Mogán Orsolya 43 éves
képzőművészet
Bemutatkozó

2004-ben végeztem művészettörténet és anglisztika szakon. Legfőbb érdeklődési területem a hazai kortárs szobrászat, tanulmányozom az anyag, a gondolat és a forma kapcsolatait. Egy-egy életmű meghatározó a számomra. Emellett érdekel a kortárs építészet és természetművészet. 2005-2012 között kortárs művészeti galériák munkatársa voltam. 2012-től a pécsi DLA (Doctor of Liberal Arts) képzés történetét kutattam, amelyet egy reprezentatív könyv formájában adott ki az egyetem. Ennek fontos része egy száz műtárgyat felölelő katalógus, amelyet a pécsi Művészeti kar Doktori Iskola több száz darabos gyűjteményéből válogattam - az Archívum gondozása, kiállításokon való bemutatása, tárolásának kiépítése munkám részét képezte. A hazai és külföldi érdeklődőknek tartott tárlatvezetések, városvezetések, illetve a galériák külföldi vásárokon való képviselete során szívügyemnek tekintem a hazai művészet eredményeinek és szereplőinek megismertetését egy tágabb nagyközönséggel. A megnyitó- és katalógus szövegek írása pedig örömteli lehetőség számomra az alkotói folyamat és az alkotások alapos megismeréséhez.

Jelen kutatási területem a hazai szimpózium-mozgalom kezdete: a villányi kőszobrászati és a siklósi kerámia alkotótelep története, jelentősége, nemzetközi sikere, a 60-as évek végétől a 80-as évek végéig rendkívül izgalmas és termékeny a művészeti élet a baranyai alkotótelepeken. Egyúttal feltárom a siklósi és villányi szimpóziumok gyakorlati örökségéből táplálkozó pécsi Mesteriskola működését, ahol a hazai posztgraduális művészeti képzés gyökerei is keresendők. Szeretném bemutatni a Mesteriskola alapító művészeinek - Bencsik István, Keserü Ilona, Rétfalvi Sándor, Schrammel Imre - tanári tevékenységét, kiemelkedő tanítványaik pályájával egyetemben. A téma aktualitását a gyakorlat alapú művészeti oktatásban és az alkotótelepek mai szerepében, lehetőségeiben keresem. Célom a két alkotótelep hiánypótló dokumentációja, majd egy reprezentatív monográfia létrehozása.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Műhely 2012

  2020.02.18 02:12:01

  A Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Kar Doktori Iskola története, a hazai DLA képzés megszületése és a Doktori Iskola Archívumának (Képzőművészeti...
Hírek, események
 • Az eredendő anyag

  2021. 10. 07., 14:42:00 — 2022. 01. 28., 14:42:00
  képzőművészet
  Kiállítás a Siklósi Kerámia Szimpóziumok anyagából a pécsi Múzeum Galériában (JPM). A modern magyar kerámia történetében vízválasztó szerepet betöltő siklósi szimpóziumok 1969 - 92 közé eső "fénykorát" idézve kerül bemutatásra egy izgalmas válogatás mind hazai, mind külföldi művészek munkáiból.
 • A 'föld' újjászületése

  2021. 06. 01., 16:41:00 — 2021. 08. 31., 16:41:00
  képzőművészet
  A magyar kerámia-művészetet megújító siklósi szimpózium anyagából nyílik kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum Galériájában. Izgalmas kísérlet és remekmű egyaránt található a sok száz darabot számláló, 1969-től 2004-ig felépített nemzetközi gyűjteményben.
 • Bolyongások egy múzeum raktárában...

  2020. 10. 26.
  művészetelmélet
  Kutatásom során több alkalommal volt szerencsém elmerülni a Janus Pannonius Múzeum Modern Kerámia gyűjteményében, amelynek legnagyobb részét a siklósi kerámia szimpóziumok alatt készült munkák alkotják. Ezeknek a tárgyaknak a szemrevétele számos meglepetést tartogat még számomra..
 • Idén is megnyitotta kapuját a magyarpolányi Művésztelep

  2020. 08. 21., 23:18:00 — 2020. 09. 01., 23:18:00
  képzőművészet
  Hatodszorra rendezték meg szobrászok és grafikusok a művésztelepet Magyarpolányban, a Bakony egyik legszebb falvában
 • Térerő - elmaradt idén, lesz-e folytatás?

  2020. 06. 27.
  képzőművészet
  Acélszobrászati szimpózium Komlón - Amikor a művészet és az ipari infrastruktúra találkozhat: új lehetőség szobrászok számára a Lakics Gépgyártó Kft. támogatásával.
 • Föld és fény - Schrammel Imre agyag szobrai a Hegyvidék Galériában

  2019. 11. 18.
  iparművészet és tervezőművészet képzőművészet
  Az anyag él - és egyfolytában arra vár, hogy a művészet és a tudományok kibányásszák belőle a lehetőséget. Schrammel Imre a pályája kezdetétől mindmáig - azaz több mint fél évszázada - következetes művész, ugyanakkor minden új lehetőségre nyitott kutató is.
 • Új tüzek égnek - A modern magyar kerámia születése Siklóson

  2019. 10. 01.
  iparművészet és tervezőművészet művészetelmélet
  “Úgy az egykori szimpozionokhoz, mint bármely továbbihoz, az értelmes gyakorlati hasznosulás érdekében egy karizmatikus személy szükséges. E nélkül a létrehozott művész-akció a szokásos workshopok szintjén marad és nem hoz létre átütő szellemi minőséget.”
 • 50 éve született a siklósi kerámia szimpózium

  2019. 05. 01.
  iparművészet és tervezőművészet képzőművészet
  A siklósi várban és volt ferences kolostorban 1969-ben induló, majd 1970-ben nemzetközivé bővülő kerámiaszimpoziumok a magyar kerámiaművészet gyökeres megújulását eredményezték. Az alapítás körülményeit kívánta visszaidézni az alapítókkal való közös találkozás Pécsett.
 • Több, mint Design

  2019. 02. 11.
  iparművészet és tervezőművészet képzőművészet művészetelmélet
  A pécsi Művészeti Kar tárgyalkotás és tervezőgrafika szakos hallgatóinak és tanárainak kiállítása
 • A villányi szoborparkban

  2018. 12. 10.
  iparművészet és tervezőművészet képzőművészet művészetelmélet
  Ellátogattam a Nagyharsányi (közismerten "villányi") Szoborparkba, fotóztam és készítettem egy szinopszist a kutatásom első fázisához: A feltöltött dokumentum részlet a tervezett első kiadványom Villányi Alkotótelepet bemutató fejezetéből.