Ungváry-Kiss Márta Andrea
építőművészet
Bemutatkozó

Budapesten születtem és  2017-ben diplomáztam a Budapesti Műszaki Egyetemen. Ezután építész irodában helyezkedtem el, így 2017 óta veszek részt aktívan lakóépületek, oktatási épületek és különféle középületek tervezésében.

Több módon kötődőm a Balatonhoz, gyerekkorom nyarait Balatonföldváron töltöttem a nagyszüleimmel, iskolás éveim alatt pedig versenyszerűen vitorláztam. Ösztöndíjas témámmal is a Balatonhoz szeretnék kapcsolódni.

A partmenti településeknek meghatározó alkotórésze a strand. Magyarország épített környezetének ez a szelete mégis más képet mutat, mint gyógyfürdős társai. A harmincas években, majd a világháború utáni időkben is sokat formálódott a Balaton partja. Történelmi távlatban mégis oly sok dolog maradt állandó. Részben a vízpart összetett funkciójából is fakad, hogy a Balaton part sajátos világát a léptékváltások, az elmosódó határok és összekeveredő területi identitások jellemzik. Építészként mindig is foglalkoztatott az átmeneti terek építészete, valamint az a finom átmenet a tervezett és ad hoc világ között, ami szinte megérinthetővé teszi az ember által kreált spontaneitást.

Álláspontom szerint a Balatoni régió fejlesztéseinek a borvidékek, a kikötők és a gasztronómia fejlesztése mellett, kiemelten fontos eleme kellene, hogy legyen a strandfürdők esztétikai- és funkcionális javítása, hiszen ezek is nagymértékben hozzájárulnak a település megítéléséhez.

Célom a Balaton parti épített környezet feltérképezése és elemzése alapján fejlesztési javaslatok megfogalmazása és mintaépületek tervezése, valamint egy strand-építészeti kézikönyv összeállítása.

Iskolák
Egyetem (ma), 2017. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Jelenlegi munkahely
Triskell Épülettervező Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Könyvajánló

  2023. 08. 12.
  építőművészet
  Könyvajánló: A múzeumcafé 78. lápszáma, amely a "balaton idő, utazás' címmel teljes egésszében a magyar tengerrel foglakozik.
 • Weiler Péter x Balatonoffseason kiállítás ajánló

  2023. 07. 14., 19:00:00 — 2023. 08. 13., 19:00:00
  építőművészet
  MAGYAR TENGER TÁRSASÜDÜLŐ címmel nyílik kiállítás a Balatonboglári Vörös és Kék Kápolnában, amely július 14. és augusztus 13. között megtekinthető.
 • Tihanyi strand múltja és jelene

  2023. 04. 10.
  építőművészet
  Idén kezdik meg a Tihanyi strand megújítását.
 • Könyvajánló

  2023. 04. 04.
  építőművészet
  Könyvajánló Balaton témában építészeknek.
 • Novemberi Építészklub: az MMA művészeti ösztöndíjasainak bemutatkozása folytatódik

  2022. 11. 17., 17:30:00 — 2022. 11. 17., 21:00:00
  építőművészet
  Az Építészklub következő estje csütörtökön késő délután az MMA Makovecz Szalonjába lesz újra megrendezve. A novemberi klub keretében folytatódik az MMA művészeti ösztöndíjasainak bemutatkozása.
 • Gyógyfürdő minősítést kapott két balatoni fürdő

  2022. 11. 09.
  építőművészet
  A Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont, valamint a és a balatonfüredi Annagora Aquapark vált gyógyfürdővé az ősz folyamán.