Ayhan Gökhan 37 éves
irodalom
Bemutatkozó

AYHAN GÖKHAN

1986. 02. 23. 

író, költő, drámaíró, újságíró, az Üveghegy nevű gyerekirodalmi portál és a MeseCentrum gyerekirodalmi portál szerkesztője. 

Többek között a Magyar Napló, Kortárs, Holmi, Jelenkor, Élet és Irodalom, 2000, Népszabadság, Magyar Nemzet, Magyar Demokrata, Látó, Helikon közölte írásait. 

Verseskötetei

Fotelapa (JAK-Prae,  2010)

János  és János (Kalligram Kiadó, 2013)

Díjai

Móricz- ösztöndíj, 2011

NKA Alkotói Ösztöndíj, 2013, 2015, 2017

Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj, 2018

Jackovics-díj, 2019

Munkaterv

Az ösztöndíj ideje alatt szeretnék megírni egy verseskötetet, egy drámakötetet és három mesekönyvet. Tervezett, Disznóól című verseskötetem ember és természet kapcsolatának megbomlásával, a környezetszennyezéssel és annak következményeivel foglalkozna, a családon belüli erőszakra, gyerekeket ért traumákra fókuszálna.

A drámakötetben szereplő darabok az emberi kapcsolatok sérülékenységével, bizonytalanságával foglalkoznak. A szövegek nem a hagyományos dramaturgiát és nyelvhasználatot követik, a nehezen behatárolható helyszínek, a töredékes építkezés és nem egyszer költői nyelv és megszólalás a társadalom szétesésére, emberi kapcsolataink sérülékeny voltára reflektál.   

Az első mesekönyv a cigányság történetét kívánja feldolgozni, a szokások, hagyományok bemutatásával, nem nélkülözve a humort, a játékos ismeretterjesztést. 

A második mesekönyv egy török kisfiú életébe enged bepillantást, identitáskeresésnek is felfogható.

A harmadik mesekönyv a meggyilkolt Boldog Salkaházi Sára életét szeretné bemutatni gyerekek számára fogyasztható formában. A hitelesség érdekében Salkaházi írásait tervezem felhasználni. 

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Kultúra.hu
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (5)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2013, NKA

  alkotói ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2018, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

  Nemzeti Tehetség Program ösztöndíja
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2017, NKA

  alkotói ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2015, NKA

  alkotói ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2011, MANK

  Móricz Zsigmond Irodalmi Ösztöndíj
Portfóliók (2)
Hírek, események
 • versek

  2023. 08. 04.
  irodalom
  Az ösztöndíj utolsó időszakában különböző témákban és formákban verseket írtam.
 • Darab, ifjúsági darab, gyerekkönyv és fordítás

  2023. 04. 14.
  irodalom
  Az ösztöndíj esedékes ideje alatt darabot, ifjúsági darabot, gyerekkönyvet írtam és Orhan Veli török költő verseit fordítottam.
 • Rendőrcica

  2022. 12. 12.
  irodalom
  Rendőrcica című mesekönyvem egy olyan cicáról szól, aki azt vette a fejébe, hogy a kutyák uralta rendőrség kötelékébe áll, és különféle kalandokon keresztül bizonyítja be rátermettségét, alkalmasságát a rendőrök szemében nem neki való munkára.
 • Kilenc mese

  2022. 08. 12.
  irodalom
  Kilenc mese című kötetem tartalma, stílusa a gyerek- és a felnőttmese határán mozog. A kötetcím Balázs Béla Hét mese című kötetére utal. A költői stílusban írt, szimbólumokkal dolgozó írások a kiszolgáltatottság, gyengeség, szenvedés mesenyelven való elmondására törekszenek.
 • Reggeli audiencia

  2022. 04. 11.
  irodalom
  Az ösztöndíj negyed éve alatt negyedik, három ciklusra tervezett, Reggeli audiencia munkacímű verseskötetem első és második ciklusán dolgoztam.
 • Boldog tengerhullám

  2021. 12. 13.
  irodalom
  A Boldog tengerhullám című, kisebb történetekből összeálló mesekönyv a mélytengeri élővilággal foglalkozik lírai hangvételben, mítoszokkal kiegészítve. A történetek olyan dolgokra hívják fel a figyelmet, mint a környezetszennyezés, a tengerek élővilágának pusztítása, élővilágának csodája.
 • Szeretek beszélni rólad

  2021. 08. 15.
  irodalom
  Az ösztöndíj következő időszakában Sókirályság című verseskötetem Szeretek beszélni rólad című, az együttélés, az intimitás, a férfi-nő kapcsolatában megjelenő konfliktus témájával foglalkozó versek írásával/szerkesztésével foglalkoztam.
 • Kíngimnasztika

  2021. 04. 21.
  irodalom
  Az ösztöndíj második negyedévében Sókirályság című verseskötetem Kíngimnasztika című ciklusán dolgoztam, amely fő tematikája az erőszak különböző formái, valamint a kórház jelentette kiszolgáltatottság. A ciklus tizenhat verset tartalmaz.
 • Memóriák

  2020. 12. 18.
  irodalom
  Az ösztöndíj első negyedévében a Memóriák című, a férfi-nő kapcsolatot újragondoló, konfliktusoktól nem mentes eseményeket körüljáró, azok következményeit drámai helyszínné emelő, lírai hangvételű, kihagyásokkal építkező darabon dolgoztam.