Bakonyi Tímea Györgyi
képzőművészet
Bemutatkozó

Bakonyi Tímea vagyok, 2014-2015-ben diplomáztam a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor és képzőművész-tanár szakán. Jelenleg festő-restaurátorként dolgozom. A szakma gyakorlati része mellett érdekel az elméleti szempontú megközelítése is. Egy-egy restaurálási problémához kapcsolódóan jelentős esztétikai kérdésekkel is szembesülök.

Jelenleg és a pályázati idő alatt az Egri Bazilika oltárképeinek restaurálásában veszek részt, illetve magán megrendelők műtárgyait restaurálom.

Projektjeimmel nemcsak a műtárgyak megújulását teszem lehetővé, hanem hozzájárulok a múzeumok kiállításainak színvonalához, illetve a kultúrturizmus fejlődéséhez.

A pályázati idő alatt azt tervezem kutatni, illetve a gyakorlatban is megvalósítani, hogy a digitális rekonstrukciók milyen többlettartalmat adhatnak egy adott restaurálásnak, illetve milyen pluszt tudnak nyújtani a nézők, múzeumlátogatók számára. Vizsgálom majd, hogy a különféle retusálási technikákat (beilleszkedő és megkülönböztető retus) hogyan lehet a digitális eszközök segítségével létrehozni. Ezen túlmutatóan egy-egy töredékes festmény teljes rekonstrukcióját hogyan lehet szakmai szempontból is korrekten, de esztétikusan elkészíteni. A projektem egyik kiemelt témája a szándékos rongálások helyreállítása, ezen belül is a funkcióból adódó mechanikai sérülések kiegészítésének kérdése. A rekonstrukciókat és mintafelületeket digitális rajztábla, valamint képszerkesztő program segítségével fogom elkészíteni.

Kutatásom célja tehát a digitális retusálási, kiegészítési módszerek segítségével hidat képezni a különféle szakemberek és a múzeumok látogatói között. Úgy vélem, a restaurálás etikusságának megtartása mellett a festmények valódi képzőművészeti értéke is érvényesíthető.

Iskolák
Egyetem (ma), 2015. Magyar Képzőművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
egyéni vállalkozó
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Bakonyi Tímea - Restaurálási munkák

  2021.06.30 11:25:13

  A portfólióm a 2015 és 2021 között elvégzett, legkiemelkedőbb restaurálási munkáimat mutatja be.  További információkat, híreket ezeken a linkeken...
Hírek, események
 • Egy töredékes címerábrázolás digitális helyreállítása

  2022. 04. 11.
  képzőművészet
  A restaurátorok munkájuk során akár többszáz éve elfeledett vagy elrejtett műkincsekre is bukkanhatnak. Így történt ez Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum főrestaurátora esetében is, mikor egy Dunaföldvárról származó festmény helyreállítása során egy másik képet is felfedezett.
 • A pontozásos retus digitális bemutatásának lehetőségei

  2022. 02. 28.
  képzőművészet
  A pontozásos retus digitális bemutatásának lehetőségei
 • A beregdaróci ikonosztázasztalok díszítésének digitális rekonstrukciója

  2021. 12. 07.
  képzőművészet
  Erőteljesen sérült, többszöri átfestésen átesett, töredékes díszítésű ikonosztázasztalok digitális helyreállítása.
 • A vonalkázós retus digitális bemutatásának lehetőségei

  2021. 10. 30.
  képzőművészet
  Kutatási napló, mely digitálisan elérhető.