Kornya István 48 éves
színházművészet
Bemutatkozó

Kornya István (Debrecen, 1971) vagyok, kulturális újságíró, szerkesztő, műfordító. A napilapos újságírói kezdetek után, 2000-től dolgozom színházakban – a Miskolci Nemzeti Színházban, a debreceni Csokonai Színházban, 2013 óta a budapesti Nemzeti Színházban. 2013-tól a Nemzeti Színház lapjának, a Nemzeti Magazinnak vagyok a főszerkesztője, a teátrum kiadványainak a szerkesztője, művészeti műhelyének tagja. Az újságíró munka mellett fordítottam regényt, történelmi munkát, útikönyvet, készítettem színházi albumot, szerkesztettem a Kossuth rádió felkérésére hangjátékot.

Az ösztöndíj ideje alatt a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház történetét tervezem feldolgozni, amely intézmény tevékenysége több szempontból is modellértékű. A kisebbségi kultúrát szolgálja, és nemcsak az anyaországban, hanem nemzetközi színtéren is sikeres. Minden ízében saját közösségéből nőtt ki, és lett jelentős kortárs művészeti műhely. Színházi kultúrát teremtett ott, ahol korábban nem volt. Fontosnak tartom megvizsgálni, milyen társadalmi, kulturális és etnikai viszonyok között működött az elmúlt 25 évben ez az intézmény.

Iskolák
Egyetem (ma), 1997. Miskolci Egyetem
Jelenlegi munkahely
Nemzeti Színház, Budapest
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (2)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2010, Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

  Ingeborg Bachmann hangjátékainak németről magyarra fordítása (Babits Mihály műfordítói ösztöndíj)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2013, Literarisches Colloquium Berlin

  műfordítói szeminárium
Portfóliók (1)
 • Szerkesztések, fordítások

  2019.09.18 05:52:28

  Nemzeti Magazin – a Nemzeti Színház lapja. A 2013-ban alapított Nemzeti Magazin hónapról hónapra, premierről premierre bemutatja mindazt, ami a színházban...