Horváth Márk 27 éves
színházművészet
Bemutatkozó

Nagykanizsáról származom, már általános iskolában és gimnáziumban is sokat foglalkoztam előadóművészettel. 2012-ben felvettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szak bábszínművész szakirányára, ahol 2017-ben diplomáztam. Szakdolgozatomban (Báb a szakrális színházban, avagy mitől bábszínház a katolikus liturgia) kezdtem kutatni a szakrális színházi jelenséget. Szakdolgozati témakörömmel összekapcsolódott diplomamunkám, ugyanis egy hagyományos alapokon nyugvó, de egyszemélyes, felnőtteknek szóló, bábos passiójátékot szerkesztettem, amit a bemutató óta többször is játszottam honi fesztiválokon. Mindemellett bábtervezéssel és kivitelezéssel is foglalkozom, így egy saját előadás létrehozásánál minden részmunkafolyamatot felügyelek.

Jelenleg a győri Vaskakas Bábszínház társulatának tagja vagyok, viszont dolgoztam korábban a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, illetve Budapesten a Budapest Bábszínházban, illetve egyéb budapesti alternatív és független társulatoknál alkalmi előadóként.

Kutatásaimat szeretném folytatni a szakrális színházi témakörben. Továbbra is érdekel, hogy a liturgikus elemeket használó szertartásszínház, hogyan lesz élő és valódi színházi élményt nyújtó produkció, nem pedig egy adott jelrendszer felmutatása, majd kötelező magyarázása.

A három éves ösztöndíj program alatt a hagyományos szakrális színházi formák (moralitás, misztérium, mirákulum, passió) kutatásával, valamint a kutatások eredményeit felhasználva, vegyes korosztálynak szóló, kortárs bábszínházi előadások létrehozásával szeretnék foglalkozni.

Iskolák
Egyetem (ma), 2017. Színház- és Filmművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Vaskakas Bábszínház
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
 • Jelenlegi művészeti ösztöndíj
  2020, Magyar Művészeti Akadémia

  színházművészet
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Leszállt az ég dicső királya

  2020. 11. 24.
  színházművészet
  A Magyar Bábjátékos Egyesület és a Párbeszéd Háza közös szervezésében valósulhatott meg Horváth Márk Leszállt az ég dicső királya című betlehemesjátékának felvétele.