Bemutatkozó

Sikentánc Szilveszter vagyok, Siófokon születtem, itt ismerkedtem meg a néptánc alapjaival a helyi Balaton Táncegyüttesben. Mestereim: Szigeti Angéla, Szabó Zsolt, Papp Károly.  A tanítás és néptánc pedagógia alapjait is itt tanulhattam meg, amikor korábbi mesterem mellett segíthettem az utánpótlás építésben. Az épületgépész technikum elvégzése után egy hónappal felvételt nyertem a Magyar Állami Népi Együttesbe, ahol módomban állt olyan kiváló táncművészekkel együtt táncolni, mint Végső Miklós, Kökény Richárd. Végig testközelből láthattam a kiváló koreográfus Mihályi Gábor alkotói metamorfózisát, amellyel meghatározója lett az együttes és az egyetemes magyar néptáncművészet innovációinak. A 11 éves hivatásos táncosi tevékenység közben diplomát szereztem, versenyekre jártam, illetve szakmai gyűjtő utakon, konferenciákon, találkozókon vettem részt. A hivatásos közeg álomszerű, inspiráló, örök fiatalságot, vagy legalábbis az ilyen irányú vágyat magában hordozó élethelyzet. Viszont a tudatosság nélküli álmodozás az egysíkú megragadás talaja, melyből minden energikus művész embernek kötelessége a továbblépés. Ezzel a továbblépéssel kezdtem 30 évesen új életet alapfokú, majd középfokú művészeti intézmények falai közt. Együttesvezetőként minden esetben példaértékű és újszerű tevékenységet folytatva, ösztönös erőtől duzzadva, tudatos módon a népi kultúra komplex kezelése és társadalmi elfogadottsága érdekében dolgoztam. Ennek eredményeként jutottam el oda, hogy a Kárpát-medence meghatározó, a világban egyedülálló szervezetnek az élén dolgozhatom, ami az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület. Kiemelkedő, fő tevékenységemnek választottam a Kárpátalja magyar identitását és kulturális egységét megőrizni próbáló művészeti munkát, ez a tevékenység jelenkori szaktársaim között egyedülálló és irányt mutató. Mottóm az életen át tartó tanulás és szolgálat, mint pedagógus és alkotó.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Hírek, események
 • Ünnepi Táncmozaikok Foltin Jolán emlékére

  2022. 05. 24.
  népművészet
  Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodó Vásár vasárnap esti gálaműsoraként Foltin Jolán emlékének ajánlottam az általam színpadra álmodott előadást.
 • Mezőkölpényi koreográfia készítés Óbecsén

  2022. 05. 24.
  népművészet
  Mezőkölpényi táncokból készült koreográfia a vajdasági Óbecsén működő Cimbora Néptánc együttesnek, akik a dél-vidéki Magyarság kiemelkedő népművészeti együttese.
 • Tehetséggondozó képzések a Vajdaságban

  2022. 05. 24.
  népművészet
  Tehetséggondozó képzések a vajdasági gyermek néptáncosok számára.
 • Dubai Expo 2020

  2022. 02. 08.
  népművészet
  Dubaiban képviselte Magyarországot a 20 legkiemelkedőbb gyermek táncos. A delegációt Sikentánc Szilveszter vezette.
 • Ingyen néptáncórák! Culture 43

  2022. 02. 08.
  népművészet
  Ingyenes néptáncórák a Culture 43 szervezésében.
 • Mentortalálkozó

  2022. 02. 08., 10:41:00 — 2022. 02. 08., 10:41:00
  népművészet
  Lezajlott a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja mentortalálkozója.
 • Próbák a Kárpátalja Néptáncegyüttessel

  2022. 02. 08.
  népművészet
  Kárpátalja Néptáncegyüttes előkészületei