Jászberényi Miklós 50 éves
zeneművészet
Bemutatkozó

Tervezett tanulmányom a zenei gyűjteményemben elérhető közel 1500, egész estét betöltő, historikus zenedráma legértékesebb darabjainak bemutatását célozza. Kilenc évesen kezdtem a kollekciót felépíteni, zenei tanulmányaimmal (furulya, piszton, zongora, szolfézs, énekkar) párhuzamosan. Különösen az 1985-ös országos Johann Sebastian Bach zenetörténeti verseny döntőjében elért sikeremen felbuzdulva gyűjteményem ugrásszerű növekedésnek indult. Ezt a CD éra kibontakozása, a határok megnyílása és az internet tovább gyorsította. A tanulmány bevezetőjében szólni kívánok a korabeli jellegzetes stiláris irányvonalakról, műformákról, korszakokról, régiókról. Ezt követné a gyűjtemény adathalmazának tudományos feldolgozása, ami betekintést nyújtana a komplett formában történt jelenkori felújítások kínálatába. Ezután a legkiválóbb szerzők életrajzi vázlatait következnének. Ebben a részben egyes művek külön górcső alá kerülnének egy szubjektív zenei bedekker létrehozása céljából. A megértést kottaanyag segítené, az irodalmi hivatkozásokhoz hasonlóan, pontos forrásmegjelöléssel.

Általános munkásságomat tekintve kutatóorvos vagyok. Szakterületem a kórélettan és a neuroendokrinologia. Orvosi diplomám (1994) mellett PhD-val (2003), habilitációval (2013) és a Magyar Tudományos Akadémia doktori címével (2016) is rendelkezem. Mintegy 200 tudományos közleményem közül 50 rangos nemzetközi tudományos folyóiratban jelent meg. Ezek közül 10 a Nobel-díjas Prof Andrew Viktor Schally-val közösen, akinek intézetében több, mint két évig dolgoztunk együtt 2010-2013 során a University of Miami keretein belül.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • Graun: Kleine Passion-Oratóriumának megtekintése

  2019. 04. 17.
  művészetelmélet zeneművészet
  Graun: Kleine Passion-Oratóriumának megtekintése a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar tolmácsolásában, április 17-én.
 • Antonio Draghi: Santa Cecilia című oratóriumának megtekintése

  2019. 04. 05.
  művészetelmélet zeneművészet
  Antonio Draghi: Santa Cecilia című oratóriumának megtekintése a Hof-Musici előadásában a Tavaszi Fesztivál keretében, április 5-én A Musical treasures from the Jaroměřice Castle című Supraphon dupla LP megvásárlása, digitalizálása és zajszűrése.
 • Albinoni: La Statira című operájának megtekintése a Teatro Malibran-ban

  2019. 03. 12.
  művészetelmélet zeneművészet
  Albinoni: La Statira című operájának megtekintése a Teatro Malibran-ban, 2019, március 9.-én
 • A HISTORIKUS ZENEDRÁMA FÉNYKORA című monográfia felvezető esszéje

  2018. 12. 06.
  zeneművészet
  Az esszé a monográfia tárgyának korszakait, stílusirányzatait, a régiókat, az előadókat, a társművészeteket és a műfajokat taglalja. Célja, hogy a többi fejezet számára korhű hátteret biztosítson.