Eplényi Anna 43 éves
építőművészet
Bemutatkozó

Eplényi Anna tájépítész mérnök (MSc., 2oo5) és rajz szakos tanár (BA., 2oo6), a SZIE -Tájépítészeti és Településépítészeti Kar, Kertművészeti és Kerttechnikai Tsz. egy. docense. 2oo9-ben az „Év oktatója”, 2o11-ben a Kar "Érdemes Dolgozója". A karon szabadkézi rajzi stúdiumokat, „gondolkodón-alkotó” kerttörténetet, tájképfestészetet és kreatív művészeti kurzusokat vezet, ill. intenzíven oktat az angol nyelvű MLA képzésen. Közel 80 tudományos közlemény és 8 művészetelméleti és módszertani kiadvány szerzője. Tanított a BME, DE és a MOME-n, és a bécsi, tartui, jelgavai, nyitrai, varsói és sheffieldi tájépítészeti képzéseken.  

19 éve tanít a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti (GyIK)-Műhelyben, amelynek jelenleg a vezetője, közel 10 kiállítás szervezője. Az ott megtapasztalt kreatív felszabadító alkotói módszert az egyetemisták körében is alkalmazza (Tájépítészet Grafikai Nyelve, Tájrajzolatok jegyzet, Jártamban-Kertemben - kertművészeti foglalkoztató, TÁJ-TÉR-TÁR és TÁJ -TÉR-TÁR+, ALKOTÁS ÉLMÉNY-TÁR, SELYEMÚTI-TÁRS, GYIK KÉPES OLVASÓKÖNYV). A MROE tagja, amely "Primavera" Ifjú Pedagógus díjjal tüntette ki 2018-ban. Doktori értekezésében (2013) a kalotaszegi táj karakterét, táji identitását és táji formakincsét kutatta. Az KÉZ/MŰ/REMEK Népművészeti Szalon "Ember - Környezet - Táj" termének társkurátora.

Kutatási téma: "Kortárs tereprendezés - művészi terepplasztikák", amely az építészet‐tájépítészet‐szobrászat és land‐art határterültén helyezkedik el. A tájépítészeti diszciplínában eddig „csupán műszaki” tereprendezés módszertana helyett a művészi-szobrászati igényű, absztrakt tájképekre épülő terepalakítás kérdéskörét állítja a középpontba manuális alkotófeladatokon, kortárs esettanulmányokon, olvasmányokon, tervismertetéseken keresztül. A 3 év alatt cikkeket, tantárgyakat, alkotóhetet, kiállítást és végül egy kéziratot tervezetek megjelentetni.

Iskolák
Phd / dla, 2015. Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Isk.
Jelenlegi munkahely
Magyar Agrár-, és Élettudományi Egy., Tájépítészeti, Díszkertészeti és Településtervezési Intézet
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (2)
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2009, Budapesti Corvinus Egytem

  Corvinus Visiting Scolar - Oktatói ösztöndíj, Sheffield, UK
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2014, Osztrák Magyar Akció Alapítvány

  Több kertművészeti, kortárs tájépítészeti csereprogram szervezése
Portfóliók (2)
Hírek, események
 • SCULPTURE PARK DESIGN ACTIVITY BASED ON LANDFORM DESIGN WITH INTERNATIONAL STUDENTS

  2023. 06. 08.
  építőművészet
  Nemzetközi ALKOTÓI WORKSHOPOT szerveztünk a MATE Tájépítészeti Intézetében (Eplényi Anna, Terbe Rita, Salwa Benkaid Kasbah) 30 nemzetközi diák részvételével, 5 kontinensről - Szoborparkok tervezése témában, 15 órás időtartamban.
 • BOOK LAUNCH - "SCULPTURAL LANDFORMS"

  2023. 06. 08.
  építőművészet
  The english edition of the book "Domborzat-Szobrászat" was introduced at the LAndscape Architect od the Year 2023 Gala-Event. The book's subtitle is links between geomorphology, artistic landfrom relief and contemporary landscape design.
 • LECTURE AT BME, EXPLORATIVE Dept. on LANDFORM ARCHITECTURE

