Szövényi Anna Andrea
építőművészet
Bemutatkozó

Építészmérnökként a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar Településépítészeti Tanszékén dolgozom. Oktatok, mellette tervezek, kutatok és édesanyaként irányítom 5 fős családom életét.
 Az elmúlt évben fejeztem be a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként - Budapesti terek című könyvem folytatásaként megjelenő - Magyarországi városi terek gyűjteménye c. kötetem kéziratát, melynek kiadásra előkészítése folyamatban van.
Az idei pályázatra azonban egy más léptékű témával jelentkeztem. A gipszbeton építőanyag tervezési és használati lehetőségeinek öröklése átmentése a célom. Édesapám, mint a szerkezet feltalálója lesz a mentorom e 3 év során. Az örökség átmentését 3 fő irányban képzelem el. Dokumentálás, oktatás és művészeti projektek. Azért ez a hármasság, mert az eddig megépült épületek dokumentálása elmaradt, a szakma csak részben ismeri a szerkezet képességeit, a művészeti vonal pedig mindig is jellemezte a szerkezetet sajátos szépsége, az építészeten túlmutató mívessége okán.
A Dokumentálás Könyv, film és honlap formájában tervezem. A könyv feldolgozza a szerkezet történetét Sámsondi Kiss Béla munkásságától egészen a mai napig a megépült épületek, projektek, fotós rajzi és szöveges dokumentálásával.
Ugyanebbe illeszkedik az eljárás hungarikummá nyilvánítás folyamata, melyet már édesapámmal megkezdtünk.
Az oktatás a szerkezet építész oktatásba való bekapcsolása és a szakma felé való kommunikáció jelenti egyetemi workshopok, oktatási anyag készítése és kiállítás szervezés formájában.
A szerkezet művészeti projektekbe való bekapcsolását tervezzük, valamint a dokumentálás, archívumképzés művészi megfogalmazását.
 

Iskolák
Phd / dla, 2015. PTE
Jelenlegi munkahely
MATE TTDI Településépítészeti és Települési Zöldinfrastruktúra Tanszék
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
1222 Budapest, Alsósas utca 25.
Budapest megye, Magyarország
Ösztöndíjak (2)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2018, MMA

  Magyarországi városi terek gyűjteménye
 • Egyéb (nem művészeti) ösztöndíj
  2016, NKA

  Alkotói támogatás Budapesti terek kézirat elkészítésére
Portfóliók (2)
 • Szövényi Anna portfolió 2022

  2022.08.22 04:46:36

  A portfólió eddigi munkásságomat összegzi ezen belül a gipszbeton szerkezetekre koncentrál. Négy fő részre oszlik SZERKEZET, ÉPÜLET, VÁROS és KUTATÁS....
 • Gipszbeton szerkezetek bemutatása

  2022.08.22 04:46:46

  A gipszbeton ill. szövetszerkezet bemutatását célzó rövid összefoglaló - saját szerkesztés.
Hírek, események
 • Dunaújváros udvarházak

  2022. 12. 13.
  építőművészet
  Egy érdekes fejezet a gipszbeton szerkezet történetéből
 • Sámsondi Kiss Béla alakja

  2022. 12. 09.
  építőművészet
  Miért fontos ma is Sámsondi Kiss Béla életműve?