Kustárné almási Zsuzsanna 45 éves
színházművészet
Bemutatkozó

Történet - Báb – Játék - Bábjáték. Ebben a négy szóban lehet leghitelesebben összefoglalni azt az alkotótevékenységet- és folyamatot, amelynek művelője vagyok. Teológusként hivatásommá vált a történetekkel való foglalkozás, azok értelmezése, továbbadása másoknak, játék-és bábkészítőként pedig az anyagba öntött jellemek, karakterek kifejezőereje ragadott meg. A báboknak azonban csak akkor van létjogosultságuk, ha játszunk velük. Játék közben kelnek életre és életre keltik a történeteket is. Ezért születnek meg a Fabula et Figura Műhely bábelőadásai, amelyekben arra vállalkozunk, hogy ősi bibliai, szakrális történeteket, legendameséket elevenítsünk meg a bábok segítségével. A bábjáték olyan műfaj, amely mindig is kapcsolatban volt a szakrális tartalmakkal és a maga „képes nyelvén”, szimbolikus aktusa által a történetmesélést olyan spirituális szintre emelheti, amelynek során a néző – legyen az gyermek vagy felnőtt – valóban beavatottá válhat.

Az "Útmutatók az életre" című kutatási témával azt szeretném bemutatni, hogyan lehet a bábjáték vizuális, szimbolikus és dramatikus eszközei által a bibliai történeteket és azok értéküzenetét átélhetővé, befogadhatóvá és iránymutatóvá tenni különböző korosztályok homogén/heterogén csoportjaiban.Ennek megvalósulásához elsőként szükségesnak tartom a kutatási téma elméleti megalapozását.A munka ezen részében feldolgozásra kerülnek a témát érintő tudományterületek ide vonatkozó dokumentumai, úgymint teológiai, művészettörténeti, báb-és drámaelméleti, pedagógiai, pszichológiai, irodalmi és vallástörténeti szakirodalmi anyagok.Ezt követően kerül sor egy bibliai témájú, saját művészi bábjáték létrehozására, majd a különböző felnőtt csoportokkal folytatott, saját élményre épülő, a bábjáték pedagógiai és terápiás lehetőségeinek feltárását célzó műhelymunkák bemutatására.

Iskolák
Egyetem (ma), .
Jelenlegi munkahely
Debreceni Református Hittudományi Egyetem
Lakcím
4025 Debrecen, 4025 Debrecen Hatvan u. 1. E.lph. 1/4.
Hajdú-Bihar megye, Magyarország
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • Az árkot ugró legényke ( asztali bábjáték)

  2019. 04. 05., 20:30:00 — 2019. 04. 05., 21:30:00
  színházművészet
  A történet egy szegény, beteg kislegényről szól, aki elindul világot látni, szerencsét próbálni, bár még nem sokat tud a világról. Sorsa azonban fordulatot vesz, amikor magával a Jóisten Őfelségével találkozik...
 • Teremtéstörténet (asztali bábjáték)

  2019. 01. 25., 09:00:00 — 2019. 01. 25., 10:00:00
  színházművészet
  Hogyan keletkezett a világ? Ki teremtette az embert? Ki adott nevet az állatoknak? Mi történt az első emberpárral? A játék során a nézők megismerheti a bibliai teremtés-történetek válaszait, valamint a Parasztbiblia egyes eredetmeséit.
 • Az árkot ugró legényke ( asztali bábjáték)

  2019. 01. 22., 09:30:00 — 2019. 01. 22., 10:30:00
  színházművészet
  A történet egy szegény, beteg kislegényről szól, aki elindul világot látni, szerencsét próbálni, bár még nem sokat tud a világról. Sorsa azonban fordulatot vesz, amikor magával a Jóisten Őfelségével találkozik...
 • "Nyitva látom mennyország kapuját..." asztali bábjáték

  2018. 12. 21., 09:00:00 — 2018. 12. 21., 10:00:00
  színházművészet
  A Fabula et Figura Műhely családi bábszínház bemutatja karácsonyi játékát, amelyben apró bábok segítségével szemünk előtt elevenednek meg a születéstörténet eseményei. A háromszintes ház-templomban kinyílik a menny kapuja, és kicsik, nagyok részesévé válhatnak a karácsonyi csodának.