Tóth Norbert
képzőművészet
Bemutatkozó

Zalaegerszegen élek és alkotok. Diplomáimat a Berzsenyi Dániel Főiskolán, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem vizuális nevelőtanár-, illetve a Pécsi Tudományegyetem történelem szakán szereztem.

Eddig főleg szekkófestészettel foglalkoztam, de az utóbbi időben olyan alkotások létrehozása kezdett érdekelni, amelyek csak rövid ideig élvezhetők. Efemer festmények, lebomló szobrok, folyamatosan változó installációk. Ezekkel próbálom a jelenlét, a megélés, az átélés fontosságát hangsúlyozni.

Általában tehát hagyományos képzőművészeti technikákat használok. Témaválasztásaimban gyakran megjelennek a történelmi múlt napjainkban is aktuális kérdései, az idő és a tér – azon belül a lokalitás – problematikája, valamint a személyes és társadalmi konfliktushelyzetekről való elmélkedés. Igyekszem ezeket a témákat, tapasztalatokat finoman, lehetőleg humorral megfogalmazni. Ilyen jellegű munkák megvalósítását tervezem az ösztöndíjas időszakban is.

Az elkövetkezendő három évben azt fogom vizsgálni, hogy hogyan viszonyulunk a helyekhez, a lakóhelyünkhöz, a lokális közösségekhez. Milyen elemei lehetnek a helyi identitásnak, ez hogyan változhat, és ennek alakulásában milyen szerepe van a képzőművészetnek? Főleg: hogyan működik ez az olyan "csinált" városokban, ahol én is élek. Milyen alternatívákat tud kínálni egy képzőművész a múlt és a jelen identitásteremtő kísérleteire reflektáva? Ezekre a felvetésekre vizuális eszközökkel próbálok majd válaszokat adni.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Szakmai portfólió - Tóth Norbert

  2022.03.17 11:54:28

  A mellékelt anyag egy válogatást tartalmaz az elmúlt 12 évben készített munkáimból. Ezek főleg festmények és installációk.
Hírek, események
 • A 13. Caffart Nemzetközi Művésztelep kiállítása Baján

  2022. 12. 01., 15:12:00 — 2023. 01. 20., 15:12:00
  képzőművészet
  Az idén nyáron megrendezett művésztelep anyagából nyílt kiállítás Baján, az Eötvös József Főiskola Kortárs Galériájában.
 • Zaol-podcast: az MMA ösztöndíjas Tóth Norbert képzőművésszel beszélgettünk

  2022. 11. 11.
  képzőművészet
  Mozsár Eszter újságíróval beszélgettem az MMA-ösztöndíj adta lehetőségekről, tervekről, képzőművészetről
 • Kutatásalapú alkotómunka az MMA ösztöndíjával – A képzőművészet szerepe a „csinált városok” azonosságtudatában

  2022. 10. 15.
  képzőművészet
  Mozsár Eszter újságíró interjúja az ösztöndíjas projektem megkezdése kapcsán a Zalai Hírlap megyei napilap hasábjain, valamint a www.zaol.hu online felületén
 • Grotta+

  2022. 09. 25., 13:32:00 — 2022. 10. 23., 13:32:00
  képzőművészet
  A tíz éves történetét ünneplő Grotta jubileumi kiállítása a korábbi évek díjazott alkotóinak munkáival