Juhász János Krisztián
népművészet
Bemutatkozó

Juhász János Krisztián vagyok, 1978.01.08-án születtem Miskolcon. Dédnagyapám és nagyapám is kés, bicska készítéssel foglalkozott, így a harnadik nemzedéke vagyok a családnak aki őrzi a késes hagyományokat. Autószerelőként végeztem, érettségiztem. Nős két gyermek édesapja vagyok. Iskoláim elvégzése után a kerékpárversenyzésnek hódoltam, de mellette bejártam nagyapám műhelyébe és besegítettem neki egy-egy munkafolyamatba, így tanulva a szakma fortélyait. Az Ő halála indította el pályámat, az egyik hozzám intézett utolsó mondatával "Ott van egy kés beedzve, neked szántam készítsd el magadnak". Ez a mondat meghatározta a jövőmet. Tőle már nem kaphattam segítséget, ezért megkerestem és felkértem mentoromnak Juhász József Késes Népi Iparművészt, aki tiszteletben tartva nagyapám kérését, csak instrukcióival segített és így sikerült az örökölt pengét késsé alkotni. A mesterséget tőle tanultam. Számos remek mestert tanított (pld:Vojkó CSaba, Debreczeni Sándor) de Ő úgy gondolta, hogy én viszem tovább a szakmát. A Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének tagjaként, bíztatására két késsel és egy bicskával pályáztam a Magyar Kézműves Remek pályázatra, ahol elnyertem a címet, de a sikerekben már halála miatt nem osztozhatott velem. Alkotásaim eddig 10  db "A " és 3 db "B" minősítést kaptak. Közben autódidakta módon elsajátítottam a bőrös és a fafaragó kézműves szakmákból azokat a  munkafázisokat, melyek a bicskák, kések bőr tokjainak és míves tároló dobozainak elkészítéséhez szükségesek. Mottóm, hogy az általam készített termék a tervezéstől a kivitelezésig, ( ideértve a bőr tokokat, a faragott tároló dobozokat),  az én kezem munkáját viseljék. Jelenleg munka mellett művelem a mesterséget, de feltett szándékom, hogy csak a késkészítéssel foglalkozzak. Az ösztöndíj segítséget nyújt szakmai fejlődésemhez, terveim sikeres megvalósításához, célomhoz, hogy megkaphassam a Népi Iparművész címet.

Iskolák
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Jelenlegi munkahely
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (2)
 • Szakmai eredményeim

  2022.10.19 07:23:17

  A portfólió a szakmai eredményeimet tartalmazza. A minősítések mellett, képes dokumentáció található, mely beazonosítja alkotásaimat.
 • Szakmai portfólió

  2022.10.19 07:23:34

  A portfólió tartalmazza, a szakmai eredményeimet minősítéseket, elismeréseket és az általam készített alkotásokat az első próbálkozásaimat is beleértve. A...
Hírek, események
 • Késtok készítés

  2023. 01. 29.
  népművészet
  Mesterem, Juhász József unokáját Juhász Rolandot próbálom bevezetni a bőrből készült késtok készítés csodálatos világába.
 • Egy általam készített kés munkafolyamatai

  2023. 01. 29.
  népművészet
  Egy általam készített kés munkafolyamatai képekben...
 • Kovács Gábor kovácsmester műhely látogatása Fehértón

  2023. 01. 29.
  népművészet
  Kovács Gábor kovácsműhelyében jártam, ahol a damaszkolt technikával készülő acélok születnek. Ezekből az acélokból születnek majd a késeim, bicskáim pengéi.
 • Nemzet Betleheme az Országház előtt

  2022. 12. 08.
  népművészet
  Kisgyőri Fafaragó Mesteremberek keze faragta Betlehemre méltán lehet büszke az egész Ország.
 • 40 éves a NESZ

  2022. 12. 02.
  népművészet
  40 éves a NESZ, Népművészeti Egyesületek találkozója