  2023. 05. 05., 15:00:00 — 2023. 05. 05., 16:00:00
  építőművészet
  Lecture of Anna Eplényi and Rita Terbe on Landforms in Landscape design and in contemporary architecture.
 • SZAKMAI ELŐADÁS az "ÖKOLÓGIAI ÉS GAZDASÁGI FORDULAT" című tájépítészeti konferencián

  2023. 02. 16., 11:20:00 — 2023. 02. 16., 11:20:00
  építőművészet
  A Magyar Tájépítészek Szövetségének és a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének éves nagy szakmai rendezvényén kerül sor egy előadásra és alkotói műhelyre a kortárs terepművészet, felszínalakítás témában!
 • KUTATÁS: A SZOBORPARKOK ÉS A TEREPPLASZTIKA ÖSSZEFÜGGÉSEI

  2023. 01. 12.
  építőművészet
  A szerző és az általa mentorált PhD hallgató, Salwa Benkaid-Kasbah a szoborparkok és a művészeti tereprendezés összefüggéseit kutatják. Ezt nyáron egy személyes helyszínelés is segítette a Grazi Skulpturenparkba. Ezt bemutatta a Terep-Műhelynapon, és abból hamarosan publikáció is születik.
 • MEGJELENT A 4 ÉVES KUTATÁS KÖNYVE: DOMBORZAT-SZOBRÁSZAT CÍMMEL

  2023. 01. 12.
  építőművészet
  Megjelent a 4 éves kutatási periódus alatt végzett elméleti és gyakorlati kutatás 60 oldalas kiadványa: DOMBORZAT - SZOBRÁSZAT: A GEOMORFOLÓGIA, A MŰVÉSZI FÖLDPLASZTIKÁK ÉS A KORTÁRS TÁJÉPÍTÉSZETI TEREPFORMÁLÁS ÖSSZEFÜGGÉSEINEK ALKOTÓTÁRA címmel.
 • NEMZETKÖZI ELISMERÉS

  2023. 01. 12.
  építőművészet
  Az MMA-Kutatás lezárásaként megszületett kéziratra és annak módszertani tartalmára ítélte oda a ECLAS - Európai Tájépítész Iskolák Szövetsége ezt a rangos díjat éves konferenciáján.
 • KÖNYVBEMUTATÓ - MŰHELYNAP

  2022. 10. 20., 06:07:00 — 2023. 01. 12., 06:07:00
  építőművészet
  A Műhelynap keretében került sor a lezáró kiadvány bemutatására, valamint olyan előadásokra, amelyek a művészi tereprendezés témakörét a társszakmák szempontjából (építészet, szobrászat, LandArt) járják körbe. Az eseményen 15 kolléga és közel 40 diák vett rész.
 • MŰHELY TÁJÉPÍTÉSZ DIÁKOKNAK: SZOBORPARKOK TEREPPLASZTIKÁKKAL

  2022. 04. 26.
  építőművészet
  A MATE Tájépítészeti Karán külföldi MSc. diákokkal készült műhelynap és tervezési feladat dokumentációját látják. A kartonlapokból készült terepmodelleket, tájakat kortárs szoborparkok inspirálták. Csapatokban gondolták ki szobraik és parkjaik koncepcióját a diákok, majd látványokat készítettek.
 • Terepművészet és LandArt között - Homoki Levente TDK dolgozata

  2022. 04. 26.
  építőművészet
  Homoki Levente, a MATE - Tájépítészeti Karának 2 éves BSc. hallgatója, aki 2021 őszén kitűnő TDK dolgozatot írt a LandArt alkotások azon köréből, amelyet a terepformák, földszobrok, talajplasztikák ihlettek. A dolgozat alapötletét és konzultációját Eplényi Anna vezette.
 • TÁJODÜSSZEIA KIÁLLÍTÁS

  2021. 07. 18.
  építőművészet
  2021. június 24-én volt látható az a kiállítás, amelyen az elmúlt öt év 77 legkiválóbb tájépítészeti projektjét mutatták be, közte Eplényi Anna MMA ösztöndíjas tablóját is a 3 éves művészeti ösztöndíjas tevékenységéről.
 • SIKERES A "TÁJRAJZOLATOK" FB OLDAL

