Péntek Orsolya
irodalom
Bemutatkozó

Péntek Orsolya képzőművész és író vagyok. A pályát festőként kezdtem, kiállításokon való részvétel után (1993, 1994) előbb a vers, majd a próza felé fordultam, közben beiratkoztam történelem szakra. Első kötetem 2002-ben jelent meg a Fekete Zongora Kiadónál Az őszön egy rőtbarna komondor borongol keresztül címmel. A versek után novellákat publikáltam, majd családregény-trilógiába kezdtem, amely egy, a mai Magyarországon élő monarchiás, soknemzetiségű család identitását vizsgálja négy generációra visszamenőleg az 1867-2000 közti időszakban. A kötetek közül az első Az Andalúz lányai címmel jelent meg a Kalligramnál 2014-ben, a második Dorka könyve címmel, szintén a Kalligramnál 2017-ben. A trilógia záró darabja Eszter könyve címmel 2020-ra várható. A három könyv prózakísérlet is, mivel a kötetek nem idősorrendben követik egymást: az egyes fejezetek mozaikkockákként működnek az olvasó kezében, amelyekből maga rakhatja ki a narrátorok által elmesélt történet-cserepekből a nagy egészet, a családtörténetet és azáltal a Monachia és Magyarország történetének szűk 150 évét. Az első regénnyel párhuzamosan 10 év szünet után újra dolgozni kezdtem képzőművészként is. Jelenleg két projektet alakítok: az egyik a regényfolyamban is megjelenő városi terek és a tudatban az azokból alakuló belső terek ("otthonok") képzetét járja körül, a másik az ókori és kora középkori (kora keresztény) szimbólumok kortárs művészeti alkalmazhatóságával kísérletezik.Pécs kulturális öröksége a családom miatt és történészként is foglalkoztat, a város mindhárom eddigi regénynek kulcsfontosságú helyszíne, ezért is szeretném feldolgozni Pécs történetét egy új kötetben. Kultúrtörténészként megírtam a magyar fotográfia történetét, a könyv - amelyhez hasonló típusú, összefoglaló mű évtizedek óta nem jelent meg - A magyar fotó címmel 2018-ban jött ki a Látóhatár kiadónál. 

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2015, Nemzeti Kulturális Alap

  Dorka könyve, regényírás (A könyv 2017-ben jelent meg a Kalligramnál)
Portfóliók (13)
Hírek, események
 • Péntek Orsolya volt a vendége az Óbudai Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak

  2022. 05. 17.
  irodalom
  Péntek Orsolya horvát identitású író-képzőművész volt a vendége az Óbudai Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak május 14-én szombaton. Az író-olvasó találkozóra az Esernyősben került sor.
 • Mars jegyében - részlet egy készülő Pécs-regényből

  2022. 04. 04.
  irodalom
  A Múlt és Jövő című folyóiratban jelent meg Péntek Orsolya készülő Pécs-regényének egy huszadik századi fejezete.
 • Új honlapon érhetők el Péntek Orsolya munkái

  2022. 02. 08.
  irodalom
  Új honlapon érhetők el 2022 januárjától Péntek Orsolya képzőművész és író munkái. A https://www.orsolyapentek.com/ oldalon mind a festmények, mind a különféle folyóiratokban megjelent regényrészletek és novellák, mind az interjúk és kritikák olvashatók.
 • Péntek Orsolya kiállítása az Esernyős Galériában

  2021. 08. 31.
  képzőművészet
  Péntek Orsolya író és képzőművész kiállítása Tarot címmel nyílik meg szeptember 10-én, pénteken 18 órakor az Esernyős Galériában, Óbudán, a Fő téren.
 • Péntek Orsolya dedikálja Hóesés Rómában című regényét a Kalligram standjánál az Ünnepi Könyvhéten

  2021. 08. 31.
  irodalom
  A pandémia miatt elmaradt 2020-as könyvhétre jelent meg Péntek Orsolya író és képzőművész regénye, amelyet idén dedikál az Ünnepi Könyvhéten szeptember 4-én, szombaton 17 órakor a Kalligram standjánál.
 • Péntek Orsolya volt a Beszélő Szófa vendége

  2021. 05. 02.
  irodalom
  Péntek Orsolya író és képzőművész volt a Beszélő Szófa interjúsorozat vendége. Az online eseményen a szerző Szalay Gergely szerkesztővel beszélgetett a kortárs irodalom helyzetéről, a nők által írt irodalmi művekről és a kötelező olvasmányokról.
 • Köztéri novellák Óbudán

  2021. 02. 09.
  irodalom
  Óriásplakátokra kihelyezett folytatásos novellafüzérrel várják az olvasókat Óbudán. A tízrészes krimisorozat szerzője Péntek Orsolya író-képzőművész.
 • Péntek Orsolya Litera-díjas

  2021. 01. 29.
  irodalom
  Átvette január 27-én Péntek Orsolya író-képzőművész a Litera-díjat. Az elismerést meghívásos pályázaton nyerte el A földnek nincs szíve című novellájával novemberben.
 • Interjú a Hóesés Rómában című regényről

  2020. 12. 08.
  irodalom
  A Kalligramnál jelent meg Péntek Orsolya Hóesés Rómában című új regénye. A szerzővel a kulter.hu készített nagyinterjút a műről.
 • Hamvasról a New Yorkban

  2020. 12. 08.
  irodalom
  Két MMA-ösztöndíjas, Weiner Sennyei Tibor és Péntek Orsolya volt a New York Művész Páholy 84. estjén, október 12-én a vendég. Az esten Hamvas Béla tanítása állt a középpontban.
 • Hóesés Rómában, kötetbemutató beszélgetés

  2020. 09. 22., 13:51:00 — 2020. 09. 22., 13:51:00
  irodalom
  Péterfy Gergely író és Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó igazgatója beszélgetett Péntek Orsolya Hóesés Rómában című új regényéről.
 • Hóesés Rómában: Kötetbemutató az online Margó fesztiválon

  2020. 06. 23.
  irodalom
  Az online Margó fesztiválon mutatták be Péntek Orsolya Hóesés Rómában című új regényét.
 • Megjelent a Hóesés Rómában, Péntek Orsolya regénye

  2020. 06. 11.
  irodalom
  Megjelent a napokban Péntek Orsolya Hóesés Rómában című regénye, a szerző monarchiás családtörténeti trilógiájának záró darabja.
 • Eszter könyve, a trilógia záró darabja

  2020. 01. 31.
  irodalom
  2020 júniusára várható Péntek Orsolya író, képzőművész monarchiás regénytrilógiájának záró darabja, az Eszter könyve. Az Andalúz lányai és a Dorka könyve után a harmadik rész Budapesten és Rómában játszódik, 1951 és 2016 között. Az új regényből a Kalligram januári számában olvasható részlet.
 • 22. Kiállítás az RS9 színházban

  2019. 12. 02.
  képzőművészet
  Péntek Orsolya kiállítása 22 címmel nyílik meg 2019. december 2-án 19 órakor Budapesten, az RS9 színházban. A december 20-ig látható interaktív kiállításon a 11 képhez 22 szöveg tartozik, amelyekből húzhatnak a látogatók.