Sántha Emőke 49 éves
népművészet

Bemutatkozó

Néprajzi végzettséggel rendelkezem, ezen az ágazaton belül kiemelten érdekel a folklór illetve a gyöngyékszer készítés. 1990-től kezdve 2019-ig minen nyáron több, népzenei és kézműves tábor oktatója voltam, népdalokat és gyöngyfűzést tanítottam, valamennyi korosztálynak. Ez 2020-ban a világjárvány miatt elmaradt.

Jelenleg Kolozsváron élek. Újságírói munkám mellett, népi és modern gyöngyékszer készítéssel foglalkozom. Ha szükséges, megjavítom a válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő gyöngyékszereket. Részt veszek a Hagyományok Háza által szervezett zsűrizéseken és kiállításokon. Mester Remek és Míves Termékek birtokosa vagyok. Jelenleg öt ékszerem és más kiegészítőm található meg az Élő Népművészet - Erdély, XVII. online kiállítás anyagában.

A gyöngyfűzésen kívül népdalfüzetet rajzoltam olyan gyermekeknek akik még nem tudnak olvasni. Ennek címe "Kis pacsirta" és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány támogatásával jelent meg 2015-ben. CD-melléklet is készült hozzá gyermekekből álló zenekarral, a népdalokat gyermekek énekelték fel.

Emellett részt vettem a Kalotaszentkirályi  Népzene és Néptánctáborban, illetve a Válaszúti Nemzetközi Népzene és Néptánctáborban használt énekes füzet megszerkesztésében. 2019-ben a Mezőségi Daloskönyv elkészítéséből is kivettem a részem, mint a szerkesztők - Németh István és Sinkó András - munkatársa. (https://kallosalapitvany.ro/kiadvanyok/mezosegi-daloskonyv/)

A  magyarországi táncoktató és óvodapedagógusTálas Ágnes és Kiss Zsolt által 2020-ban létrehozott, óvó- és tanítónők szakmai fejlesztésére szánt Lipinka.hu oldal illusztrátora vagyok (https://www.lipinka.hu/). Kedvtelésből keztem el rajzolni, és mivel kizárólag néprajzi jellegű kiadványokat illusztráltam, célom, a minél pontosabb ábrázolás a sajátos motívumok, stílus jellegzetességek tekintetében. 

Iskolák
Egyetem (ma), 1995. Babes-Bolyai Tudományegyetem, Bölcsészkar, Kolozsvár
Jelenlegi munkahely
Román Közszolgálati Rádió, Kolozsvári Stúdió, Magyar Szerkesztőség
Lakcím
400321 CLUJ-NAPOCA, Str. Fantanele utca, Nr. 44-es szám, bloc V1-es tömbház, Ap. 34-es lakás.
Cluj megye, Románia
Levelezési cím
400321 CLUJ-NAPOCA, Str. Fantanele utca, Nr. 44-es szám, bloc V1-es tömbház, Ap. 34-es lakás.
Cluj megye, Románia