Harangi Attila 28 éves
építőművészet

Bemutatkozó

Debreceni építészmérnökként már több, mint két éve kutatom szülővárosom építészeti örökségét, a cívis lakóházakat. A Debreceni Egyetem mesterképzésén diplomamunkámnak választottam a történeti belváros cívis lakóházainak megőrzését. Hogyan maradhatnak meg a történeti földszintes lakóházak az átalakuló városszövetben? 2019 júniusában a diplomatervemben egy konkrét ház és környezetének az újragondolására készítettem tervet. A hozzá készített tanulmányomban pedig többek között elkészítettem a megmaradt házak kataszterét. Azóta pedig a több, mint 1500 ház tipológiájának elkészítése által teljesedett ki a kutatásom.

2019. novemberében létrehoztam a www.debrecenhazai.hu honlapot a kataszterem és a kutatásom bemutatására, illetve a hozzá kapcsolódó közösségi oldalakon naponta osztok meg tartalmakat a témában. Rendszeresen tartok előadásokat, beszélgetéseket a házak megőrzési lehetőségeiről. Folyamatosan dokumentálom, fotózom, felmérem nemcsak a házakat, de idén már a lakók történeteit is. Közösségi és közéleti szerepvállalásaim mellett, sok emberrel és intézménnyel együttműködve számos projekten dolgozom a házak megmaradásáért.

Az ösztöndíjas időszak első évében az eddigi kutatásom kiteljesítésén és bemutatásán dolgoznék, egy könyv és kiállítás formájában, ami elsősorban helyi viszonylatban, Debrecen számára fontos. A második és harmadik évben pedig a századforduló polgárházainak, a lakóház építészet interregionális vizsgálatával szeretném továbbvinni a helyi kutatásom és országos szintre emelni. Három terület polgárházait kutatnám és fotóznám: Hajdú-Bihar megye, alföldi városok, valamint Nagyvárad és erdélyi városok. Szintén egy könyv és vándorkiállítás formájában összegezném a kutatásom. 

Iskolák
Egyetem (ma), 2019. Debreceni Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
  • Portfólió

    2020.07.20 10:16:16

    Építészmérnöki tanulmányaim alatt készített építészeti munkásságomat bemutató portfólió.