Bemutatkozó

Nagycsaládban nőttem fel, ahol fontos szerepet kapott a népzene, és a hagyományok ápolása. A néptánc és a kézművesség gyerekkorom óta meghatározó szerepet játszik az életemben, mindezt négy gyermekemnek is igyekszem átadni.

Nyolc évesen kezdtem el táncolni a Bartók Táncegyüttesben, ahol később oktatóként mélyedtem el egyre inkább a néptánc és a hagyományos kultúra megismerésében. Pedagógiai tanulmányaim során két területre, a néptánc és a népi kézművesség pedagógiai lehetőségeire fókuszáltam. Az ELTE tanítóképzésén nagy hatással voltak rám Kardos Mária órái, ahol a tárgyalkotó népművészet elméletéről, gyakorlatáról és pedagógiai lehetőségeiről is tanulhattam. Később népi játszóházvezető, tánc- és drámapedagógus, valamint óvodapedagógus végzettséget szereztem. 

A pedagógiai gyakorlat során fogalmazódott meg bennem, hogy a néphagyományt nem különálló művészeti területenként kell értelmezni és továbbadni, hanem egy egységes kultúraként, ami eleink életét meghatározta. Olyan lehetőségeket megteremtésére kezdtem törekedni, ahol a gyerekek a népművészet teljességének élményét élhetik meg. Ebben a szemléletben indítottuk útnak 2015-ben Szabóné Kaszás Villővel a Napra-forgó Hagyománypedagógia Műhelyt. Ezt tükrözi 4 kötetes „Mesébe öltöztetett hagyomány” gyerekkönyv sorozatunk, melyben az évkör szokásait mutatjuk bemesés-játékos formában. Népzenés-bábos meseelőadásaink szintén a jeles napok szokásai, illetve népmesék köré épülnek. A nagyrészt saját készítésű bábokban, díszletekben a régi paraszti kultúra tárgyai kelnek új életre. 

A pályázati időszakban olyan gyűjteményt szeretnék létrehozni, amely a jeles napok tematikájára épülve egymás mellett jelennek meg a népi játékok, népmesék, népdalok, kézműves lehetőségek.E gyűjteményből pedagógiai segédanyagokat és eszközöket (pl egyszerű játékokat) szeretnék összeállítani, hogy minél több kisgyermek megismerhesse, megélhesse népművészetünk sokszínű szépségét.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.