Zilahi Péter 35 éves
építőművészet

Bemutatkozó

Munkám címe: Ipari sebeink kezelése

Munkám témája a sebhelyek kezelése. Építészeti sebeink létrejöttének okai nem elsősorban fizikai vagy műszaki területen keresendők. Meglátásom szerint közösségeink gondolkodását ma túlzottan befolyásolják a töredezett történelmünk nyomai. A törések mentén sok esetben valami elmúltnak a részleges vagy teljes elutasítása is megjelenik. Ez a fajta személyes elfordulás a gondoskodást is elvonja, így táji vagy települési sebeket hozunk létre. Elfordulunk a gazdálkodó életmódtól, ezáltal nem tudunk mit kezdeni a népi építészeti hagyatékainkkal. Elfordulunk a szocreáltól, ezáltal nem tudunk mit kezdeni az e korban született környezetünkkel. Sorolhatnánk még. A sok töredezés hatására így ma tele vagyunk településképi sebekkel, amelyek esetleges kezelése sokszor már kínos feladattá válik, így végleg elpazarolva épített értékeinket.

Tanulmányaim és munkám során többször volt alkalmam ipari területekkel foglalkozni (Beton silók közé tervezett hotel Duisburgban – TU Braunschweig, a pécsi Gróf Széchenyi István akna revitalizációja – PTE MIK, egykori magtár lakóépületté alakítása Havelbergben – BZ Architektur). Az ipari környezet egykori funkciója, a benne felsejlő erők izgalmasok ugyan, azonban engem az épületek egyszerűsége, a megoldások szűkszavúsága és a szépen strukturált architektúrájuk érdekel igazán. A népi építészet mellett az ipari építészetben élő nemes egyszerűség az, amely – véleményem szerint – a mai építészetünkben hiánycikk.

Tézisem szerint a falvainkban, városainkban megtalálható ipari sebeink újra a közösségek élettereivé tehetők. Ehhez fontos támpontot tud adni egy alaposan dokumentált előkészítés, majd több aspektusból vizsgált tervjavaslati rendszer. Kutatásom célja egy kézikönyv, amely Nagymányok egykori brikettgyárát feldolgozva módszertani rendszert ad a döntéshozók számára a fejlesztésekhez. Másrészről képes lehet párbeszédet kezdeményezni sebeinkről.

Iskolák
Phd / dla, 2015. PTE BMDI
Jelenlegi munkahely
PTE MIK - adjunktus, P8 Műhely - építész tervező
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (3)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2013, Nemzeti Kiválóság Program

  Apáczai Csere János Doktorandusz Ösztöndíj
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2010, Erasmus

  Külföldi szakmai ösztöndíj, Berlin, Németország
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2008, Erasmus

  Külföldi hallgatói ösztöndíj, Braunschweig, Németország
Portfóliók (1)
 • Portfólió

  2019.04.29 10:22:29

  Munkáim válogatása a kutatási téma szempontjából releváns ipari feladatokkal és a díjazott tervezési munkákkal.
Hírek, események
 • Elismerésben részesült a P8 Műhely terve a badacsonyi pályázaton

  2022. 03. 28.
  építőművészet
  Az MMA által kiírt pályázatra készült munkát a zsűri elismerésével jutalmazta a badacsonyi kultúrtájba illeszkedés szándéka miatt.
 • 10+1 Zilahi Péter

  2021. 12. 15.
  építőművészet
  Az Építészfórum új interjúsorozatában a hazai építészeti szféra legelismertebb és legizgalmasabb szereplőit kérdezik ki. E sorozatban Zilahi Péterrel, a P8 Műhely tervezőjével, a PTE MIK Építész Szakmai Intézet oktatójával is készült interjú.
 • Tranzit Ház országos tervpályázat

  2021. 08. 11.
  építőművészet
  Kihirdették a Tranzit Ház országos tervpályázat eredményét. A díjazott munkák között megvételt nyert a P8 Műhely tervező csapat munkája, amely téri és szerkezeti rokonságokat keresett új és régi között, megértve a ház történeti-szerkezeti rétegeit, illetve nyomon követve a tulajdonos szándékait.
 • Lakhatási válság és építészet – online kerekasztalbeszélgetés

  2021. 04. 23.
  építőművészet
  Építészet, klímaválság, lakhatási válság. E témák álltak a február 19-én megtartott kerekasztalbeszélgetés fókuszában.
 • Elkészültek a nagymányoki brikettgyár felmérési tervei

  2020. 12. 17.
  építőművészet
  Hiánypótló és értékmentő munkaként készült el a brikettgyár fennmaradt épületeinek felmérése.
 • Új bejegyzéssorozat Ipari környezetek újjáélesztése címmel

  2020. 07. 31.
  építőművészet
  Zilahi Péter Ipari sebeink kezelése című, MMA ösztöndíjas programjának részeként, a Nagymányoki Közművelődési Központtal karöltve új bejegyzéssorozatot indít. A sorozat célja olyan építészeti projektek bemutatása, amelyek jó előképek lehetnek a nagymányoki fejlesztések szempontjából.
 • Új lehetőségek a barnamezős területeken

  2020. 04. 28.
  építőművészet
  A válságok általában kizökkentik a közgondolkodást a megszokott mederből. Bár a mostani COVID-19 járvány okozta sokk és annak – elsősorban mortalitási – vonzata megrázó, kétségtelenül komplex válság elé néz társadalmunk. A válság azonban új irányokat is mutathat.
 • Brikettgyári történetek

  2019. 12. 27., 11:33:00 — 2020. 01. 24., 22:33:00
  építőművészet
  Milyen volt az élet évtizedekkel ezelőtt a nagymányoki brikettgyárban? Vannak-e mai történetek az elhagyott területről? Kerekasztalbeszélgetés a gyárról, a gyárban.