Sajó Borbála 41 éves
népművészet
Bemutatkozó

Sajó Borbála textiltervező-szövöttanyagtervező tanár vagyok. 2008-ban diplomáztam a MOME textil, majd tanár szakán.  Textiles szakmai gyakorlatot a népi szövésből Erdélyben, Kászonban szereztem, ahonnan részben a családom is származik. A legnagyobb élmény számomra az volt, hogy egy hónapig tanulhattam az ott élő idős emberektől. Megismerhettem a hagyományaikat, az életmódjukat és a hatalmas szívüket. Befogadtak maguk közé. 

2009-ben Kozma ösztöndíjat nyertem.  2012-ben, 2015-ben és 2016-ban született meg 3 gyermekem, ez alatt az idő alatt festőként rengeteg kórház, óvoda, iskola és gyerekszoba mesefalát készítettem el. 2018 májusától ismét tanítok Dunakeszin és Fóton textilt, grafikát és rajzot .

Célom olyan szövéstechnikai gyűjteményt létrehozása, mely magába foglalja a hagyományos népművészeti technikákat, és ezt nem csak fotón, de technikailag értelmezhető videó formájában is szeretném megörökíteni, majd ezeket a későbbiekben oktatási célra használni. A  másik vágyam, hogy ebből a hagyományos mintakincsből olyan funkcionálisan is használható, praktikus textileket hozzak létre, melyek a mai kor igényeihez alkalmazkodva a régi technikai elemeket és mintakincset hordozzák magukban. Ezeket a textileket kórházak, vagy más egészségügyi intézmények számára ajánlanám fel. 

Iskolák
Egyetem (ma), 2011. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2009, NKA

    Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj cím: Formaalakító kéziszövött lakástextíliák