Marofka Mátyás 35 éves
színházművészet
Bemutatkozó

Marofka Mátyás vagyok, 2013-ban végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakán. Tanulmányaimat a londoni The Royal Central School of Speech and Drama egyetem színésztréneri-színésztanári mesterszakán folytattam. Színészként játszottam több budapesti, illetve vidéki színházban, majd alapítója és művészeti vezetője lettem a Létra Kulturális Egyesületnek, melynek keretein belül előadóművészeti kurzusokat tartok és szervezek, valamint színházi produkciók létrehozásán dolgozom.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a nemzetközi szakmai gyakorlatban használt ismeretek a magyar színészekhez eljussanak. Amíg más előadóművészeti ágakban (pl. táncos, zenész, cirkuszi) a folyamatos önképzés alapkövetelmény, addig a magyar színházi hagyományokból szinte teljes mértékben hiányzik a színészi képességek karbantartásának és továbbképzésének tudatosan felépített gyakorlata. Ennek a hiátusnak a betöltését szeretném jelenlegi művészeti-kutatási tervemmel kezdeményezni.

Művészeti programom egy komplex, a színész mindennapi életében használható, önállóan végezhető színésztréning gyakorlati kifejlesztése, korunk színházi igényeit figyelembe véve. A hároméves program során vállalom, hogy tovább mélyítem tudásomat a legjelentősebb színészpedagógiai irányzatok szemléleteiben (különös tekintettel K. Sztanyiszlavszkij, M. Csehov és J. Grotowski munkásságára), ezek alapján felépítem elméletben és gyakorlatban a színész önállóan végezhető, testi-szellemi képességeinek karbantartását és fejlődését célzó gyakorlati programot, melyet publikálok. Ugyancsak vállalom, hogy rendszeresen tartok nyílt színészi kurzusokat előadóművészeknek és színésznövendékeknek, ezzel segítem elő a kutatási anyag kifejlesztését a gyakorlatban, valamint ezáltal átadni kívánom a művészeti terv során kialakult szakmai gyakorlatokat. Szintén vállalom, hogy a kutatási tréning-anyag felhasználásával egy önálló színpadi produkciót mutatok be a program során.

Iskolák
Jelenleg: Michael Chekhov International Academy
Egyetem (ma), 2018. Színház- és Filmművészeti Egyetem
Jelenlegi munkahely
Létra Kulturális Egyesület
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (1)
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2018, Tempus Közalapítvány

    Erasmus+ szakmai gyakorlat
Portfóliók (1)
  • Marofka Mátyás - színész, színésztanár

    2020.07.01 12:50:09

    A Létra Kulturális Egyesület művészeti vezetőjeként, színházi előadások létrehozásán és előadóművészeti továbbképzési programok szervezésén és vezetésén...