  2021. 07. 18.
  építőművészet
  2021 tavaszán elindult a "Tájrajzolatok / Landscape Sketching" oldal, amely tájépítészeti grafikai, szabadkézi és digitális technikákat mutat be immáron 200 követővel.
 • TENYÉR-DOMBORMŰVEK és TÁJÉPÍTÉSZETI ADAPTÁCIÓIK

  2021. 04. 19.
  építőművészet
  Tájépítész diákok agyagplasztika-kísérletei másfél óra alatt, amelyben kezük, tenyerük domborzata volt az inspiráció. Az elkészült feketeagyag szobrocskákat utána léptékbe, helyzetbe és képzelt funkcióba kellett helyezni kis skiccel.
 • EGY JÁTSZÓTÉR TEREPPLASZTIKÁINAK ELEMZÉSE „SCRAPBOOK” STÍLUSBAN

  2021. 04. 19.
  építőművészet
  A tájépítészeti kar diákjainak elemzési lapjai digitális tervezésgrafika órán készültek olyan játszóterekről, amelyeknek alapkoncepciójában erősen megjelenik a terepi játék, felszínplasztika, a játszható domb-felület. A posztereken az artist journal/scarbook stílus egyéni módjait alkalmazták.
 • TEREP-GRAFIKA-MONTÁZS

  2021. 04. 19.
  építőművészet
  Tájépítész diákok komplex térkép-montázs alkotásai egy-egy általuk jól ismert magyar tájrészletről Matthew Rangel képzőművész munkáiból inspirációt merítve 2020 telén.
 • TEREP-MODELL-MŰVÉSZEK + SAJÁT MŰALKOTÁSOK

  2021. 04. 19.
  építőművészet
  Tájépítész hallgatók kutató-, és alkotómunkája Digitális tervezésgrafika és Térképművészet óra keretében 2020 telén, ahol olyan kortárs alkotókat vizsgáltak, akik inspirációként a tájat, a domborzatot és a terepet használják. Ezek után Ő maguk is alkottak.
 • Előadás: Művészi tereprendezés + kreatív tájplasztikák relief – plasztika – terrain-art – kortárs tájépítészet

  2020. 11. 30., 08:30:00 — 2020. 11. 30., 10:00:00
  építőművészet
  Témák: 1. Helynevek - tájnyelven 2. Barázdák – Kalotaszegi mzgi.-i művelés és teraszolások 3. Agroteraszok – teraszolás a világból 4. Táj-, és kerttörténeti korszakok terepalakítása 5. XX. Sz.-i terepplasztikák (I. Noguchi és L. Halprin művészete részletesen) 6. Kortárs tájépítészeti design
 • Angol nyelvű szakcikk írása: Inspirative Geology

  2020. 11. 28.
  építőművészet
  A lett újság soron következő számában (LANDSCAPE ARCHITECTURE AND ART) megjelenő összefoglaló cikk azt vizsgálja, hogy helyszínek geológiai megjelenése hogyan hatottak a kertművészeti alkotásokban, valamint a kortárs tájépítészeti koncepciókban hogyan tükröződik egy adott vidék geomorfológiája.
 • Év Tájépítésze Díj 2020 - MÉSZ Különdíjas dr. Eplényi Anna

  2020. 10. 31.
  építőművészet
  Az Év Tájépítésze Díjat 2012-ben indította útjára a Magyar Tájépítészek Szövetsége, amelyben minden évben 5 döntős elmúlt 5 éves szakmai munkáját laudálják újságírók. Az idén, Eplényi Anna pályázati anyaga Götz Eszter laudációja mentén a MÉSZ különdíját érdemelte ki, egy Reischl Gábor grafikát.
 • „FÖLD – RAJZ – TAN” - Művészetpedagógiai kézirat az EFOP-3.2.6.-16 projekt keretében

  2020. 08. 11.
  építőművészet
  „FÖLD – RAJZ – TAN: A táj, - mint térélmény és komplex környezet,- vizuális interpretációs lehetőségei" című kézirat egy Mintaprogram a Rajz- festés, mintázás tantárgy oktatásához művészeti szakgimnáziumok részére, amely a Kisképzőn és a SZIE-n készült 24 oktatási feladatból került összerendezésre.
 • KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ a FUGA-ban, tájépítész-hallgatók művészeti tereprendezéshez kapcsolódó alkotásaiból

