Juhász Andrea
irodalom
Bemutatkozó

Irodalomtörténész vagyok, kutatási területem a huszadik század első felének magyar irodalma, azon belül a Nyugat folyóirat és szerzői története, József Attila életműve, az erdélyi magyar irodalom története, az Erdélyi Helikon és Kuncz Aladár életműve.

Jelenleg Kuncz Aladár Összegyűjtött Munkái könyvsorozat szerkesztőjeként dolgozom. A sorozatban eddig megjelent kötetek közül az én munkám a Felleg a város felett című regény kiadása, valamint a Kritikák, portrék, tanulmányok I-II. című kötet, melyet Filep Tamás Gusztávval közösen szerkesztettünk, jegyzeteltünk. Jelenleg a Kuncz levelezését közreadó kötet előkészítésén dolgozom.

Az életműkiadás során előkerült, korábban ismeretlen Kuncz-írások, megjelent művek korábbi szövegváltozatai, kéziratok, dokumentumok, levelek összességében arra a következtetésre vezettek, hogy Kuncz Aladár irodalomszervezői, szerkesztői és írói portréját is újra kell rajzolni. Az ösztöndíj három éve alatt ezt a munkát fogom elvégezni.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (2)
 • Mirgodon, Mirgaudon

  2020.02.07 05:15:43

  Mirgodon, Mirgaudon. Kuncz Aladár és Szabó Dezső közös motívumáról. http://exsymposion.hu/index.php?tbid=article_page__surfer&csa=load_article&rw_code=juhasz-andrea_3463
 • Porlik, mint a szikla?

  2020.08.13 09:37:19

  https://prominoritate.hu/wp-content/uploads/2020/07/08_Pro-Minoritate_2020_tavasz_Juha%CC%81sz_A.pdf
Hírek, események
 • Emlékezés Kuncz Aladárra halálának 90. évfordulóján - előadás a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

  2021. 06. 04.
  irodalom
  Kuncz Aladár és a nők címmel hangzott el előadás a 10. Kolzsvári Ünnepi Könyvhéten.
 • Megjelent a Kuncz Aladár hazatér Kolozsvárra – egy személyes választás története, dilemmái című tanulmány

  2021. 04. 15.
  irodalom
  A tanulmány a Magyar Művészetnek a Trianoni béke 100 éves évfordulójáról készült számában jelent meg, azt vizsgálja, Kuncz Aladár pályáját hogyan irányította új irányba ez a politikai fordulat.
 • Az aradi Kölcsey Egyesület évkönyvében az idén megjelent A magyar irodalom sorsa Trianon után – Ignotus 1921-es cikkéről című tanulmány

  2020. 12. 16.
  irodalom
  Az aradi Kölcsey Egyesület évkönyvében 2019 után az idén is tanulmánnyal jelentkezem. 2020-ban a trianoni békének az irodalmi életre való hatását ismertettem Ignotusnak, a Nyugat című irodalmi folyóirat főszekresztője egy írásának elemzésével.
 • Porlik mint a szikla?

  2020. 08. 14.
  irodalom
  Megjelent recenzió a "Magyarok Romániában (1990–2015). Tanulmányok az erdélyi magyarságról" című könyvről
 • "A sajátunkká képzelt kaland izgalma" - recenzió Kántor Lajos, Láng Gusztáv: Száz év kaland. Erdély magyar irodalmáról (1918–2017) című kötetéről

  2020. 06. 03.
  irodalom
  A recenzió Kántor Lajos és Láng Gusztáv 2018-ban megjelent, válogatott tanulmányait tartalmazó kötetét mutatja be és értékeli, foglalkozik a szerzők erdélyi irodalom meghatározásaival, irodalomtörténeti kánonjukkal, kutatási módszereik feltárásával.
 • „A háború kísértete mellém szegődött…” – A fogságtól az emlékiratig. Adalékok Kuncz Aladár Fekete kolostor című művének keletkezéstörténetéhez című tanulmány megjelenése

  2020. 04. 16.
  irodalom
  Korrektúrázás után nyomdába került az Üdvözlet a győzőnek" című kötet, amely az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet interdiszciplináris konferenciája 1918 mikrotörténetéről elnevezésű konferenciájának előadásait tartalmazza.
 • Kuncz Aladár: Kritikák, portrék, tanulmányok I‒II. című kötetének bemutatója a MArgó Fesztiválon

  2019. 10. 12., 17:13:00 — 2019. 10. 12., 23:13:00
  irodalom
  A Margó Fesztiválon az OSZK szervezésében került bemutatásra a Kuncz Aladár Összegyűjtött Munkái sorozat legújabb két kötete. A V-VI. kötet címe: Kritikák, portrék, tanulmányok. A kötet szerkesztői: Filep Tamás Gusztáv és Juhász Andrea.
 • Kuncz Aladár: Kritikák, portrék, tanulmányok I‒II. című kötetének bemutatója a 10. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényén.

  2019. 08. 20.
  irodalom
  A Kuncz Aladár életműsorozat legújabb két kötetét, a Kritikák, portrék, tanulmányok I-II. címűt a kötet két szerkesztője, Filep Tamás Gusztáv és Juhász Andrea mutatta be a társkiadó, a Kriterion vezetőjével, H. Szabó Gyulával.