Kelemen Zénó 47 éves
képzőművészet

Bemutatkozó

Kelemen Zénó a természetesség érzetével, a természeti jelenségek emlékeivel, az organikusság jellegével hangsúlyosan áthatott, de a mesterségesség, a geometria, a struktúra logikája által is árnyalt, a klasszikus szobor-tárgy-státust és konvencióit szilárdan őrző alkotásai a kortárs magyar szobrászat e mindeddig erőtlen plasztikai kifejezésének éltetői és kiteljesítői.
Alkotásainak különössége és egyéni karaktere minden bizonnyal ebben a kettősségben: az eredendő organikusság és az azt színező-módosító-átformáló mesterségesség, a tudatos-logikus formarend együttes jelenlétében rejlik. A művek központi motívumai a szalagszerű elem és ennek egy-egy hajlat vagy áttörés-kulminációja általi testté alakulása, a sík és a sík megbomlása-megmozdulása, térbe fordulása, a hullám, a hullámzás, a megcsavarodás, a spirális-örvénylés, az illuzionisztikus formamozdulás és formamozdulás-elhalás. A motívumok mindenkor fegyelmezetten összefogott, egységes, a részletezést kerülő, izgalmas, fokozatosan, a nézetek változtatásával feltáruló formarendbe szervezettek.

A tervezett ösztöndíjas alkotói-kutatói program (részlet)

A tér és/vagy a hely több egymással összefüggő, egymásba átvezető szegmentumból tevődik össze. Ezek egyike a pillantásban adott látvány, amely az aktuális érzéki-észleleti kép, de van egy átfogóbb, meghatározhatatlan kiterjedésű, a pillantással nem kijelölhető tér is, amely közös háttérként vesz körbe bennünket és figyelmünk tárgyát, az általunk aktuálisan észlelt dolgot, teret. Habár a látásunk centrumában a figyelmünket éppen lekötő dolog vagy jelenség áll, ez a koncentrikus körökben egyre táguló tér mind átfogóbb egységként vesz körbe bennünket, s ennek a térnek a középpontjában mindig mi állunk. A tér helyek minden irányban kiterjedő hálózatként működik. Az egyes helyek sajátossága, hogy bár más helyek által övezett, nincs mindig állandó, jól érzékelhető határa, és hogy mint komplex kiterjedés, önmagát jeleníti meg. 

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Portfolió

  2018.10.15 06:38:27

  Szakmai munkásság bemutatása
Hírek, események
 • Tutaj-Sympozsion Kelemen Zénó szobra a Szépművészti Múzeum Antik Gyűjteményében

  2019. 05. 21.
  képzőművészet
  Tavaly év végén újra nyílt a Szépművészeti Múzeum és benne az Antik gyűjtemény újra rendezett állandó kiállítása, központi terében egy szinte lebegő kortárs gesztussal, amire azért le lehet ülni és ki lehet magunkat pihenni.
 • Élő MúzeumCafé - Kerekasztal beszélgetés a hagyományok továbbélése és a kortárs megjelenéséről

  2019. 02. 14., 18:30:00 — 2019. 02. 14., 18:30:00
  képzőművészet
  A beszélgetés Élő MúzeumCafé program keretén belül, a MúzeumCafé című lap és a Szépművészeti Múzeum közös szervezése. A beszélgetést Gréczi Emőke főszerkesztő vezeti, témája pedig az új Szépművészeti Múzeum tematikus kiállításai mellett az Antik hagyományok továbbélése és a kortárs megjelenése.
 • Kortárs plasztika az Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményében.

  2018. 12. 03.
  képzőművészet
  Az újra nyitott Szépművészeti Múzeum új Antik kiállításnak központi termében a nézők használatba vették Tutaj című kortárs szobor-bútort.