Várallyay Réka Julianna
művészetelmélet
Bemutatkozó

Hétgyermekes családban nőttem fel, ahol mindenki zenélt és kreatívan alkotott, így a művészeti közeg számomra az élet természetes része volt - és az ma is. 2001-ben végeztem az ELTE BTK művészettörténet szakán, szakdolgozatomat a 17. századi háromszéki kastélyépítészetből írtam. Azóta aktív kutatóként és szervezőként több korszakkal is foglalkoztam (2006-ban jelent meg a Holnap Kiadó Építészet Mesterei sorozatában monográfiám Komor Marcell és Jakab Dezső szecessziós építészekről), de legkedvesebb kutatási területem az erdélyi fejedelemségkori művészet maradt. 2001-től 2010-ig a határon túli magyar örökség megóvásáért tevékenykedtem az egykori KÖH munkatársaként, értékfelmérő programokat, kiállításokat, örökségvédelmi képzéseket és épületfelújításokat szervezve a történelmi Magyarország elcsatolt területein. Ez a tevékenység életem meghatározó részévé vált, így 2009-ben férjemmel, Péter Alpár képzőművésszel létrehoztuk az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesületet, melynek keretein belül nemzetközi kiállításokat, workshopokat, művészeti és örökségvédelmi programokat szervezünk Erdélyben és külföldön egyaránt. Székhelyünk a háromszéki Bikfalva 17. századi festői kis udvarháza, a Kóreh-Dénes-kúria.

A kályhacsempékkel való foglalkozást 10 éve kezdtük el, amikor kúriánk felújítása közben számtalan töredéket találtunk. Azóta férjem felélesztette a mesterséget, én pedig a kályhacsempék ikonográfiáját és keleti-nyugati ornamentális kapcsolatait kutatom. Ösztöndíjas témám nemcsak e tárgycsoport, hanem az erdélyi ornamentika-kutatás szempontjából is jelentős. A tüzelőkön dekoratív, repetitív felületté képeződnek le a korszakok divatos ornamentális motívumai, tükrözve a megrendelő társadalmi hovatartozását, igényeit és világképét. Erdély Kelet és Nyugat kapuja, ahol a művészeti hatások sajátos keveredése figyelhető meg. A kutatás ezekre világít rá.

Iskolák
Egyetem (ma), 2001. Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Somogyi Győző: Magyar hősök arcképcsarnoka - kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban

  2022. 03. 07., 11:17:00 — 2022. 07. 10., 11:17:00
  művészetelmélet
  Somogyi Győző grafikusművész, az MMA rendes tagjának kiállítása július elejéig látható a Székely Nemzeti Múzeumhoz tartozó sepsiszentgyörgyi Lábas-házban. A magyar hősöket ábrázoló festménysorozat és több, az 1848-as szabadságharchoz kapcsolódó grafika kiállítását Várallyay Réka nyitotta meg.
 • Paralel Finisszázs - tárlatvezetés Várallyay Réka művészettörténész és Péter Alpár képzőművész, kurátor vezetésével

  2021. 12. 03., 17:00:00 — 2021. 12. 03., 19:00:00
  művészetelmélet
  A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Sepsiszentgyörgyi kihelyezett tanszékének nyitása alkalmából rendezett kiállítás zárásán tárlatvezetés az Erdélyi Művészeti Központban.
 • Paralel - Kiállítás az Erdélyi Művészeti Központban

  2021. 11. 05.
  művészetelmélet
  A sepsiszentgyörgyi szobrász- és festőművész képzés köré rendeződött kiállításon olyan alkotók mutatkoznak be, akik a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának oktatói, a szentgyörgyi képzésnek pedig vagy már tanárai, vagy a jövőben kapcsolódhatnak be az egyre bővülő oktatásba.
 • "Főúri pompa a várfalak között" - Megnyílt a Regéci vár késő reneszánsz Keleti Palotaszárnya

