Zurbó Dorottya 33 éves
művészetelmélet
Bemutatkozó

Filmrendező és egyetemi oktató vagyok. 2014-ben szereztem diplomát az SZFE által indított DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzés ösztöndíj programjában. Korábban az ELTE Filmtudomány szakán végeztem kitüntetéses oklevéllel. 2015 óta oktatok az SZFE Dokumentumfilm-rendező MA és a DocNomads Mesterképzésekben. 

Első egész estés dokumentumfilmemet 'A monostor gyermekeit' - amely egy Bhutánban játszódó intim családtörténet - 2017-ben az IDFA - Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál elsőfilmes versenyszekciójában mutattam be. A film azóta számos elismerésben részesült és több, mint 40 nemzetközi fesztiválmeghívást kapott (True/False, Ambulante, San Francisco IDFF, MoMA DocFortnight, Docs Against Gravity). Első önálló rendezői debütálásom a 'Könnyű leckék' (2018) című dokumentumfilm, ami egy szomáliai kamaszlány magyarországi beilleszkedéséről szól. A film a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának keretében készült és a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete 2018 versenyszekciójában került bemutatásra.  A film azóta több, mint 40 nemzetközi fesztiválon szerepelt (Sarajevo IFF, HotDocs, Camden IDFF, Thessaloniki IDF) és 2019-ben elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját a dokumentumfilm kategóriában.  A ZagrebDox Fesztiválon a Movies that Matter Emberjogi Díjjal tüntették ki, itthon pedig moziforgalmazásba került. Jelenleg a 'Bruttó Nemzeti Boldogság' című új egész estés dokumentumfilm tervemen dolgozok, amely gyártási támogatásban részesült a Magyar Nemzeti Filmintézet és az amerikai Sundance-és Catapult Film Fund-októl. 

Az MMA ösztöndíjprogramjának keretén belül az interaktív web-dokumentumfilm, mint műfaj elméleti, történeti és gyakorlati vizsgálatára vállalkozom. A művészeti kutatás végterméke egy saját ötleten alapuló nonfikciós crossmédia projekt és egy hozzá kapcsolódó akadémiai dolgozat lesz. 

Iskolák
Egyetem (ma), 2014. Színház-és Filmművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Színház-és Filmművészeti Egyetem - Docnomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzés
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (4)