Mona Dániel 31 éves
zeneművészet

Bemutatkozó

Mona Dániel zenetörténész vagyok. Bármilyen területről vagy platformról is legyen szó, célom a klasszikus zene széles körben való népszerűsítése. Hiszem, hogy egy oldott hangulatú felvezetés, egy közérthető, de informatív írás vagy csak egy művésszel való inspiratív beszélgetés, magyarul a zenei világ barátságosabbá, érthetőbbé és szerethetőbbé tétele rengeteget segít, hogy a klasszikus műfajoktól ódzkodókat bevonzzuk. A Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája nevű ifjúsági programsorozatának művészeti vezetőjeként, a Magyar Állami Operaház ismeretterjesztő programjainak műsorvezetőjeként, a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertjeinek házigazdájaként és KameraZene című videósorozatának arcaként, a Bartók rádió kritikusaként, pódiumbeszélgetések moderátoraként, cikkek, interjúk és koncertismertetők szerzőjeként, egykori zeneiskolai és konzervatóriumi tanárként, valamint kortárszenei koncertek szervezőjeként és vezetőjeként egyaránt azt tartom szem előtt, hogy a klasszikus zenéről közvetken stílusban, érthetően beszéljek és írjak, és így, szinte észrevétlenül szerettessem meg a műfajt a laikusokkal. Röviden: az élményalapú zenei ismeretterjesztésben hiszek, és a közönség nézőpontjaiból kiinduló módszerekkel igyekszem közelíteni a klasszikus zenéhez. Hála az Égnek egyre több intézmény eszmél rá, hogy ez a konferáláson bőven túlmutató műfaj hasznos, sőt fontos.

Pályázatom célja, hogy a 2021-ben tragikus koraisággal elhunyt zeneszerző, Tallér Zsófia életéről és műveiről olyan átfogó monográfiát készítsek, amely egyszerre őrzi az ő emlékét és szolgál alapjául a zenéjével foglalkozó jövőbeni kutatásoknak, művészeti projekteknek. Tallér Zsófia a kortárs magyar zenei élet kivételes szereplője volt, aki zeneszerzőként és tanárként is generációk életére gyakorolt hatást. Özvegye s az életmű gondozója, Faltay Csaba, valamint Belinszky Anna zenetörténész segítségével három év alatt hiánypótló kézirat készülhet a támogatásnak köszönhetően.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
  • Mona Dániel portfóliója (2023. tavasz)

    2023.08.20 01:10:28

    Az alábbi portfólió bemutatja Mona Dániel eddigi munkásságát. A fiatal zenetörténész tevékenységeit kategóriánként felsoroló válogatás képekkel és – ahol...