Mogán Orsolya 39 éves
művészetelmélet
Bemutatkozó

2004-ben végeztem művészettörténet és anglisztika szakon. Legfőbb érdeklődési területem a hazai kortárs szobrászat, tanulmányozom az anyag, a gondolat és a forma kapcsolatait. Egy-egy életmű meghatározó a számomra. Emellett érdekel a kortárs építészet és természetművészet. 2005-2012 között kortárs művészeti galériák munkatársa voltam. 2012-től a pécsi DLA (Doctor of Liberal Arts) képzés történetét kutattam, amelyet egy reprezentatív könyv formájában adott ki az egyetem. Ennek fontos része egy száz műtárgyat felölelő katalógus, amelyet a pécsi Művészeti kar Doktori Iskola több száz darabos gyűjteményéből válogattam - az Archívum gondozása, kiállításokon való bemutatása, tárolásának kiépítése munkám részét képezte. A hazai és külföldi érdeklődőknek tartott tárlatvezetések, városvezetések, illetve a galériák külföldi vásárokon való képviselete során szívügyemnek tekintem a hazai művészet eredményeinek és szereplőinek megismertetését egy tágabb nagyközönséggel. A megnyitó- és katalógus szövegek írása pedig örömteli lehetőség számomra az alkotói folyamat és az alkotások alapos megismeréséhez.

Jelen kutatási területem a hazai szimpózium-mozgalom kezdete: a villányi kőszobrászati és a siklósi kerámia alkotótelep története, jelentősége, nemzetközi sikere, a 60-as évek végétől a 80-as évek végéig rendkívül izgalmas és termékeny a művészeti élet a baranyai alkotótelepeken. Egyúttal feltárom a siklósi és villányi szimpóziumok gyakorlati örökségéből táplálkozó pécsi Mesteriskola működését, ahol a hazai posztgraduális művészeti képzés gyökerei is keresendők. Szeretném bemutatni a Mesteriskola alapító művészeinek - Bencsik István, Keserü Ilona, Rétfalvi Sándor, Schrammel Imre - tanári tevékenységét, kiemelkedő tanítványaik pályájával egyetemben. A téma aktualitását a gyakorlat alapú művészeti oktatásban és az alkotótelepek mai szerepében, lehetőségeiben keresem. Célom a két alkotótelep hiánypótló dokumentációja, majd egy reprezentatív monográfia létrehozása.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • Több, mint Design

  2019. 02. 11.
  iparművészet és tervezőművészet képzőművészet művészetelmélet
  A pécsi Művészeti Kar tárgyalkotás és tervezőgrafika szakos hallgatóinak és tanárainak kiállítása
 • A villányi szoborparkban

  2018. 12. 10.
  iparművészet és tervezőművészet képzőművészet művészetelmélet
  Ellátogattam a Nagyharsányi (közismerten "villányi") Szoborparkba, fotóztam és készítettem egy szinposzist a kutatásom első fázisához: A feltöltött dokumentum részlet a tervezett első kiadványom Villányi Alkotótelepet bemutató fejezetéből.