Orosz Klára
képzőművészet
Bemutatkozó

Alkotói tevékenységemet a tér és annak kiterjesztése, élményként való megélése jellemezi. Munkáim nagyméretű szobrok és installációk – általában funkcionális és szobrászati elemeket tartalmazó rendszerek, melyek a vizualitás és a különböző téri élmények megtapasztalására, a művek és a befogadó közti éles határvonal feloldására helyezik a hangsúlyt és interaktív közeggé alakítják át a teret.

A design területén már jó ideje jelen van a „felelős tervezés” gondolata, vagyis a környezettudatos gyártási technológiák alkalmazása, a hulladék minimalizálása és kreatív újra-hasznosítása, valamint a környezetet nem károsító, természetes, lebomló anyagok alkalmazása, ezen belül az élő organizmusok segítségével előállított új anyagok használata. Ezen törekvések az akut környezeti problémák kérdéseire adható releváns válaszok. Az utóbbi időben e hozzáállás tükrében foglalkoztat az (élő) organikus anyagokból való „szobornövesztés” gondolata. Kutatásom fókuszában ezen anyagok szobrászat területén történő alkalmazása áll.

Iskolák
Phd / dla, 2012. PTE MK Doktori Iskola
Jelenlegi munkahely
SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz Művészettörténet Tanszék
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (4)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2005, Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj

  Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2007, Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

  Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2011, Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíja

  Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíja
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2008, Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

  Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj
Portfóliók (1)
 • Szakmai tevékenységem bemutatása - Katalógus

  2021.10.08 12:14:02

  A PTE Művészeti Karán szobrászművészként végeztem és doktoráltam. 2007-ben a Goldsmiths, University of London (MA) posztgraduális képzésén vettem részt....
Hírek, események
 • Képzőművészeti válaszkeresések, biodesign és innovatív anyagok alkalmazása az Antropocén korban – Felelősségtudatos tervezői gyakorlatok a fenntartható jövőért

  2022. 04. 15.
  képzőművészet
  A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, Képzőművészet Intézet, Szobrászat Tanszék felkérésében előadást tartok a „Képzőművészeti válaszkeresések, biodesign és innovatív anyagok alkalmazása az Antropocén korban – Felelősségtudatos tervezői gyakorlatok a fenntartható jövőért” témában.
 • „REBOOT – újjászületés a Covid árnyékában”

  2022. 04. 15.
  képzőművészet
  Az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék Művészeti és Művészetközvetítői Szakkollégium által kiírt „REBOOT – újjászületés a Covid árnyékában” című alkotói pályázaton és kiállításon hallgatóim sikeresen szerepeltek és első illetve harmadik díjazásban részesültek.
 • Dodeka-Komplex című egyéni kiállítás

  2021. 11. 12.
  képzőművészet
  DODEKA-KOMPLEX OROSZ Klára kiállítása helyszín: Nicolas Schöffer Gyűjtemény Galériája Kalocsa Szent István király út 76. megnyitó: 2021. november 12.-én, pénteken, 17.00-órától megnyitja: Budai Viktória, a Nicolas Schöffer Gyűjtemény gyűjteményvezetője kiállítás megtekinthető 2022.01.27.-ig
 • Dodeka-Komplex című egyéni kiállítás

  2021. 09. 08.
  képzőművészet
  DODEKA-KOMPLEX OROSZ Klára kiállítása helyszín: PTE KPVK UNIVERSITAS Galéria, Szekszárd, Rákóczi u. 1. megnyitó: 2021. szeptember 8.-án, szerdán, 17.00-órától megnyitja: Prof. Dr. Szécsi Gábor dékán és Varga Rita képzőművész a kiállítás kurátora kiállítás megtekinthető: 2021. szeptember 24.