  2020. 03. 12., 17:00:00 — 2020. 03. 12., 18:30:00
  építőművészet képzőművészet
  Kortárs Tereprendezés - Művészi terepplasztikák: kiállítás Eplényi Anna, MMA Művészeti Ösztöndíjas, egyetemi docens hallgatóinak munkáiból.
 • "Kortárs tereprendezés" KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ A FUGA-ban - megnyitották: Jakab Csaba és Szakács Barnabás

  2020. 03. 12.
  építőművészet képzőművészet
  KORTÁRS TEREPRENDEZÉS – MŰVÉSZI TEREPPLASZTIKÁK Kiállítás Eplényi Anna PhD tájépítész hallgatóinak elmúlt években készült alkotófeladataiból, alkotásaiból, különösképpen a 2020. február 3-7. között, a GYIK-Műhelyben megrendezésre került ALKOTÓHÉT munkáiból.
 • LEZÁRULT AZ EGYHETES ALKOTÓHÉT MŰVÉSZI, KORTÁRS TEREPRENDEZÉS TÉMÁBAN

  2020. 02. 23.
  építőművészet képzőművészet
  Egyhetes alkotóhéten vett részt 20 egyetemista, 2 éves hallgató a SZIE Tájépítészeti és Településtervezési karáról február 3-7. között. A GYIK-Műhelyben megrendezett 5 napos műhelyen 12 alkotás készült egyénileg és kisebb csoportokban, amelyből majd március 12-én nyílik kiállítás a FUGA-ban.
 • ALKOTÓHÉT - KORTÁRS TEREPRENDEZÉS témában

  2020. 02. 03., 06:51:00 — 2020. 02. 07., 06:51:00
  építőművészet képzőművészet
  2020. február 3-7. között Eplényi Anna, MMA Ösztöndíjas tart egy egyhetes alkotóhetet Táj-, és Kertépítő BSc. 2. éves hallgatók számára a GYIK-Műhely Alapítvány termében a MNG-ben, amelyből március során kiállítás lesz majd megtekinthető.
 • CONTEMPORARY ARTISTIC TERRAIN MODELLING - előadás

  2019. 11. 26., 16:00:00 — 2019. 11. 26., 18:00:00
  építőművészet
  Eplényi Anna, A SZIE docense 2019. november 26-án a Bécsi Universität für Bodenkultur Egyetem Tájépítészeti Karán tart másfél órás nyilvános előadást „Contemporary Artistic Terrain Modelling” címmel.
 • MMA Művészetpedagógiai Elismerő oklevél Eplényi Annának

  2019. 11. 06.
  építőművészet képzőművészet
  A Magyar Művészeti Akadémia vezető testülete ELISMERŐ OKLEVELET adományozott az Eplényi Anna által vezetett GYIK-Műhely Alapítványnak 2019. november 6-án, az MMA Székházában a Művészetoktatásban végzett közösségépítő tevékenységéért.
 • EGYETEMI ELŐADÁSOK ÉS MŰHELYEK 90 DIÁKNAK

  2019. 11. 06.
  építőművészet
  A SZIE - Tájépítészeti és Településtervezési Karán, BSc. Tereprendezés óra keretében 90 fő másodéves hallgató vette részt 2 planáris előadáson és egy-egy tematikus műhelyalkalmon. A 8 feladatból álló beszámoló-portfóliójukból a 2020. márciusában nyíló kiállításon láthatnak több részletet.
 • Kerekasztalbeszélgetés: Művészetoktatás ma és holnap

  2019. 10. 04., 15:00:00 — 2019. 10. 04., 17:00:00
  képzőművészet
  Művészetoktatás ma és holnap (kerekasztal-beszélgetés az "új Művészet" szeptemberi elméleti melléklete kapcsán) Résztvevők: Bordács Andrea, Bodóczky István, Eplényi Anna Moderátor: Sinkó István Helyszín: Millenáris, D épület, Inside Art-terem
 • Előadás Norvégiában: „Terrain-design in various aspects”

