Lukács Péter 49 éves
építőművészet

Bemutatkozó

A Haemus hegyvidékén születtem, magyar és bolgár tradíciókkal. A gyerekkori rajzolás öröme a Budapesti és Helsinki Műszaki egyetem építészképzésein (1993-1999) bontakozott ki és indult útjának, kíváló Mesterek által. Éveken át a csend muzsikusaként a világ számos pontján barangolva rajzoltam a házakat, fényképek helyett papírra vetve az építészet, az emberek által épített terek hihetetlen csodáját. Majd a mesterség ezernyi fordulatait építész irodák és a doktori iskola (1999-2002) után az L2 Építész stúdióban szereztem (2001-2009), 2009 óta pedig a Haemus Építész Műhely alapítójaként és vezető tervezőjeként alkotok. 

Munkáim, de legfőképpen az utazásaim során a karakteres terek, épületek szépségei fognak meg, melyeket utirajzokkal örökítek meg. A települések utcái, a városi terek, egy-egy utcarészlet egyszerűsége és tradicionális szépsége ad irányt és alázatot építőművészetünk alkotásához. A 2017-2018-as számos Településképi Arculati Kézikönyveinek rajzi krónikásaként ismertem fel egyrészt, hogy Hazánk sokkal nagyobb rejtett szépséggel rendelkezik, mint amit ismerünk, másrészt, hogy építészetünkkel mik azok a fordulatok, építészeti megoldások, melyekkel szebbé tehetjük mind az egyéni, mind a közösségi környezetünket. Ezt a pozitív szemléletet keresem - több Dunakanyari település tervtanácsi tagjaként is -, valamint ennek gondolatiságával és összefüggéseivel foglalkozom.

Az ösztöndíjrogram keretein belül ezzel szeretnék mélyrehatóbban foglalkozni, elsősorban a Dunakanyar településein keresztül: utirajzokon keresztül bemutatni annak valódi szépségeit, valamint összefüggéseiben kutatni azokat a jellegzetességeket és sajátosságokat, melyeket a rajz mágikus erejével megvalósíthatunk, hogy mind az egyéni, mind a tágabb értelemben vett épített környezetünk szebbé válhasson. Terveim között szerepel egy szép kiadvány elkészítése is.

Iskolák
Egyetem (ma), 1999. Budapesti Műszaki Egyetem - Építészmérnöki kar
Jelenlegi munkahely
Haemus Építész Műhely Kft.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
  • Lukács Péter

    2023.03.27 02:35:53

    A portfólió egy szűk válogatás munkáimból. Bár mindegyik munkám és alkotásom személyes és szép emlék, de ezek egyike azoknak, ahol a személyes élményeken...