Bemutatkozó

Nagycsaládban nőttem fel, ahol fontos szerepet kapott a népzene, és a hagyományok ápolása. A néptánc és a kézművesség gyerekkorom óta meghatározó szerepet játszik az életemben, mindezt négy gyermekemnek is igyekszem átadni.

Nyolc évesen kezdtem el táncolni a Bartók Táncegyüttesben, ahol később oktatóként mélyedtem el egyre inkább a néptánc és a hagyományos kultúra megismerésében. Pedagógiai tanulmányaim során két területre, a néptánc és a népi kézművesség pedagógiai lehetőségeire fókuszáltam. Az ELTE tanítóképzésén nagy hatással voltak rám Kardos Mária órái, ahol a tárgyalkotó népművészet elméletéről, gyakorlatáról és pedagógiai lehetőségeiről is tanulhattam. Később népi játszóházvezető, tánc- és drámapedagógus, valamint óvodapedagógus végzettséget szereztem. 

A pedagógiai gyakorlat során fogalmazódott meg bennem, hogy a néphagyományt nem különálló művészeti területenként kell értelmezni és továbbadni, hanem egy egységes kultúraként, ami eleink életét meghatározta. Olyan lehetőségeket megteremtésére kezdtem törekedni, ahol a gyerekek a népművészet teljességének élményét élhetik meg. Ebben a szemléletben indítottuk útnak 2015-ben Szabóné Kaszás Villővel a Napra-forgó Hagyománypedagógia Műhelyt. Ezt tükrözi 4 kötetes „Mesébe öltöztetett hagyomány” gyerekkönyv sorozatunk, melyben az évkör szokásait mutatjuk bemesés-játékos formában. Népzenés-bábos meseelőadásaink szintén a jeles napok szokásai, illetve népmesék köré épülnek. A nagyrészt saját készítésű bábokban, díszletekben a régi paraszti kultúra tárgyai kelnek új életre. 

A pályázati időszakban olyan gyűjteményt szeretnék létrehozni, amely a jeles napok tematikájára épülve egymás mellett jelennek meg a népi játékok, népmesék, népdalok, kézműves lehetőségek.E gyűjteményből pedagógiai segédanyagokat és eszközöket (pl egyszerű játékokat) szeretnék összeállítani, hogy minél több kisgyermek megismerhesse, megélhesse népművészetünk sokszínű szépségét.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Ölbeli játékok, népzene és tánc a Művészetek Völgyében

  2023. 07. 22.
  népművészet
  Népzenés Kerekítő foglalkozások Kapolcson a Kaláka Versudvarban
 • Váradalom - Kismuzsika gyerekjátszó

  2023. 07. 20.
  népművészet
  Népzenés gyermekjátszó foglalkozással várták a családokat a Kismuzsika foglalkozásvezetői három napon át a nagyvázsonyi Váradalom fesztiválon.
 • Nyúlpásztor - népzenés, bábos meseelőadás

  2023. 07. 15.
  népművészet
  A Pereputty Együttes Nyúlpásztor című meseelőadását nézhette meg a közönség a III. Népi és mesenapon, a fóti Vörösmarty Művelődési Házban.
 • Gyúrd, dagaszd a kenyeret!

  2023. 06. 23.
  népművészet
  A vetéstől a kész kenyérig vezette végig a sződi gyerekeket a Napra-forgó Hagyománypedagógia Műhely élőzenés, bábos meseelőadása
 • Bebek juhász kincse - bábos meseelőadás

  2023. 05. 28.
  népművészet
  A Pereputty Együttes Bebek juhász kincse című bábos meseelőadásásnak bemutatójára május 28-án került sor, a MÜPA gyereknapi rendezvényének keretében.
 • Napra-forgó pedagóusképzés

  2023. 05. 12.
  népművészet
  A komplex, élményalapú hagyományátadás lehetőségeit bemutató képzésen az őszi időszak szokásait dolgozták fel a résztvevők.
 • Húsvéti kézművesnap

  2023. 04. 01.
  népművészet
  A húsvéti készülődés jegyében telt április elsején a családi kézműves nap Fóton.
 • Napra-forgó komplex hagyománypedagógia képzés

  2023. 03. 24.
  népművészet
  A pünkösdi ünnepkör szokásai voltak a fókuszban a Katolikus Pedagógiai Intézet óvodapedagógusoknak és tanítóknak szóló Komplex hagyománypedagógia képzésén, melyt a Napra-forgó Hagyománypedagógia Műhely oktatói vezettek.
 • Kismuzsika pedagógus továbbképzés

  2023. 02. 18.
  népművészet
  A téli időszak hagyományaiban mélyedhettek el az érdeklődő pedagógusok az Óbudai Népzenei Iskola Kismuzsika programjának képzésén a Budapesti Önkormányzat Óvodájában
 • Farsangi kézművesnap Fóton

  2023. 02. 11.
  népművészet
  A farsangi néphagyományokhoz kapcsolódva alkothattak a gyerekek a Napra-forgó Hagyománypedagógia Műhely asztalainál Fóton, a családi kézműves napon.
 • Népzene gyerekeknek a MÜPÁ-ban

  2023. 02. 05.
  népművészet
  A népzene, népművészet jegyében telt a délelőtt február 5-én a MÜPA cifra Palota családi programjában. A játékos táncos hangszerbemutatót népzenés-bábos mese követte a Peretutty Együttessel.
 • Családi táncház a Hagyományok Házában

  2023. 01. 20.
  népművészet
  A Hagyományok Háza évkezdő családi táncházában Cseke-Marosi Eszterrel játszhattak, táncolhattak a gyerekek és szüleik farsangi hangulatban.
 • Bábtáncoltató betlehemes Pilisborosjenőn

  2022. 12. 17., 19:00:00 — 2022. 12. 17., 19:45:00
  népművészet
  A bábtáncoltató betlehemesjáték hagyományára épülő előadás bemutatójára kerül sor december 17-én a pilisborosjenői Falukarácsony keretében
 • Kiugrott a gombóc a fazékból Napra-forgó bábos mesekoncert

  2022. 12. 12.
  népművészet
  Luca napi és karácsnyi szokásokat elevenített fel a Napra-forgó Hagyománypedagógia Műhely Móron
 • Adventi kézművesnap Fóton

  2022. 11. 30.
  népművészet
  A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományos népi kézműves technikákkal és természetes anyagokkal ismerkedhettek a résztvevők a fóti kézművesnapon
 • Napra-forgó gyerekmulatság a MÜPA-ban

  2022. 11. 29.
  népművészet
  Napra-forgó családi foglalkozás a MÜPA-ban advent első vasárnapján, hangszeres népzenével - duda és furulyakísérettel