  2019. 09. 17., 14:44:00 — 2019. 09. 18., 14:44:00
  építőművészet képzőművészet
  „Terrain-design in various aspects” - The methodology of teaching from artistic earth sculpturing to landform-modelling, Módszertani előadás az Európai Tájépítész Iskolák találkozóján (ECLAS - UNISCAPE) Norvégiában.
 • Docensi előadásom: Kreatív rajzi és szobrászati technikák a tájépítészet oktatásban

  2019. 09. 02., 09:00:00 — 2019. 09. 02., 10:00:00
  építőművészet képzőművészet
  Előadásomban azokat a tájépítészeti térformálási művészeti folyamatokat mutatom be, amelyekkel az elmúlt 5 évben foglalkoztam. Ismertetem a rajz-módszertani, művészetpedagógiai eredményeimet (kiállítás, előadás, gyakorlat), amelyeket a SZIE és a GYIK-Műhely keretében végeztem a kutatási témámban.
 • KŐLEVES és DUNAKAVICS: Terepjátékok a GYIK-Műhelyben

  2019. 08. 01.
  építőművészet képzőművészet
  Kőleves - Dunakavics: Lezárult a GYIK-Műhely geológiával foglalkozó alkotóéve, amelyet óvodásoknak szervezett.
 • Előadás a Füleky György Emlékkonferencián

  2019. 06. 27.
  építőművészet képzőművészet
  "Terepplasztikák és tájszobrászati megközelítés a tájépítészeti képzésben" címmel tartottam előadást a tavaly elhunyt, elismert talajtanprofesszor és tájtörténeti szakember emlékére szervezett konferencián.
 • IZGALMAS FEJEZETEK A HAZAI VIZUÁLIS MŰVÉSZETI OKTATÁSBAN

  2019. 05. 22., 12:39:00 — 2019. 05. 22., 19:39:00
  képzőművészet művészetelmélet
  A félnapos művészetelméleti-vizuális nevelési konferencián többek közt Eplényi Anna PhD, tájépítészmérnök és rajz szakos tanár is előad a GYIK-Műhely művészeti módszertani elveiről, módszereiről, jó gyakorlatairól.
 • Megjelent a "Tájépítészet grafikai nyelve" című tankönyv

  2019. 05. 06.
  építőművészet képzőművészet
  A tájépítész hallgatók számára készült feladatgyűjteményt kollégámmal, Christian-Oláh Brigittával szereztem. A jegyzet 83 különböző gyakorlatot tartalmaz 6 témakörben: 1_intuitív gyakorlatok, 2_részletek 3_növények, 4_külső térelemzések, 5_panorámák, domborzatok, 6_kreatív másolási feladatok.
 • Hallgatói Műhelymunka eredménye: KANYONTÉR - KARTONMAKETTEK ÉS TERVEZÉSI FELADAT

  2019. 04. 15.
  építőművészet
  Ez az alkotói és tervezési modul a Tájépítészeti és Településtervezési Kar MLA (külföldi, Stip. Hung.) hallgatóinak munkája (18 fő), amelyet két alkalom alatt készítettek Eplényi Anna irányítása mellett 2019 tavaszán.
 • Előadás tartása angol nyelven: The influence of geological formations and landforms into contemporary landscape design

  2019. 04. 13.
  építőművészet
  Előadás a kortárs tájépítészet és a geomorfológia viszonyáról.
 • Hallgatói Műhelymunka eredménye: TÉRFORMARAJZOK és TÁJNEVEK

  2019. 04. 02.
  építőművészet
  A SZIE-n tanuló nemzetközi tájépítész hallgatók munkáiból készült válogatás, amelyben hazájuk tájait mutatják be grafikusan és szókincs tekintetében.
 • Térképművészet és kortárs terepplasztika

  2018. 12. 11., 15:00:00 — 2018. 12. 14., 11:10:00
  építőművészet
  Előadások és kipakolás a SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar hallgatóinak anyagaiból, amelyek a "Kortárs-művészeti tereprendezés" című tárgy keretén belül készültek, valamint térkép-művészeti alkotásokból.