Kazi Roland 35 éves
képzőművészet
Bemutatkozó

Kazi Roland vagyok, Első oklevelem 2011-ben, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Képi ábrázolás BA, illetve a Bölcsészettudományi Kar Filmelmélet és filmtörténet minor szakjain szereztem. 2012-ben felvételt nyertem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakjára, ahol 2014-ben védtem meg diplomámat, mestermunkámmal Rektori díjban részesültem. 2015 és 2020 között abszolutóriumot szereztem a MOME doktori iskolájában. 2015-ben a Várfok Galéria állandó művészköréhez csatlakoztam. 2018-ban, 2021-ben és 2022-ben nyertem el a Derkovits Gyula ösztöndíjat.

A munkatervem címe: A megfigyelő teremtő aktusa

A világ észlelése dinamikus, időbeli események során, bonyolult kognitív feldolgozási műveletek, viszonyítások közepette történik. Az érzetek feldolgozása, a külvilág mentális reprezentációjának előállítása. Észlelés és gondolkodás nem szétválasztható folyamatok, épp ezért merül fel az a bizonytalanság, hogy ha tudatunk befolyásolja észlelésünket, akkor mennyire tudjuk a rajtunk kívül létező világot objektíven szemlélni? A tudomány célja, hogy minél objektívebb legyen, minél inkább elkülönítse magát a szubjektum befolyásától és a világot önmagában vizsgálja. De már azzal, hogy kérdéseket teszünk fel, megfigyeléseket végzünk, feltételezéseket állítunk fel, eleve manipuláljuk a megismerés folyamatát. Vajon akkor az így megkapott eredmények mennyire vonatkozhatnak egy tőlünk független valóságra?

A tervem, hogy a három év alatt a művészet és tudomány határterületén kutatok, ezzel olyan műveket létrehozva, amelyek látás és cselekvés interakciójával, a többszörös perspektívával, a néző képalkotó szerepével, a projekció folyamataival és az optikai illúzióval foglalkoznak.

Iskolák
Egyetem (ma), 2014. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (3)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2018, MANK Nonprofit Kft.

  Derkovits Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2022, MANK Nonprofit Kft.

  Derkovits Ösztöndíj
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2021, MANK Nonprofit Kft.

  Derkovits Ösztöndíj
Portfóliók (2)
Hírek, események
 • Kurátori tárlatvezetés a Derkó '22 kiállításon

  2023. 09. 20., 18:00:00 — 2023. 09. 20., 20:00:00
  képzőművészet
  A Derkovits-ösztöndíjasok beszámoló kiállításának záróeseményeként Sipos Tünde művészettörténész, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.
 • A Derkovits-ösztöndíjasok beszámoló kiállítása

  2023. 08. 05., 10:00:00 — 2023. 09. 20., 18:00:00
  képzőművészet
  Idén a Várkert Bazár újonnan nyíló kiállítótere, az YBL6 Művészeti Tér lesz a tavalyi „derkósok”, vagyis a 2022-ben Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat nyert fiatal alkotók beszámoló kiállításának helyszíne a Budavári Palotanegyedben.