Cseporán Zsolt 29 éves
művészetelmélet
Bemutatkozó

Szakmai életút

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2014-ben jogász, 2016-ban munkajogi szakjogász diplomát, 2018-ban doktori (PhD) fokozatot, 2019-ben pedig a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán művészeti menedzser képesítést szereztem. Jelenleg a pécsi jogi kar Alkotmányjogi Tanszékének adjunktusaként dolgozom. A kutatói pálya mellett jelentős színházművészeti és szakpolitikai tapasztalattal rendelkezem.

Kutatási területem: művészeti jog, kulturális politika, felsőoktatás-igazgatás, a művészet társadalomelmélete

"Színház és társadalom - A színházművészet kortárs tendenciái"

A XXI. század második évtizedének derekán túllépve soktényezős mozgások tapasztalhatók a társadalomban: tömegessé válik az egyének fogyasztói igénye, amivel párhuzamosan változik az állam szerepfelfogása is. Ez a folyamat áthatja valamennyi társadalmi alrendszert, így kisugárzó hatásokat fejt ki a kulturális szférára egyaránt. Ennek következtében a színházművészet és a teátrumok jövője azon múlik, mennyire képesek alkalmazkodni a szociális-gazdasági tér dinamikájához.

A színművészet és a színház viszonya is átalakulóban van: a hangsúly egyre markánsabb eltolódik az utóbbi javára, míg a teatralitás átlépi a színház kapuit – hiszen annak igénye az egész közösséget áthatja: az egyén imázsától, az üzleti világon keresztül, egészen a politikáig tetten érhető. Ez a tendencia a színházművészet institucionalista felfogásához vezet, amelyben a teátrumok önálló aktorként vesznek részt a társadalmi diskurzusban – a művészi tartalmat gyakran „csupán” eszközként alkalmazva.

A társadalmi folyamatok tehát determinálják a színházi életet, így célom ennek a szinergiának és hatásainak a feltárása.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • "Párbeszéd a magyar színház jövőjéért" előadó-művészeti szakmai konferencia

  2019. 08. 30., 09:00:00 — 2019. 08. 30., 16:30:00
  színházművészet
  A Magyar Művészeti Akadémia és a Pesti Magyar Színház közös szervezésében, hatodik alkalommal rendezik meg a "Párbeszéd a magyar színház jövőjéről" elnevezésű konferenciasorozatot, amely szorosan összekapcsolódik az Országos Színházi Évadnyitó eseményével is.
 • "Művészet és pedagógia" konferencia

  2019. 05. 09., 10:00:00 — 2019. 05. 09., 17:00:00
  művészetelmélet
  Közös interdiszciplináris konferenciát szervez a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Kaposvári Egyetem Pedagógiai, valamint Rippl-Rónai Művészeti Kara.
 • Quo vadis európai színházművészet? - kutatói napló a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóról

  2019. 04. 11., 19:00:00 — 2019. 05. 05., 23:00:00
  színházművészet
  A Nemzeti Színház idén hatodik alkalommal szervezte meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, amelynek keretében a világ számos színházművészeti - és egyben nemzeti - kultúrájába kaphattunk betekintést. A nézőtér soraiban az európai színjátszás sajátosságait kutatva élvezhettem az előadásokat.
 • "A művészet közege" konferencia

  2019. 03. 11., 09:30:00 — 2019. 03. 12., 14:30:00
  művészetelmélet
  "A művészet mindig hatott a közegre, amelyből származott" - erre a gondolatiságra épül a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének izgalmas és sokrétű konferenciája, amelyre művészetelméleti témában kaptam előadói felkérést.
 • "Egy új színházfelfogás szárnypróbálgatásai" - szakmai beszélgetés a kaposvári teátrum igazgatójával

  2019. 02. 01.
  művészetelmélet színházművészet
  Kutatásommal összefüggésben lehetőségem adódott személyesen egyeztetni dr. Fülöp Péterrel, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójával a teátrum szemléletváltásáról és szakmai profiljáról.