Deres Péter 44 éves
színházművészet
Bemutatkozó

Deres Péter dramaturg, író, fordító vagyok. Az ELTÉ-t magyar-skandinavisztika-összehasonlító irodalom szakon, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet dramaturg szakon végeztem. 2002-2004-ig a Bárka Színház, 2005-2015-ig a Vígszínház, 2015 augusztusától pedig a Pesti Magyar Színház vezető dramaturgjaként dolgozom. Tanítottam az ELTÉ-n, az Eötvös Collegiumban, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Shakespeare Színi Akadémián s –  jelenleg is – a Balassi Bálint Intézetben; elsősorban dramaturgiát, művelődéstörténetet, skandináv irodalmat, de írásgyakorlat és drámafordítás órákat is tartottam, tartok. Rendszeresen fordítok német, angol és svéd nyelvből. Több könyv szerkesztésében vettem részt, rovatvezetőként dolgoztam kulturális portálnál, előadást tartottam számos magyarországi és külföldi konferencián. Több mint száz publikációm jelent meg, drámáimat, adaptációimat, zenés- és mesedarabjaimat, hang- és rádiójátékaimat számos színház játszotta Zalaegerszegtől Isztambulig. Kriptogram című színházi esszékötetem 2008-ban jelent meg a Napkút Kiadónál. 2019-ig kb. nyolcvan színházi előadás dramaturgja voltam. Munkámat több díjjal ismerték el. Az MMA-MMKI ösztöndíjára klasszikus magyar ifjúsági prózaművek színpadi adaptációinak megírásával pályázom. Célom, hogy három év alatt minél több magas minőségű, új magyar színpadi mű szülessen fiatal nézők számára, mert dramaturgként az a tapasztalatom, hogy e téren komolyak a mai magyar drámairodalom és színház hiányosságai. Egyébként is kevés a fiataloknak szóló hiteles – az ifjabb generációkat komolyan vevő! – színpadi alkotás, klasszikus magyar ifjúsági regényfeldolgozásokat pedig – néhány példán kívül – alig játszanak. Pályázatom és munkatervem közvetett célja pedig az, hogy minél több fiatal járjon színházba, s találkozzon klasszikus magyar irodalmi alkotásokkal. Ebben a misszióban maximálisan partnerem munkahelyem, a Pesti Magyar Színház.

Iskolák
Egyetem (ma), 2005. ELTE, SZFE
Jelenlegi munkahely
PESTI MAGYAR SZÍNHÁZ
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Portfóliók (1)
 • DERES PÉTER PORTFÓLIÓJA

  2020.07.23 10:41:02

  A portfólióm tartalmazza az eddig elért színházi-irodalmi eredményeimet, bemutatóim plakátjait, a műveimről írt kritikákat stb.
Hírek, események
 • Királyrák krumpifészekben - Fergeteges komédia premierje a Pécsi Horvát Színházban november 12-én!

  2022. 11. 08.
  színházművészet
  A Királyrák krumplifészekben ízig vérig komédia. Maggit és Lillemort, a két, egymástól mindenben különböző karaktert két csodálatos, Kossuth-díjas művésznő, Vári Éva Éva és Uhrik Teodóra alakítja!
 • Madagaszkár a Pesti Magyar Színházban!

  2022. 07. 15.
  színházművészet
  A Pesti Magyar Színház egy világhírű mesével indítja a 2022/2023-as évadot! A Madagaszkár musicalváltozata látványos budapesti ősbemutató lesz. Az előadás próbafolyamatát már el is kezdte a teátrum.
 • SZÁRAZSÁG - KOMPLEX SZÍNHÁZI NEVELÉSI ELŐADÁS A PESTI MAGYAR SZÍNHÁZBAN

  2022. 03. 08.
  színházművészet
  A Pesti Magyar Színház különleges, komplex színházi nevelési előadást mutat be diákoknak 2022 március 9-10-én
 • Csukás-mese októbertől a Hatszín Teátrumban

  2021. 11. 04., 14:07:00 — 2021. 11. 04., 14:07:00
  színházművészet
  Deres Péter, az MMA-MMKI művészeti ösztöndíjasának új mesejátéka a Kultkikötő és a Hatszín Teátrum koprodukciójában.
 • PRÓBAÚT - Rendhagyó színházi előadás Páskándi Géza tiszteletére

  2021. 06. 22., 00:00:00 — 2021. 06. 22., 00:00:00
  színházművészet
  A Próbaút különleges, egyedi előadás. A sugárzó tehetségű és mélyen humánus művész, Páskándi Géza emlékét olyan összművészeti élménnyel eleveníti fel, amelyben a prózai színház mellett a képző- és vizuális művészet, a zene és a tánc is helyet kapnak.
 • Már megtekinthetők a Pesti Magyar Színház jelenetíró-pályázatának legjobb alkotásai

  2021. 03. 01.
  színházművészet
  Szavazzon a kedvenc jelenetére! Egész hónapban ingyenesen megtekinthetők és visszanézhetők a Pesti Magyar Színház jelenetíró pályázatának legjobb alkotásai. Az Ön szavazata is dönthet arról, hogy kik nyerjék a pénzdíjakat!
 • Pesti Magyar Színház jelenetíró pályázat

  2020. 12. 14.
  színházművészet
  A Pesti Magyar Színház pénzdíjas jelenetíró-pályázatot hirdet, a határidő: 2020. 12. 20. éjfél!