Pisnjak Atilla
építőművészet
Bemutatkozó

Az általános iskolát és a gimnáziumot szülővárosomban, a muravidéki Lendván fejeztem be, majd a Ljubljanai Egyetem művészettörténet szakán (BA) tanultam, ahol 2013-ban diplomáztam. Ugyanebben az évben felvételt nyertem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem művészettörténet mesterképzési szakára. Ekkor kezdtem elmélyültebben foglalkozni a Muravidék művészettörténetével, aminek köszönhetően felfigyeltem Takáts László (1880–1916) muraszombati származású építészre. Takáts életének és munkásságának a felkutatásával a 2014/2015-ös tanévben a Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumi Program kutatói ösztöndíját is elnyertem, és a szakdolgozatomat is ebből a témából írtam. A mesterképzést 2015-ben fejeztem be, szakdolgozatom 2016-ban a Muravidéki Oktatási Alapítvány pályázatán elnyerte az év legjobb MA bölcsészettudományi szakdolgozata címet. Jelenleg kurátoraként dolgozom a lendvai Galéria-Múzeumban, ahol az intézmény képzőművészeti kiállításainak a megvalósítását és szakmai feldolgozását segítem. 2017 óta a helyi Lindua társadalomtudományi, irodalmi és képzőművészeti folyóirat főszerkesztője vagyok. Érdeklődésem középpontjában az építészet, azon belül is szűkebb pátriám épített öröksége áll, de előszeretettel foglalkozom a magyar és a nemzetközi művészettel, műemlékvédelmi kérdésekkel és a kortárs művészetelmélettel is. 

A Muravidék építészete a trianoni elcsatolást követően – leszámítva az 1941 és 1945 közötti időszakot – hosszú időre elveszítette szorosabb kapcsolatát az anyaországgal, aminek következtében az építészettörténeti írások és feldolgozások is elmaradtak. Ebből kifolyólag hiányosnak mondható a régió magyar vonatkozású építészettörténeti szakmai tudástára, amit az MMA ösztöndíja segítségével szeretnék pótolni.

Iskolák
Egyetem (ma), 2015. Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Jelenlegi munkahely
Galéria-Múzeum Lendva
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • Pisnjak Atilla portfólió

  2019.09.20 11:10:50

  A portfólió az eddigi legfontosabb szakmai publikációkat és tevékenysegeket tartalmazza a teljesség igénye nélkül.  
Hírek, események
 • Kiállítással nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt a Lendvai Galéria-Múzeum

  2020. 05. 20.
  képzőművészet
  2020. március 13-án döntött úgy az illetékes szlovén minisztérium, hogy a járvány miatt a múzeumok beláthatatlan ideig nem fogadhatnak látogatókat. A zárvatartást április 29-én szüntették meg, így a szlovéniai múzeumok és galériák fokozott biztonsági intézkedések mellett már várják a látogatókat.
 • Giorgio de Chirico - A metafizikus művész címmel nyílt kiállítás a lendvai várban

  2020. 03. 16.
  képzőművészet
  Az olasz festő, grafikus, szobrász, író, Giorgio de Chirico (1888–1978) a 20. század eleji művészeti mozgalmak egyik legjelentősebb alakja volt. Az ő nevéhez fűződik a metafizikus művészet, amelynek nemcsak alapítója, de egyben a legjelentősebb képviselője is volt.
 • Új székháza lesz a muravidéki magyarságnak

  2019. 12. 12.
  építőművészet
  Az év elején jelent meg a sajtóban a hír, miszerint a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség új székházba költözhet. Horváth Ferenc az MMÖNK elnöke akkor arról tájékoztatott, hogy az új székház megvásárlását és esetleges felújítását 700 millió forinttal a magyar kormány is támogatja.
 • Lendva épített örökségéről

  2019. 12. 10.
  építőművészet
  Első alkalommal kapcsolódtak szakmai programmal lendvai intézmények az Európai Kulturális Örökség Napjai szlovéniai programsorozatához. A Galéria-Múzeum Lendva ez alkalomból a felnőtteknek egy előadást, a gyerekeknek pedig műhelymunkát szervezett.