Kovács Szilárd 42 éves
zeneművészet
Bemutatkozó

Az Orgelbüchlein [azaz "Orgonakönyvecske"] Johann Sebastian Bach nagyszabású és műfajteremtő korálciklusa. A mester így ír a műről:
"Worinne einem anfahenden Organisten Anleitung gegeben wird, auff allerhand Arth einen Choral durchzuführen, anbey auch sich im Pedal Studio zu habilitiren, indem in solchen darinne befindlichen Choralen das Pedäl gantz obligat tractiret wird."
Amint láható, Bach egyszerre szánta művét orgoniskolának és egy speciális, kifejezetten az orgonistáknak írt zeneszerzésisklolának. 
Felmerül a kérdés, miért is " kell" egy orgonistának máshogyan elsajátítania a komponálás művészetét, mint más hangszereseknek. A válasz az orgonista lét egyik fő pillérében keresendő, hiszen ez az instrumentum Isten dicsőítésére hivatott, a korabeli evangélikus istentisztelet nélkülözhetetlen hangszere. Az istentiszteleten való zenei szolgálat pedig az orgonista alapvető közege.

Bach korálciklusára elsőként mint remekműre tekintünk, ugyanakkor egyfajta traktátus is ez, "csináljátok így", ezt üzeni Bach.
Az ösztöndíj program keretén belül kísérletet teszek a bachi minták -- ma használatban lévő -- katolikus népénekanyagra való átültetésére.
A teljességre törekszem, a gyűjtemény összes feldolgozásának ikerkoráljait kívánom megalkotni, majd kiadásra előkészíteni a hároméves időszak alatt.

Célok: szeretném, ha a korálfeldolgozási típusok ezen gazdag tárháza a saját repertoárra való alkalmazás által érthetőbbé válna az új magyar orgonista generáció számára. A másik, hogy a folyamatosan híguló egyházzenei praxis (az egyházi könnyűzenére gondolok, amely sajnos mára az elvileg értékőrző szakma részleges támogatásával is egyre nagyobb teret nyer) ellensúlyaként kívánom felmutatni a leendő opuszt.
 

Iskolák
Phd / dla, 2011. Jyväskyläi Egyetem Zenei Fakultásának Doktori Iskolája
Jelenlegi munkahely
Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (3)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2003, Filharmónia Magyarország

  Fischer Annie Zene Előadóművészi Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2004, Filharmónia Magyarország

  Fischer Annie Zene Előadóművészi Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2007, Debrecen Város Önkormányzata

  Debrecen Kultúrájáért Díj
Portfóliók (1)
 • 599

  2018.12.08 01:46:57

  Bach Nun komm' der Heiden Heiland, BWV 599-es korálfeldolgozásának ikerkorálját (annak első verzióját) osztom meg az érdeklődővel. A tétel érdekessége,...
Hírek, események
 • A BWV 614-es ikerkorál ősbemutatója

  2019. 03. 06.
  A BWV 614-es (Das alte Jahr vergangen ist) ikerkorál ősbemutatója
 • Kovács Szilárd: Ó gyönyörűszép, titokzatos éj! BWV 608 ikerkorál

  2018. 12. 25., 00:00:00 — 2019. 02. 01., 22:16:00
  zeneművészet
  Kovács Szilárd: Ó gyönyörűszép, titokzatos éj! BWV 608 ikerkorál Ősbemutató (zenekari változat) a Pécsi Bazilikából 2018. dec. 25. 00:00 órakor közvetített (éjféli) misén. Közreműködött a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa és Zenekara, vezényelt Szamosi Szabolcs