  2021. 09. 08.
  művészetelmélet
  2021. július 31-től látogatható a Regéci vár újjáépített késő reneszánsz Keleti Palotaszárnya, mely hiteles, 17. századot megidéző enterőrökkel mutatja be a vár fénykorát.
 • Kortárs természet III.: Hortus conclusus - Nemzetközi Velencei-tavi Symposion. Szabadtéri fotókiállítás nyílik augusztus 31-én Sepsiszentgyörgy főterén a nemzetközi művésztelep anyagából

  2020. 08. 27.
  művészetelmélet
  A magyarországi nature art rendezvények egyik fő bázisának számító Nemzetközi Velencei-tavi Symposionon készült művek nagyméretű printjei láthatók a kiállításon, mely a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal támogatásával megvalósuló "Kortárs természet" című sorozat harmadik rendezvénye.
 • Meseház - egy bikfalvi udvarház története címmel kisfilm készült a Magyarság Háza megbízásából

  2020. 08. 27.
  művészetelmélet
  Kisfilm egy egykori határvédő háromszéki székely falu, Bikfalva kisnemesi udvarházairól és a településen zajló értékvédelmi tevékenységről Várallyay Réka művészettörténész és Péter Alpár képzőművész személyes történetén keresztül
 • Hír / esemény :: 2020-03-17 Ember a tájban, táj az emberben - Természetművészet Iránban címmel szabadtéri kiállítás nyílt Sepsiszentgyörgy főterén a Kortárs Természet sorozat 2. eseményeként.

  2020. 03. 17.
  képzőművészet
  Az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület által szervezett KORTÁRS TERMÉSZET kiállítás sorozat második állomása 27 kültéri pannón ad betekintést az iráni, távolkeleti, és európai művészek iráni természethez való viszonyába három rendezvény dokumentációs anyagán keresztül.
 • Tankwa Artscape Residency - Dél-afrikai tájművészetet bemutató kiállítás nyílt Sepsiszentgyörgy főterén a "Kortárs Természet" szabadtéri kiállítássorozat első állomásaként

  2019. 12. 11.
  művészetelmélet
  A TANKWA ARTSCAPE a dél-afrikai Tankwa Karoo Nemzeti Park sivatagos területén évi rendszerességgel megvalósuló rezidens nemzetközi kortárs művészeti program. Kurátora, Leli Hoch a rendezvény egyik lényegét a természet, a művészet és az ember közösségének helyreállításában látja.
 • "Sárba égettetett" - történelmi kályhacsempe kiállítás nyílt a Bikfalvi Kulturális Központban

  2019. 10. 19.
  művészetelmélet
  A történelmi Magyarország kályhacsempéit bemutató kiállítás anyagát Péter Alpár képzőművész és Várallyay Réka művészettörténész magángyűjteményének közel száz, elsősorban 19. századi darabja alkotja. Erdély tájegységei mellett helyet kapnak a nyugat-magyarországi csempék is.
 • A csempekályha jelene és jövője - Szakmai konferencia a csempekályháról mint kortárs fűtési eszközről és kulturális hagyatékról

  2019. 10. 18., 17:00:00 — 2019. 10. 19., 16:00:00
  művészetelmélet
  Erdélyben elsőként szerveztük meg azt a szakmai találkozót, mely a cserépkályhával tüzeléstechnikai és történeti szempontból egyaránt foglalkozott. A meghívott magyarországi szakmai szervezet képviselői és az erdélyi kályharakók szakmai fóruma mellett helyet kaptak művészettörténeti előadások is.
 • Megnyílt a Bikfalvi Kulturális Központ

  2019. 10. 18.
  művészetelmélet
  A Sepsiszentgyörgyhöz közel fekvő, udvarházairól nevezetes Bikfalva 1873-ban épült kultúrházának felújításával és bővítésével korszerű, konferenciák, művészeti események rendezésére tökéletes, több állandó kiállítást is bemutató Kulturális Központtal gazdagítja Erdély kulturális életét.