Fábri Péter 35 éves
film- és fotóművészet
Bemutatkozó

Nagyapám, Fábri Zoltán (1917-1994) jelentős méretű hagyatékot hagyott maga után, mely lényegében feldogozatlanul állt közel 20 évig. Apám halála után (2010) a hagyaték hozzám került. Mivel rendkívül gazdag anyagról van szó, mindeképpen biztosítani kell a fennmaradását. A Fábri Zoltán Digitális Archívum célja tehát ennek jegyében a teljes hagyaték digitalizálása, rendszerezése és a köz számára elérhetővé, kutathatóvá tétele lenne.

Az első év fókuszában a könnyebben kezelhető írásos emlékek szkennelése kell, hogy álljon. Ezt a halmazt azok az anyagok teszik ki, amelyek mappákba rendezve állnak, és nem igényelnek speciális szkennelési szolgáltatást, ezek zömében különálló lapok, vagy maximum összetűzött, könnyen megbontható dokumentumok, melyek autenticitását a szétfűzés nem befolyásolja. Így a forgatókönyvek, amelyek könyv formátumúak, és igen kényesek, nem ide tartoznak, de azok a rajzok, skiccek, amelyek maximum A3 méretűek, ideértendők.

A második év az archívum, mint rendszer kialakításáról teszteléséről, és az első évben beszkennelt anyagok szövegfelismertetéséről, rendszerezéséről, feltöltéséről, elérhetővé tételéről tételéről szól, lehetőleg segítők bevonásával.

Az utolsó 8 hónapban a nehezen szkennelhető anyagokat (pl. forgatókönyvek) kell szkennelni, szövegfelismertetni. Ehhez szakszerű eszközök, körülmények kellenek. Az eszközöket vagy bérelni lehet, vagy esetleg egy nagyobb intézmény erőforrásait kihasználni együttműködés keretei között (pl. Széchenyi könyvtár).

Iskolák
Egyetem (ma), 2019. Royal College of Music, London
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2012, Royal College of Music, London

  Clifton Parker Award
Hírek, események
 • Első évvégi eredmények

  2019. 10. 03.
  film- és fotóművészet
  Az első év munkája a terveknek megfelelően haladt; eredményeképpen 602 db szöveges dokumentum került beszkennelésre, melyek együttes terjedelme több, mint 4400 oldal.
 • Második harmadéves beszámoló

  2019. 06. 04.
  film- és fotóművészet
  A második harmadév is sok új dokumentum szkennelésével telt.
 • Negyedéves beszámoló

  2019. 01. 30.
  film- és fotóművészet
  Első negyedéves beszámoló
 • Ez is ember műve

  2018. 11. 15., 17:11:00 — 2018. 12. 08., 17:11:00
  film- és fotóművészet
  Kiállítás a 101 éve született Fábri Zoltán filmrendező festményeiből, dokumentumaiból