Bögös András
építőművészet
Bemutatkozó

Munkámmal egy a közös kulturális és épített örökségünk részét képző, ugyanakkor pusztulófélben lévőépületegyüttesre és az azt életre hívó rendkívüli személyiségre szeretném felhívni a figyelmet.

A Szent György-hegyen álló kápolnát és remetelakot az ötvenes években építette saját kezűleg elvonulása helyszínéül a rendszerrel szövetkezni nem kívánó egyházfi. Ezzel pedig akaratlanul is nyomott hagyott az építészet lokális történetében. Hiszen amit terv és engedélyek nélkül, saját forma-és arányérzékének teret adva létrehozott most is ott áll, kézzel fogható. „Aki járt már a kápolnánál, tudja, hogy ennél fenségesebb, szakrálisabb hely kevés van az országban.” (Nagy Káli Könyv) De sajnos az ideje véges, a természet lassan visszaveszi, ami az övé. 

Az építészeti dokumentálásban, a meglévőségek megfelelő érzékenységű kezelésében hallgatói éveim alatti népi építészet felmérő táborok résztvevőjeként, később főleg műemléki rekonstrukciókkal foglalkozó tervezőirodák munkatársaként, majd keszthelyi és balaton-felvidéki magántervezői tevékenységem során szereztem tapasztalatot. Célom az Ify-kápolna épületcsoportjának felmérése, dokumentálása és az elpusztult épületrészek tervi rekonstruálása mellett a védetté tétel lehetőségeinek feltárása. Ify Lajos egykori Szent György-hegyi otthonát - helyi értékmentő közösségekkel is konzultálva - méltó funkcióval szeretném ellátni, melyhez tervdokumentáció és makett készül.

Az épített környezet, a régebbi korok építészete és annak vizsgálata mindig is érdeklődési körömbe tartoztak. Jómagam Balassagyarmaton jártam gimnáziumba, Pécsett diplomáztam építészként 2010-ben, később kályha- és kemenceépítő szakképesítést szereztem. Majd Egri, miskolci, keszthelyi vargabetűk után végül a Balaton mellett telepedtem le családommal, és a P8 Műhely nevű pécsi-keszthelyi építésztársaság tagjaként dolgozom építészként és kísérletezem alkotóként.

Iskolák
Egyetem (ma), 2010. Pécsi Tudományegyetem - Pollack Mihály Műszaki Kar
Jelenlegi munkahely
P8 Műhely - építész tervező, kályhaépítő
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
  • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
    2008, PTE-PMMK

    ERASMUS cserediák ösztöndíj
Portfóliók (1)
  • Bögös András - portfólió 2020

    2020.07.06 10:06:31

    Portfólió a beosztott tervezői, egyéni- és csoportos tervezői munkák, kályhaépítési munkák és egyéb alkotói tevékenység bemutatásával