Váraljai Anna
építőművészet
Bemutatkozó

Szegeden a Karolina Gimnáziumban érettségiztem 2000-ben, ezt követően a PPKE-BTK magyar nyelv és irodalom, valamint művészettörténet szakjain szereztem diplomát, és elvégeztem a Magyar Művelődési Intézet kiállítás rendezői szakját. 2007-től hallgatója voltam a JAK Íróiskolának Hazai Attila tanítványaként, és tagja lettem a FISZ-nek. Művészeti íróként dolgoztam több neves művészeti orgánumnál (Artmagazin, Új Művészet) és írásaim, kritikáim jelennek meg a mai napig egyéb kulturális fórumokon is. (ÉS, Tiszatáj, Tiszatájonline) 2011-2014 között az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének állami ösztöndíjas doktori hallgatója voltam. A 2015, 2017 és 2020-as évben Kállai Ernő művészettörténészi kutatói ösztöndíjban részesültem. 2018-ban a SZAB Művészeti Tagbizottság, Képző-és Iparművészeti Munkabizottságának tagja lettem, és ugyanettől az évtől kuratóriumi tagja vagyok a szegedi Kép-Szín-Ház Alapítványnak. Mind oktatói, mind művészeti írói, mind pedig kurátori tevékenységem Szegedhez köt. Szívügyem a város képzőművészeti életének figyelemmel kísérése, szakmai támogatása. Kiállítások, kulturális programok koordinátoraként is tevékenykedem, nyaranta pedig nemzetközi grafikai alkotótelepet szervezek grafikusművész édesanyámmal. Városomban – hallgatóim segítségével – igyekszem kiemelt figyelmet fordítani a fiatal képzőművészek menedzselésére. Oktatói és művészetszervezői tevékenységem mellett életem egyik legszeretettebb területe az írás: egy könyvet és több mint 100 publikációt tudhatok magaménak. A Szegedi Tudományegyetemen 2013 óta vagyok óraadó, 2015-tól pedig egyetemi tanársegéd, a JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszékének pedig állandó óraadója. 2020 tavaszán szereztem az ELTE-BTK Filozófiatudományi Doktori Iskolájának Művészetörténeti Intázetében doktori fokozatot, summa cum laude minősítéssel.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (3)
Hírek, események
 • Szeged hatvanas évekbeli építészetét bemutató túra a BME hallgatóinak

  2023. 03. 01.
  építőművészet
  A BME hallgatói Valkai Csaba vezetésével márciusban itt jártak Szegeden, hogy megismerhessék Szeged hatvanas évekbeli építészetét.
 • A város megjelenítésének mediális változatai - konferencia

  2022. 12. 15.
  építőművészet
  Váraljai Anna, a város megjelenítésének mediális változatai (2022. október 28., NKE) c. konferencián tartott előadása hamarosan nyomtatásban is olvasható.
 • Youtobe-on is streamelhető a Szeged modern építészetéről szóló előadás

  2022. 08. 17.
  építőművészet
  Váraljai Anna, az MMA MMKI ösztöndíjasa 2022. május 10-én tartott nagy számú közönség előtt előadást a Szegedi Ifjúsági Házban a Pedagógiai Estek sorozatában a város modern építészetéről. Az előadás pár napig a youtube-on streamelhető.
 • Ifiháztól az úszóházig: fejezetek a 20. századi Szeged modernista építészetéből

  2022. 04. 07.
  építőművészet
  Szeged modernista építészetének rövid összefoglalása egy 90 perces előadás keretében a szegedi Ifjúsági Ház Mentorháló sorozatában.
 • Nyomdából étterem, szállóból akadémia - Az Oskola utca változó arcai Az Oskola utca rövid története

  2021. 11. 21.
  építőművészet
  Szeged legrégebbi városrésze a Palánk, melynek magja, az Oskola utca jelenleg felújítás alatt áll. A felújítási munkák apropóján gyűjtöttem össze az utca egyes épületeihez kapcsolódó kultúr-és építészettörténeti éredekességeket.
 • A mi levegőnk - Tornyai János művészete

  2021. 08. 02.
  képzőművészet
  Művészettörténeti recenzió egy hiánypótló tanulmánykötetről.
 • Habsburg-barát neobarokk, hazafias népművészet. Egy építészettörténeti vita margójára.

  2021. 05. 27., 15:40:00 — 2021. 05. 27., 16:10:00
  építőművészet
  A Lábjegyzetek Platónhoz (19.) A vita c. konferencia (Szeged, MTA Székház, 2021. május 27-28) keretében építészettörténeti előadás a szegedi városháza (1882-1883) stílusa körüli vitáról.
 • A Tarnai-testvérek szegedi építészete

  2021. 04. 17.
  építőművészet
  Az építész ikerpár, Tarnai István és Tarnai László hatvanas-hetvenes években tervezett szegedi épületei a Szeged rejtett építészete c. blog márciusi-áprilisi bejegyzéseinek központi témái.
 • Elindult a Szeged rejtett építészete blog

  2021. 02. 10.
  építőművészet
  Az építészeti blog heti rendszerességgel mutat be kevésbé ismert szegedi épületeket, építészeket elsősorban a város modernista építészetére fókuszálva.