Dévity Zoltán 39 éves
zeneművészet
Bemutatkozó

Felsőfokú tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kezdte, majd a berlini „Hanns Eisler” Zeneművészeti Főiskola karvezetés szakán volt ösztöndíjasként, ahol Richard Strauss kórusművészetével foglalkozott Jörg-Peter Weigle vezetésével, végül 2010-ben szerezte meg karvezetői diplomáját Párkai István, Erdei Péter, Hartyányi Judit és Jobbágy Valér tanítványaként.

Tanulmányai után 2009 és 2012 között tanított, vezényelt és kurzusokat tartott Kínában zeneművészeti egyetemeken, iskolákban, többek között Taiyuan, Peking, Chengdu és Hangzhou városokban, ahol kamarazenekarokkal, gyermek-, női- és vegyeskarokkal dolgozott.

Ezt követően Budapesten az ELTE „Bartók Béla” énekkarának hangképzője és másodkarnagya és az újpesti Adorate énekkar vezetője volt.

Karnagyként részt vett Johannes Prinz (Austria), Kathy Romey (USA), Frieder Bernius és Hans-Christoph Rademann (Németország) mesterkurzusain. Énekesként a budapesti „Honvéd” férfikarban, a Magyar Rádió Énekkarában, Németországban Helmuth Rilling együtteseiben, Stuttgartban és Weimarban szerezte tapasztalatait.

2013-ban Szentpéterváron a „Fiatal karnagyok 7. nemzetközi versenyének különdíjasa lett.

2017 óta újra Kínában él. Karvezetés tanári munkássága mellett előadásai főként a kórushangzásról, hangképzésről, a kínai népdalok Kodály-koncepció szerinti alkalmazásáról, annak az általános iskolai énektanítási gyakorlatba helyezésének lehetőségeiről szólnak. Az ösztöndíjas program keretén belül vállalt munkájába egy meglévő kínai népdalgyűjtemény digitalizálása, ötvonalas kottába leírása, a gyűjtemény gyermekdalainak Kodályi szempontok alapján történő rendszerezése és a magyar gyernekdalokkal való összehasonlítása tartozik. Szorgalmazza ezen népdalok alapján pedagógiai célzatú két-háromszólamú gyakorlatok írását, illetve kortárs kórusművekben történő feldolgozását, amelyben alkotótársként vesz részt.

Iskolák
Egyetem (ma), 2010. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
UMC - Chengdu Universal Music & Culture
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
610046 Chengdu, 成都市, 武侯区, 万虹路90号(阳光城·檀府)6栋4单元904号
Szecsuán megye, Kína
Ösztöndíjak (1)
  • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
    2007, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

    Erasmus ösztöndíj / kutatás Richard Strauss kórusművei témában
Portfóliók (1)
  • Portfólió

    2021.08.10 02:07:20

    Portfóliómban szeretném bemutatni az eddigi karnagyi pályafutásom, a kezdeti szárnypróbálgatásoktól a jelenlegi tevékenységeimig. Az egyes állomásokat...