Szövényi Anna 40 éves
építőművészet
Bemutatkozó

Építészmérnökként a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar Településépítészeti Tanszékén dolgozom. Oktatok, mellette tervezek, kutatok és édesanyaként irányítom 5 fős családom életét. Munkáim a kezdetektől fogva nem csupán építészeti jellegűek. Már az egyetemi feladatok során is sokszor a városi helyzetből merítettem inspirációt, az épületet a környezete formálta. Ez a városi szövet iránti vonzalom teljesedett ki a diplomatervemben, mely egyszerre szólt egy épületről és az azt körülölelő városról. E munka ösztönzött arra, hogy később doktoranduszként a városépítészet felé forduljak. Kutatási témám a város és a táj különös kapcsolata volt. 2008-ban elhelyezkedtem a tanársegédként, a Településépítészeti Tanszéken. A 2015-ben DLA fokozatot szereztem Patakpartok visszaillesztése a városi térbe címmel. Munkáimban máig is jelen van ez a kettős világ, az építészet és településtervezés határmezsgyéje a városépítészet érdekel.

Az ösztöndíj keretein belül is ezt a mezsgyét járom körül Magyarország városi tereinek elemzésén keresztül. A városi terek maguk az utcák és közterek, melyek a város lényegét adják. E terek lehetnek vidámak vagy sötétek, szűkek vagy tágasak, zöldek vagy kopárak. Olyanok, mint egy festmény, amit az ember fest a tájra. Ha a festmény jól sikerül az ember is belehelyeződik. Mindeközben a tereknek komoly szerkesztési szabályaik vannak, egymástól függnek, egy folyamatot képzenek, az épített elemek bennük nyernek értelmet. Mégis mintha ezt a művészeti ágat kissé elfeledtük volna mostanában. Tereket újítunk meg az alapsíkjuk újraformálásával, de a térfalaikkal kevéssé foglalkozunk. A külső falak közti térmetszet az a kiesztergált űr, amelyben mindennapi életünket éljük megfelelő tervezést igényel. E tervezést segíti majd az elkészült mű, mely arra tesz kísérletet, hogy összegyűjtse, elemezze, kiemelje Magyarország városépítészetének legszebb példáit és mindenki számára befogadhatóvá, mérhetővé alakítsa.

Iskolák
Phd / dla, .
Jelenlegi munkahely
SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar Településépítészeti Tanszék
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • Téralak és térhangsúly kurzus

  2019. 09. 25.
  építőművészet
  Téralak és térhangsúly címmel választható kurzus indul a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán
 • STREET ART az egyetemen pop up kiállítás

  2019. 09. 20.
  építőművészet
  Street art az egyetemen címmel rendeztünk kiállítást az egyetem közösségi tereiben
 • Szegedi "térútvonalak"

  2019. 06. 05.
  építőművészet
  Szegedi térútvonalak tervezése - hallgatói kísérlet
 • Kamara kiállítás a Ember a térben/ tér az emberben kurzus hallgatói munkáiból

  2019. 05. 30., 14:00:00 — 2019. 05. 30., 16:00:00
  építőművészet
  A kiállítás a félév hallgatói munkáiból
 • Édesapámmal közösen tervezett Anonym pince épülete a Tér///Erő Építészeti Nemzeti Szalon kiállításon a Műcsarnokban

  2019. 05. 20.
  építőművészet
  A kiállítás egyes kiemelt tematikák mellett a magyar építőművészet elmúlt 5 évéből válogat magas színvonalú építészeti műveket.
 • Útelágazások tere, avagy melyik út hová vezet? -cikk

  2019. 05. 20.
  építőművészet
  Hamarosan megjelenik : "Útelágazások tere, avagy melyik út hová vezet? 3 tér - egy tér típus parafrázisai Kőszeg Jurisics tér, Sopron Fő tér, Vác Március 15. tér példáján" című cikkem, mely már a kutatás részeként készült el a Magyar Építőművészet Utóirat 2019/2. számában.
 • Ember a térben, tér az emberben kurzus indul

  2019. 02. 01.
  építőművészet
  "Ember a térben, tér az emberben" címmel a városi térről új választható kurzust indítok a SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar hallgatóinak.
 • Városaink képekben

  2019. 01. 11.
  építőművészet
  Kutatásaim kezdeteként a szakirodalom feldolgozása mellett, több jellegzetes dunántúli város tereit bejártam. Közben fotókkal dokumentáltam a bejárásokat. Pápa, Sopron, Kőszeg és Győr került sorra és egy Dunamenti város Vác.