Timár Mihály 43 éves
népművészet
Bemutatkozó

Timár Mihály vagyok, néptánc pedagógus, a Timár Együttes művészeti vezetője.

A Timár Együttes a szüleim - Timár Sándor és Timár Böske - által 25 éve alapított Csillagszeműek gyermek táncegyüttesből felnőtt fiatalokból jött létre azzal a céllal, hogy a mester, Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, a Nemzet Művésze díj kitüntetettje életművét  visszavonulása után feldolgozza, és szellemiségének megfelelően színpadra állítsa, a nagyközönség számára folyamatosan bemutassa.

Több mint két évtizeden át dolgoztam szüleim asszisztenseként a Csillagszeműek különböző csoportjaiban óvodástól felnőtt korosztályig, önállóan 16 éve tanítok általános iskolai és művészeti iskolai keretek között néptáncot, a színpadi és pedagógiai munka elméleti hátterével is foglalkozom. Jelenleg a Timár Együttest is vezetem.

Pályázatom célja a Timár Együttes munkájának magas színvonalú irányítása a következő területeken:

  • Timár Sándor koreográfiai munkásságának kutatása (Bartók Béla Táncegyüttes 1958-1981, Magyar Állami Népi Együttes 1981-1996, Csillagszeműek 1996-2016, vidéki és külföldi táncegyüttesek)
  • a koreográfiai munkához kapcsolódó, annak forrásaként szolgáló folklorisztikai anyag kutatása (MTA BTK ZTI, Hagyományok Háza, családi archívum)
  • a színpadi munkához kapcsolódó pedagógiai módszer kutatása (Timár-módszer)
  • korábban készült egész estés műsorok felújítása, bemutatása a Timár Együttessel (Elindultam szép hazámból... - Magyar Állami Népi együttes, Vallomások - Magyar Állami Népi Együttes)
  • Timár Sándor által tervezett, de be nem fejezett egész estés műsor létrehozása és bemutatása a Timár Együttessel, amely a Kárpát-medence nemzetiségeinek táncaiból építkezik
Iskolák
Egyetem (ma), 1999. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar
Jelenlegi munkahely
Egyéni vállalkozó
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.