Bemutatkozó

Néma Júlia DLA keramikus tervezőművész. A Magyar Formatervezési Díj (2003) és a Ferenczy Noémi–díj (2013) birtokosa. Hazánk egyik legelismertebb kerámiatervező stúdiójának alapító vezetője, mely egyben az ország első és egyetlen, magas hőfokú fatüzelésű kemencével működő kerámiaműhelye, ahol folyamatos, professzionális alkotás és termelés folyik. A keze alól kikerülő porcelán és kőedény tárgyak – gasztronómiai igényű étkészletek, építészeti megoldások, teakerámiák és műalkotások – a művészi, a tervezői és a kézműves szemlélet összhangját tükrözik. Alkotó– és kutatómunkája összegzéseként 2013–ban jelent meg Magas hőfokon: Közelítések a fatüzes kerámiához című könyve, mely első és egyetlen magyar nyelvű publikáció a témában. Plasztikái, reliefjei, használati tárgyai sok hazai és külföldi egyéni és csoportos kiállításon szerepelnek világszerte. Nemzetközi konferenciák és szimpóziumok rendszeres résztvevője, publikációi neves szaklapokban jelennek meg. Doktori fokozatát a MOME-n szerezte meg (2012), 15 éves egyetemi tanítási gyakorlattal a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa. 

Vízföldrajz: Vizeink mentén felkutatott nyersanyagok használata egyedi/kisszériás fatüzes kerámia tárgyak megalkotásában

Magyarországi vizek: források, folyók, tavak mentén gyűjtött agyagok és nyersanyagok felhasználásával szeretnék kidolgozni egy magas hőfokú fatüzes kerámiából készült, egyedi és kisszériás funkcionális tárgycsoportot.A tervezést megelőző interdiszciplináris kutatás során összegyűjtött tudásanyag (geológia, vegyészet, régészet) és tárgyi anyag (anyaggyűjtés, tesztégetések)  vizualizációja installációban összegződne. Az eredmények alkalmazásával készített edénycsoportban nyomon követhető a gyűjtött nyersanyagok heterogenitása, a sorozaton belüli egyediség. A teljes kutatási és alkotói folyamatot művészkönyvben is megjeleníteném.

Iskolák
Phd / dla, 2012. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, DMI, adjunktus;Néma Júlia Stúdió/Spavia Bt. tervező
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (6)