Somogyi Tamás 32 éves
színházművészet

Bemutatkozó

Somogyi Tamás: Rendező, színházpedagógus. Diplomáit A Keleti István Művészeti Iskola színész- bábszínész szakán és a veszprémi Pannon Egyetemen szerezte színháztörténet, irodalomtudomány (BA) valamint magyar és drámapedagógia-tanár (MA) szakon. Dolgozott tanárként a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozatán és állandó vendégrendező a Nemes Nagy Ágnes szakgimnázium felnőtt színészképzésében. Báb – és mozgásszínházi előadások rendezője, csaknem az összes magyarországi bábszínház meghívott rendezője. Munkái évről évre meghívást kapnak a legjelentősebb magyarországi valamint külföldi bábszínházi találkozókra, fesztiválokra és számos díjjal jutalmazta őket a szakma és a közönség egyaránt. Előadásaira jellemző a probléma centrikus gondolkodás és a vizualitást előtérbe állító bábszínházi kísérletezés. 

“Első pillantásra a szombathelyi Somogyi Tamás-rendezés teljes mértékben lebontja, megszünteti a bábszínház és „élő színház” közti, egyébként is ingatag különbséget (és voltképpen meg is teszi). Másfelől viszont egyetlen határozott mozdulattal éppen azt mutatja meg, hogy a bábban (definiáljuk aztán akárhogyan a végeredményt) micsoda lehetőségek rejlenek.” (Ölbei Lívia, Artlimes.hu) 

Az elmúlt években dramaturgként dolgozott több tánc- és mozgásszínházi előadásban, állandó alkotótársa Góbi Rita (Lábán Rudolf – díjas) táncművésznek. A Vígszínház Vígdiák programjának színházpedagógusa valamint alapítója a Szabad Labor Drámaműhelynek. Olyan színházi foglalkozások tervezője és vezetője, melyek a színház eszközein keresztül dolgoznak fel kérdéseket a világról, illetve saját magunkról, valamint segítenek megértetni, hogy miért érdemes művészettel foglalkozni akár alkotóként, akár "fogyasztóként". Rendszeresen tart tréningeket színészeknek, melynek középpontjában a mozgás és mozgatás, az energiák összpontosítása valamint a színész és a színpadon megjelenő tárgy viszonya áll.

Iskolák
Egyetem (ma), 2017. Pannon Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
  • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
    2020, Nemzeti Kulturális Alap

    Alkotói ösztöndíj: színházrendezői, dramaturg és színházpedagógiai munkák online előkészítésére
Portfóliók (1)