Várallyay Réka Julianna
művészetelmélet
Bemutatkozó

Hétgyermekes családban nőttem fel, ahol mindenki zenélt és kreatívan alkotott, így a művészeti közeg számomra az élet természetes része volt - és az ma is. 2001-ben végeztem az ELTE BTK művészettörténet szakán, szakdolgozatomat a 17. századi háromszéki kastélyépítészetből írtam. Azóta aktív kutatóként és szervezőként több korszakkal is foglalkoztam (2006-ban jelent meg a Holnap Kiadó Építészet Mesterei sorozatában monográfiám Komor Marcell és Jakab Dezső szecessziós építészekről), de legkedvesebb kutatási területem az erdélyi fejedelemségkori művészet maradt. 2001-től 2010-ig a határon túli magyar örökség megóvásáért tevékenykedtem az egykori KÖH munkatársaként, értékfelmérő programokat, kiállításokat, örökségvédelmi képzéseket és épületfelújításokat szervezve a történelmi Magyarország elcsatolt területein. Ez a tevékenység életem meghatározó részévé vált, így 2009-ben férjemmel, Péter Alpár képzőművésszel létrehoztuk az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesületet, melynek keretein belül nemzetközi kiállításokat, workshopokat, művészeti és örökségvédelmi programokat szervezünk Erdélyben és külföldön egyaránt. Székhelyünk a háromszéki Bikfalva 17. századi festői kis udvarháza, a Kóreh-Dénes-kúria.

A kályhacsempékkel való foglalkozást 10 éve kezdtük el, amikor kúriánk felújítása közben számtalan töredéket találtunk. Azóta férjem felélesztette a mesterséget, én pedig a kályhacsempék ikonográfiáját és keleti-nyugati ornamentális kapcsolatait kutatom. Ösztöndíjas témám nemcsak e tárgycsoport, hanem az erdélyi ornamentika-kutatás szempontjából is jelentős. A tüzelőkön dekoratív, repetitív felületté képeződnek le a korszakok divatos ornamentális motívumai, tükrözve a megrendelő társadalmi hovatartozását, igényeit és világképét. Erdély Kelet és Nyugat kapuja, ahol a művészeti hatások sajátos keveredése figyelhető meg. A kutatás ezekre világít rá.

Iskolák
Egyetem (ma), 2001. Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
Hírek, események
 • Tankwa Artscape Residency - Dél-afrikai tájművészetet bemutató kiállítás nyílt Sepsiszentgyörgy főterén a "Kortárs Természet" szabadtéri kiállítássorozat első állomásaként

  2019. 12. 11.
  művészetelmélet
  A TANKWA ARTSCAPE a dél-afrikai Tankwa Karoo Nemzeti Park sivatagos területén évi rendszerességgel megvalósuló rezidens nemzetközi kortárs művészeti program. Kurátora, Leli Hoch a rendezvény egyik lényegét a természet, a művészet és az ember közösségének helyreállításában látja.
 • "Sárba égettetett" - történelmi kályhacsempe kiállítás nyílt a Bikfalvi Kulturális Központban

  2019. 10. 19.
  művészetelmélet
  A történelmi Magyarország kályhacsempéit bemutató kiállítás anyagát Péter Alpár képzőművész és Várallyay Réka művészettörténész magángyűjteményének közel száz, elsősorban 19. századi darabja alkotja. Erdély tájegységei mellett helyet kapnak a nyugat-magyarországi csempék is.
 • A csempekályha jelene és jövője - Szakmai konferencia a csempekályháról mint kortárs fűtési eszközről és kulturális hagyatékról

  2019. 10. 18., 17:00:00 — 2019. 10. 19., 16:00:00
  művészetelmélet
  Erdélyben elsőként szerveztük meg azt a szakmai találkozót, mely a cserépkályhával tüzeléstechnikai és történeti szempontból egyaránt foglalkozott. A meghívott magyarországi szakmai szervezet képviselői és az erdélyi kályharakók szakmai fóruma mellett helyet kaptak művészettörténeti előadások is.
 • Megnyílt a Bikfalvi Kulturális Központ

  2019. 10. 18.
  művészetelmélet
  A Sepsiszentgyörgyhöz közel fekvő, udvarházairól nevezetes Bikfalva 1873-ban épült kultúrházának felújításával és bővítésével korszerű, konferenciák, művészeti események rendezésére tökéletes, több állandó kiállítást is bemutató Kulturális Központtal gazdagítja Erdély kulturális életét.