Eplényi Anna 39 éves
építőművészet
Bemutatkozó

Eplényi Anna tájépítész mérnök (MSc., 2oo5) és rajz szakos tanár (BA., 2oo6), a SZIE -Tájépítészeti és Településépítészeti Kar, Kertművészeti és Kerttechnikai Tsz. egy. adjunktusa. 2oo9-ben az „Év oktatója”, 2o11-ben a Kar "Érdemes Dolgozója". A karon szabadkézi rajzi stúdiumokat, „gondolkodón-alkotó” kerttörténetet, tájképfestészetet és kreatív művészeti kurzusokat vezet, ill intenzíven oktat az angol nyelvű MA képzésen. Közel 60 tudományos közlemény és 5 művészetelméleti és módszertani kiadvány szerzője. Tanított a BME, DE és a MOME-n, és a bécsi, tartui, jelgavai, nyitrai, és sheffieldi tájépítészeti képzéseken.  

17 éve tanít a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti (GyIK)-Műhelyben, amelynek jelenleg a vezetője, közel 10 kiállítás szervezője. Az ott megtapasztalt kreatív felszabadító alkotói módszert az egyetemisták körében is alkalmazza (Tájrajzolatok jegyzet, Jártamban-Kertemben - kertművészeti foglalkoztató, TÁJ-TÉR-TÁR, ALKOTÁS ÉLMÉNY-TÁR). A MROE tagja, amely Primavera Ifjú Pedagógus díjjal tüntette ki idén. 2015-től a Magyar Tájépítészek Szövetségének külügyekkel foglalkozó alelnöke, számos nemzetközi konferencia előadója. Doktori értekezésében (2013) a kalotaszegi táj karakterét, táji identitását és táji formakincsét kutatta. Az KÉZ/MŰ/REMEK Népművészeti Szalon "Ember - Környezet - Táj" termének társkurátora.

Kutataási téma: "Kortárs tereplrendezés - művészei tereplasztikák", amely a építészet‐tájépítészet‐szobrászat és land‐art határterültén helyezkedik el. A tájépítészeti diszciplínában eddig „csupán műszaki” tereprendezés módszertana helyett a művészi-szobrászati igényű, absztrakt tájképekre épülő terepalakítás kérdéskörét állítom a középpontba manuális alkotófeladatokon, kortárs esettanulmányokon, olvasmányokon, tervismertetéseken keresztül. A 3 év latt cikkeket, hallgatói tantárgyakat, kiállításokat és végül egy kiadványt tervezetek megjelentetni.

Iskolák
Phd / dla, 2018. Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti és Tájökológiai Doktori Isk.
Jelenlegi munkahely
Szent István Egyetem, Tájépítészetei és Településtervezési Kar, Kertművészeti és Kerttechnika Tsz.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (2)
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2009, Budapesti Corvinus Egytem

  Corvinus Visiting Scolar - Oktatói ösztöndíj, Sheffield, UK
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2014, Osztrák Magyar Akció Alapítvány

  Több kertművészeti,, kortárs tájépítészeti csereprogram szervezésére
Portfóliók (2)
Hírek, események
 • IZGALMAS FEJEZETEK A HAZAI VIZUÁLIS MŰVÉSZETI OKTATÁSBAN

  2019. 05. 22., 12:39:00 — 2019. 05. 22., 19:39:00
  képzőművészet művészetelmélet
  A félnapos művészetelméleti-vizuális nevelési konferencián többek közt Eplényi Anna PhD, tájépítészmérnök és rajz szakos tanár is előad a GYIK-Műhely művészeti módszertani elveiről, módszereiről, jó gyakorlatairól.
 • Megjelent a "Tájépítészet grafikai nyelve" című tankönyv

  2019. 05. 06.
  építőművészet képzőművészet
  A tájépítész hallgatók számára készült feladatgyűjteményt kollégámmal, Christian-Oláh Brigittával szereztem. A jegyzet 83 különböző gyakorlatot tartalmaz 6 témakörben: 1_intuitív gyakorlatok, 2_részletek 3_növények, 4_külső térelemzések, 5_panorámák, domborzatok, 6_kreatív másolási feladatok.
 • Hallgatói Műhelymunka eredménye: KANYONTÉR - KARTONMAKETTEK ÉS TERVEZÉSI FELADAT

  2019. 04. 15.
  építőművészet
  Ez az alkotói és tervezési modul a Tájépítészeti és Településtervezési Kar MLA (külföldi, Stip. Hung.) hallgatóinak munkája (18 fő), amelyet két alkalom alatt készítettek Eplényi Anna irányítása mellett 2019 tavaszán.
 • Előadás tartása angol nyelven: The influence of geological formations and landforms into contemporary landscape design

  2019. 04. 13.
  építőművészet
  Előadás a kortárs tájépítészet és a geomorfológia viszonyáról.
 • Hallgatói Műhelymunka eredménye: TÉRFORMARAJZOK és TÁJNEVEK

  2019. 04. 02.
  építőművészet
  A SZIE-n tanuló nemzetközi tájépítész hallgatók munkáiból készült válogatás, amelyben hazájuk tájait mutatják be grafikusan és szókincs tekintetében.
 • Térképművészet és kortárs terepplasztika

  2018. 12. 11., 15:00:00 — 2018. 12. 14., 11:10:00
  építőművészet
  Előadások és kipakolás a SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar hallgatóinak anyagaiból, amelyek a "Kortárs-művészeti tereprendezés" című tárgy keretén belül készültek, valamint térkép-művészeti alkotásokból.