Karosi Júlia 36 éves
zeneművészet

Bemutatkozó

Zenész családból származom, édesanyám Pászthy Júlia operaénekes, bátyám Karosi Bálint pedig New York-ban élő orgonista, zeneszerző. Habár korán kezdtem zenei tanulmányaimat, mégis hosszú utat tettem meg a jazzénekesi pályáig. Bölcsészkarra jártam, viszonylag későn talált rám a jazz műfaja. Esztétika és filozófia diplomával a zsebemben kezdtem meg jazz-ének tanulmányaimat a Zeneakadémián. 

Első lemezem, a kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó Stroller of the Streets 2012-ben jelent meg, s igen pozitív kritikai visszhangra lelt. Ugyanannak az évnek a végén a Whereabouts Records Japánban is piacra dobta a lemezt. A magyar népzenével és a bartóki hagyománnyal dialógust folytató második nagylemezem, a Hidden Roots már a New York-i Dot Time Records gondozásában jelent meg 2014-ben. Az album sikerét azóta több hazai és külföldi turné, New York-i koncert koronázta meg. 2016-ban - kisfiam születése után - új anyaggal, egy egész estés Gershwin-műsorral tèrtem vissza a színpadra. 2017-ben, a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj elnyerése mellett, Bartók-feldolgozásokkal kezdtem el foglalkozni. Ennek az anyagnak a különlegessége, hogy főként instumentális darabok szólalnak meg ének témaként improvizatív, szabad kíséretbe ágyazva. Előadói és alkotói tevékenységem mellett 2016-tól a Bartók Béla Konzervatórium tanára vagyok.

Pályázatomban azt az alkotói dilemmámat szeretném magasabb szintre vinni, hogy hogyan tudnám saját kultúrámat és zeménemet integrálni a jazz műfajába. Alkotói része egyrészt átiratokat fog tartalmazni Bartók Béla Mikrokozmoszaiból és Kodály Zoltán Epigrammáiból, másrészt pedig ezek alapján kidolgozok egy olyan speciális jazz-énekes munkafüzetet, melyben idézetek szerepelnek az adott művekből, intonációs és improvizációs feladatokkal ellátva. Ilyen módon szeretném összegezni eddigi alkotói, pedagógiai és kutatási munkáimat.

Iskolák
Egyetem (ma), 2015. LFZE
Jelenlegi munkahely
LFZE, Bartók Béla Konzervatórium
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (2)
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2017, Lakatos Ablakos Dezsö ösztöndíj

    jazz elöadói ösztöndíj
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2011, LFZE

    Különleges tehetségek ösztöndíja