Bemutatkozó

Baska Barbara filmoperatőr, grafikusművész vagyok. Diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika szakán 2008-ban és a Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmoperatőr szakán 2011-ben. 2013-2018 között doktorandusz voltam, 2018-óta doktor jelölt vagyok a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Tanítok, kurzusokat vezetek a Filmművészeti Egyetemen, ez ott a 7. szemeszterem, jelenleg a másodéves rendező-operatőr osztályt tanítom. DLA témám kutatása mellett, a tanítás és tehetséggondozás fontos része életemnek. Az elmúlt hónapokban kisjátékfilmen dolgozom a doktori disszertációm mestermunkájaként. 

Kutatási anyagom a képzőművészet és filmművészet találkozásait vizsgálja, ezen belül is a képzőművészeti alkotás filmnyelvi újjászületését. Testet ölt: talán ez a legplasztikusabb kifejezés arra, amikor egy filmben egy régi alkotás - festmény, fotó - a filmes parafrázisként létrejön. A állókép megtestesülésének oximoronját a film, mint mozgókép oldja fel. A néző előzetes művészettörténeti tudás birtokában megtorpanhat, kizökkenhet egy pillanatra a megjelenő ismert mű láttán, ám ez néha csak utólag hat és mélyen, rejtve jön létre a párhuzam. Sok esetben a film elsodorja a kép tudatosítását és nem is fogalmazódik meg, hogy melyik képről is lehet szó. Két csoportba sorolom ezeket a filmeket annak mentén, hogy a klasszikus képzőművészet vizuális nyelvét milyen intenzitással alkalmazzák, hogyan jelenik meg a filmekben. A filmes legfontosabb alkotótársa maga a néző. A nézőben létrejövő felismerés több formában történhet. Lehetséges, hogy annyira didaktikus a képzőművészeti alkotás filmes parafrázisa, hogy felismeri a néző és talán ki is mondja, hogy melyik alkotás ölt testet az adott jelenetben.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Csopaki Művésztelep 2021 - fiatalok megismertetése az MMA kutatási programjaival (újra)

  2021. 08. 15., 11:19:00 — 2021. 08. 24., 11:19:00
  képzőművészet
  Egy fantasztikus, fiatal kreatív közösség folyamatosan bővülő tábora, ami minden művésszé váló diák előtt nyitva áll.
 • Kisjátékfilm forgatási előkészületek - MMA ösztöndíj programomhoz kapcsolódó mű előkészítése

  2021. 05. 16.
  film- és fotóművészet
  A MMA programhoz szorosan köthető műben terveim szerint egy fikciós kisjátékfilmben három képzőművészeti alkotás életrekeltését tűzöm ki célomul. Ezen filmben Mark Rothko, William Turner és George Braque egy-egy művét is létrehoznám, ízülve a film adott dramaturgiájához.
 • Megkezdődtek Baska József életéről szóló könyv és dokumentumfilm előkészítő munkálatai

  2020. 12. 04.
  művészetelmélet
  Az 1947-es felvidéki eseményekről és a családunkat érintő következményekről szóló könyv és dokumentumfilm személyes küldetésem, a benes-dekrétumok miatt menekülésre kényszerülő családom története.
 • Csopaki Művésztelep - fiatalok megismertetése az MMA kutatási programjaival

  2020. 08. 08.
  művészetelmélet
  A Csopaki Művésztelep kulturális misszió a Balaton északi partján egy Művészdinasztia vezetésével. Idén augusztus 8-17 között ismertettük meg a fiatalokat a legfrissebb művészeti lehetőségekkel és pályázati programokkal.
 • Prambanani templomegyüttes, Yogyakarta, Indonézia - szimbólumok gyűjtése terepen

  2020. 01. 22.
  film- és fotóművészet
  Forgatás és anyaggyűjtés a disszertációmhoz és a kutatási témámhoz.
 • 21 gramm európai turné - Rényi Katalin kiállítás sorozata

  2020. 01. 03.
  képzőművészet
  A kiállítássorozat kurátora Baska Barbara. A kiállítások hat európai helyszínen nyíltak a művésznő nagy szentendrei kiállításának folytatásaként: Róma, Párizs, Moszkva, Brüsszel, Bécs, Berlin. A berlini kiállítás január 21-ig nyitva tart.