Balkányi Kitty 35 éves
színházművészet
Bemutatkozó

A Magyar Táncművészeti Egyetem (akkor még főiskola) elvégzése után a Szegedi Kortárs Balett tagja lettem, később független táncművészként a Bozsik Yvette Társulat és a Budapest Táncszínház vendégtáncosa voltam, jelenleg koreográfus, az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat táncművésze és művészeti asszisztense vagyok. A szakmai pályán eltöltött 15 év alatt számos kiváló hazai és külföldi alkotóval dolgoztam együtt előadóként, asszisztensként és társkoreográfusként egyaránt. 

Pályázatom a fiatal generáció igényes színházra nevelésének témakörében végzett kutatás és alkotói munka.

Magánemberként és alkotóként is hiszem, hogy a fiatal generáció képzése nem csak az oktatási intézméynek feladata. Úgy vélem, a gyermekkori ösztönös kreativitás, nyitottság és szabad gondolkodás irányított akciókkal megőrizhető és később az élet minden területébe beilleszthető. Az előadóművészet olyan lehetőséget rejt magában, mely segítségével fent lehet tartani ezeket az erényeket.

  A "Játszó-tér" témája, hogy a gyermek és ifjúsági táncszínházi kínálatba olyan előadások integrálódhassanak, melyek a generáció sajátos igényeinek is megfelelnek, és fogékonyságuk fejlesztésével érzékenyebbé válhatnak az asszociatív, rejtett megfogalmazási módokra is. Fontosnak tartom, hogy az óriási külföldi mesekínálat mellett talán kevésbé divatos, ám irodalmi szempontból fontos és értékes magyar művekkel - mesékkel, novellákkal, regényekkel ismertessem/ismertessük meg a fiatal generációt, téve mindezt az előadóművészet eszközeivel a színház-  és a táncművészet egyesítésével.

Iskolák
Főiskola (ba), 2012. Magyar Táncművészeti Főiskola
Jelenlegi munkahely
Inversedance | Fodor Zoltán Társulat
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (2)
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2007, Oktatási és Kulturális Minisztérium

    Fülöp Viktor Ösztöndíj - Táncművészet/modern-tánc kategória
  • Korábbi művészeti ösztöndíj
    2009, Oktatási és Kulturális Minisztérium

    Fülöp Viktor Ösztöndíj - Táncművészet/modern-tánc kategória