Mechler Anna Eliza
zeneművészet

Bemutatkozó

Karvezetői diplomámat 1997-ben szereztem meg a Zeneakadémián. Két évig az Operaházban voltam balettkorrepetitor, majd doktori tanulmányokat folytattam az egyházzene tanszakon. 2004-ben védtem meg a disszertációmat, aminek a témája az Énekek éneke a liturgiában és a zenében.

Az azóta eltelt időszakban különböző iskolákban tanítottam zenét az alapfoktól az egyetemig, és zenei munkáim, énekegyüttesem vezetése mellett egyre többet foglalkoztam az irodalommal. Először jeligés pályázatokon indultam, ezek sikerein felbuzdulva 2013-ban megírtam első mesekönyvemet, amit azóta kilenc másik kötet követett. Dolgoztam az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Kulturáért Felelős Államtitkárságon, mint zeneművészeti referens. Mostanában a Zenekar újság számára készítek riportokat, egy kórust vezetek, valamint a könyveimmel kapcsolatos gyermekfoglalkozásokat tartok.

Zenei hátteremnek köszönhetően egy egészen speciális területtel is foglalkozom: kórusmű-, opera-, oratórium-, és dalszövegeket írok. Az énekelt szavak teljesen máshogy működnek, mint az olvasásra szánt anyagok, mert a zene felnagyítja, érzelmileg erősebbé teszi a gondolatokat. Komponista alkotótársaim zenei szándékait is szem előtt tudom tartani, hiszen saját tapasztalatból tudom, milyen regiszterben mit könnyű énekelni, hogyan tud egy szöveg lassabbá válni, mit jelent a hármas lüktetés a szavak szintjén. 2018-ban kiemelkedő színvonalú szövegkönyvek írásáért a Patronus Arts Alapítvány díjában részesültem.

Az ösztöndíj három éve alatt két mű létrehozását tűztem ki célul: a szavak és dallamok összekapcsolását egy opera librettójának elkészítésével szeretném folytatni, ami a Cyrano-történet alapján készül, valamint egy Budakeszihez, a lakóhelyemhez kapcsolódó helytörténeti vonatkozású ifjúsági regény megírását tervezem.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Portfólió dr. Mechler Anna Eliza

  2020.07.07 11:13:19

  Portfólió szakmai munkámról - mesekönyvek, irodalmi pályázatok, szövegkönyvek, versek, szakszövegek, előadói tevékenység, tudományos tevékenység
Hírek, események
 • Kisfilm Cyranóról, a szavakész párbajhősről

  2021. 07. 29.
  irodalom
  Formabontó kisfilmekkel segíti a művészeti oktatást az MMA, aminek keretében elsőként a Roxane címmel készülő operáról, illetve a Cyrano aktuális kérdéseiről kamaszok számára összeállított anyagot vetítették az MMKI youtube-csatornáján.
 • Az évtized gyermekkönyvei közé választották az Olina és a varázsszirmok című könyvet

  2021. 07. 29.
  irodalom
  Az évtized gyermekkönyve versenyben az Olina és a varázsszirmok holtversenyben a hatodik helyezést szerezte meg. A Merítés-díj odaítélésekor a zsűri a kortárs irodalom igényes, színvonalas munkáira próbálja felhívni a figyelmet.
 • Riport a Kincskereső műsorban a Te művésze-Ted sorozat kapcsán

  2021. 06. 13.
  irodalom
  A Kincskereső magazinműsor riportere a Te művésze-TED című kisfilmsorozat készítésének ötletéről, megvalósításáról, az alkotók szándékairól beszélgetett a filmekben szereplő alkotókkal.
 • Ez itt a kérdés - beszélgetés a művészeti oktatásról az M5 csatorna műsorában

  2021. 05. 25., 20:00:00 — 2021. 05. 25., 21:00:00
  irodalom
  Az MMA-MMKI formabontó kisfilmjeinek megjelenése után az egyes szakterületek képviselői a stúdióban beszélgettek a művészetoktatás lehetőségeiről, a felhasználható eszközökről, a kamaszok megszólításának módjáról a kor elvárásainak tükrében
 • Megjelent Nadin és a varázstégely címmel a 2021-es év gyógynövényéről írott könyv

  2021. 04. 03.
  irodalom
  Márciusban elkészült a 2021-es év gyógynövényéről írott mesekönyv, a címe: Nadin és a varásztégely. A kötet észrevétlenül ismerteti meg a gyerekekkel a fekete nadálytő jellemzőit, használati módját és gyógyhatását.
 • Líra könyvklub - a Hónap Gyermekkönyve

  2021. 01. 31., 17:00:00 — 2021. 01. 31., 18:00:00
  irodalom
  A Hónap Gyermekkönyve sorozat januárban Mechler Anna legújabb könyveit mutatja be.
 • Megjelent a Kerék mesék nagykönyve

  2020. 11. 27.
  irodalom
  A közelmúltban érkezett meg a nyomdából Mechler Anna új könyve, a címe: Kerék mesék nagykönyve. Az eddig hat kötetből álló sorozatot lezáró mesegyűjtemény 21 történetet tartalmaz, amikben a már ismert jármű-szereplők mellett új gépek is bemutatkoznak.
 • Különdíj az Aquincumi Költőversenyen

  2020. 09. 26.
  irodalom
  Az Aquincumi Múzeum már XXIII. alkalommal adott otthont a Költőversenynek, ahova meghatározott témában kell klasszikus formában írt műveket benyújtani. A döntőbe jutott műveket a Vígszínház művészei olvassák fel, és a helyszínen dől el, melyik mű érdemli meg a babérkoszorút.