Kovács Emese
népművészet
Bemutatkozó

Délvidékről vezetett az utam az anyaországon keresztül Erdély földjére. Ezen a nagy úton térben és időben mindvégig társam volt a nemezelés.

Mindeközben több népi kézművességgel is megismerkedtem, többek közt a fazekassággal, kosárkötéssel, szövéssel, bőrözéssel. Kiváló mesterektől tanultam hagyományos nemezkészítési módszereket, kutatásaiknak köszönhetően megismertem Közép-Ázsia, Közel Kelet és a Kaukázus népeinek nemezeit. Köszönettel tartozom mestereimnek: Nagy Marinak, Vidák Istvánnak és Vetró Mihálynak.

Némettanár szakon végeztem a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, majd tanárként dolgoztam a kőteleki általános iskolában és az Óbudai Waldorf Iskolában. 2011-ben végeztem népi kézműves-nemezkészítő szakon Nádudvaron. 2013-ban kaptam meg a Népművészet Ifjú Mestere díjat.

Alkotásaimmal kiállításokon veszek részt. Több munkám is megjelent az Országos Népművészet Kiállításon. Régóta foglalkoztat az a kérdés, milyen is a magyar nemez, melyek lehetnek azok a vonások, jelek, amelyekkel a magyar nemezművesség képi világa leírható? Úgy gondolom, más népművészeti ágakhoz kell segítségül fordulnunk, ezért gyakran ihlette alkotásom egy székelykapu, kályhacsempe, mosósulyok vagy székely varrottas.

2010 óta Erdélyben, Csíkban élek, férjem szülőföldjén. Rendszeresen tartok nemezkészítő foglalkozást, játszóházat és felnőtt képzésben is oktatom a szakmát. E mellett feladatomnak érzem, hogy a Székelyföld népművészetét tanulmányozzam, gyűjtsem. Célom a kutatás eredményeit felhasználva és a nemezhagyományok törvényszerűségeit alkalmazva olyan mai használati tárgyak alkotása, melyek kiindulópontja a székelykapuk, az ácsolt ládák és a templomi festett mennyezetkazetták képi világa.

Iskolák
Egyetem (ma), 2013. Szegedi Tudományegyetem
Jelenlegi munkahely
Csíki Nemezműhely
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
537116 Barzava (Frumoasa), Barzava 215.
Hargita megye, Románia
Portfóliók (1)
 • Kovács Emese nemezkészítő

  2021.10.18 08:01:23

  A portfólióm egy képes izelítőt nyújt eddigi alkotói és oktatói munkásságomról.
Hírek, események
 • Nemezkészítő tanfolyam a Kalot szervezésében

  2022. 04. 21.
  népművészet
  Újabb Nemezkészítő tanfolyamot indítunk 2022.március 10-től, Csíksomlyón.
 • Egy nemeztakaró új köntösben

  2022. 04. 21.
  népművészet
  Az alkotás kínálta nagyszerűség a nemezelés esetében is egy kiváló lehetőség, hogy egy személyre szabott ajándékot készítsünk.
 • „Ünnepre készülve”- ünnepi alkalmak népi textíliái

  2022. 04. 21.
  népművészet
  XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál kiállításán a „Nászajándék” címet viselő egyéni pályamunkám a zsűri különdíjjal értékelte.
 • Nemezképzés

  2021. 12. 15.
  népművészet
  A csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola és a székelyudvarhelyi Artera Alapítvány együttműködésével 2 éves nemezkészítö tanfolyam működik Székelyudvarhelyen. Szakoktató: Kovács Túri Emese, Népművészet Ifjú Mestere, MMA ösztöndíjas.
 • A gyapjú varázsereje

  2021. 12. 15.
  népművészet
  Kovács Emese nemezkészítő férjével Kovács Imrével mesterségbemutatót és ünnepre hangoló foglalkozást tartottak gyermekek és felnőttek számára Szászrégenben.
 • Szilágysági Kézműves Napok - Iharos Szilágyságban

  2021. 12. 15.
  népművészet
  Különböző játékokat, kézműves termékeket készítettek a résztvevők Kovács Emese nemezelővel. A zsinortól megkezve a labdán keresztül egészen az ékszeres tartóig szinte minden elkészült a hölgyek által, a színekben gazdag világ pedig minket is mosolyra fakasztott minden nap.
 • Vándorlegény XIV. Országos Gyermek és Ifjúsági Pályázat

  2021. 12. 15.
  népművészet
  Rendhagyó kézműves-kiállítás nyílt a sepsiszentgyörgyi Míves Házban november végén . A Hagyományok Háza és társzervezők által hirdetett XIV. Vándorlegény országos gyermek és ifjúsági népi kézműves pályázatra beérkezett munkák leginkább értékelt darabjait állították ki és díjazták.