Somogyi Tamás 32 éves
színházművészet

Bemutatkozó

Somogyi Tamás: Rendező, színházpedagógus. Diplomáit A Keleti István Művészeti Iskola színész- bábszínész szakán és a veszprémi Pannon Egyetemen szerezte színháztörténet, irodalomtudomány (BA) valamint magyar és drámapedagógia-tanár (MA) szakon. Dolgozott tanárként a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozatán és állandó vendégrendező a Nemes Nagy Ágnes szakgimnázium felnőtt színészképzésében. Báb – és mozgásszínházi előadások rendezője, csaknem az összes magyarországi bábszínház meghívott rendezője. Munkái évről évre meghívást kapnak a legjelentősebb magyarországi valamint külföldi bábszínházi találkozókra, fesztiválokra és számos díjjal jutalmazta őket a szakma és a közönség egyaránt. Előadásaira jellemző a probléma centrikus gondolkodás és a vizualitást előtérbe állító bábszínházi kísérletezés. 

“Első pillantásra a szombathelyi Somogyi Tamás-rendezés teljes mértékben lebontja, megszünteti a bábszínház és „élő színház” közti, egyébként is ingatag különbséget (és voltképpen meg is teszi). Másfelől viszont egyetlen határozott mozdulattal éppen azt mutatja meg, hogy a bábban (definiáljuk aztán akárhogyan a végeredményt) micsoda lehetőségek rejlenek.” (Ölbei Lívia, Artlimes.hu) 

Az elmúlt években dramaturgként dolgozott több tánc- és mozgásszínházi előadásban, állandó alkotótársa Góbi Rita (Lábán Rudolf – díjas) táncművésznek. A Vígszínház Vígdiák programjának színházpedagógusa valamint alapítója a Szabad Labor Drámaműhelynek. Rendszeresen tart tréningeket színészeknek, melynek középpontjában a mozgás és mozgatás, az energiák összpontosítása valamint a színész és a színpadon megjelenő tárgy viszonya áll. Ösztöndíjprogramjában bábszínházi dramaturgiával kapcsolatos kutatás és különböző korosztályok (felső tagozatos iskolás, középiskolás és felnőtt) számára írt, pedagógiailag indokolt szövegkönyvek létrehozása áll.

Iskolák
Egyetem (ma), 2017. Pannon Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
 • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
  2020, Nemzeti Kulturális Alap

  Alkotói ösztöndíj: színházrendezői, dramaturg és színházpedagógiai munkák online előkészítésére
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Emlékszem - Tánc és bábszínházi előadás

  2021. 09. 28.
  színházművészet
  Somogyi Tamás, rendező, dramaturg, az MMA művészeti ösztöndíjasa, 2021 szeptemberében kezdi meg Emlékszem című előadásának próbáit