Harangi Attila 28 éves
építőművészet

Bemutatkozó

Debreceni építészmérnökként már több, mint két éve kutatom szülővárosom építészeti örökségét, a cívis lakóházakat. A Debreceni Egyetem mesterképzésén diplomamunkámnak választottam a történeti belváros cívis lakóházainak megőrzését. Hogyan maradhatnak meg a történeti földszintes lakóházak az átalakuló városszövetben? 2019 júniusában a diplomatervemben egy konkrét ház és környezetének az újragondolására készítettem tervet. A hozzá készített tanulmányomban pedig többek között elkészítettem a megmaradt házak kataszterét. Azóta pedig a több, mint 1500 ház tipológiájának elkészítése által teljesedett ki a kutatásom.

2019. novemberében létrehoztam a www.debrecenhazai.hu honlapot a kataszterem és a kutatásom bemutatására, illetve a hozzá kapcsolódó közösségi oldalakon naponta osztok meg tartalmakat a témában. Rendszeresen tartok előadásokat, beszélgetéseket a házak megőrzési lehetőségeiről. Folyamatosan dokumentálom, fotózom, felmérem nemcsak a házakat, de idén már a lakók történeteit is. Közösségi és közéleti szerepvállalásaim mellett, sok emberrel és intézménnyel együttműködve számos projekten dolgozom a házak megmaradásáért.

Az ösztöndíjas időszak első évében az eddigi kutatásom kiteljesítésén és bemutatásán dolgoznék, egy könyv és kiállítás formájában, ami elsősorban helyi viszonylatban, Debrecen számára fontos. A második és harmadik évben pedig a századforduló polgárházainak, a lakóház építészet interregionális vizsgálatával szeretném továbbvinni a helyi kutatásom és országos szintre emelni. Három terület polgárházait kutatnám és fotóznám: Hajdú-Bihar megye, alföldi városok, valamint Nagyvárad és erdélyi városok. Szintén egy könyv és vándorkiállítás formájában összegezném az ösztöndíjas kutatásom. 

Iskolák
Egyetem (ma), 2019. Debreceni Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Portfólió

  2020.07.20 10:16:16

  Építészmérnöki tanulmányaim alatt készített építészeti munkásságomat bemutató portfólió.
Hírek, események
 • Építészet világnapi séta

  2020. 10. 04.
  építőművészet
  Építészet világnapi séta Debrecen cívis lakóházainak nyomában
 • Kulturális Örökség Napjai építészeti előadás

  2020. 09. 20.
  építőművészet
  A debreceni századfordulós polgárházak homlokzatának helyi karaktere című előadás a Déri Múzeumban.