegi ékszerek

  2019.10.01 10:44:00

  Kalotaszegi gyűjtésemből néhány újrakészített darab. Párta, sallang, főkötőcsipke, kalapdíszek.
Hírek, események
 • Mesterek és Kézművesek kiállítás Görömböly

  2019. 09. 18., 10:46:00 — 2019. 10. 18., 10:46:00
  népművészet
  Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Mesterek és Kézművesek című kiállítására.
 • Hír / esemény :: 2019-09-09, 09:31:23

  2019. 09. 13., 09:31:00 — 2019. 09. 15., 09:31:00
  népművészet
  Mesterségbemutató, tudásátadás