Balkányi Kitty 36 éves
színházművészet
Bemutatkozó

A Magyar Táncművészeti Egyetem (akkor még főiskola) elvégzése után a Szegedi Kortárs Balett tagja lettem, később független táncművészként a Bozsik Yvette Társulat és a Budapest Táncszínház vendégtáncosa voltam, jelenleg koreográfus, az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat táncművésze és művészeti asszisztense vagyok. A szakmai pályán eltöltött 15 év alatt számos kiváló hazai és külföldi alkotóval dolgoztam együtt előadóként, asszisztensként és társkoreográfusként egyaránt. 

Pályázatom a fiatal generáció igényes színházra nevelésének témakörében végzett kutatás és alkotói munka.

Magánemberként és alkotóként is hiszem, hogy a fiatal generáció képzése nem csak az oktatási intézméynek feladata. Úgy vélem, a gyermekkori ösztönös kreativitás, nyitottság és szabad gondolkodás irányított akciókkal megőrizhető és később az élet minden területébe beilleszthető. Az előadóművészet olyan lehetőséget rejt magában, mely segítségével fent lehet tartani ezeket az erényeket.

  A "Játszó-tér" témája, hogy a gyermek és ifjúsági táncszínházi kínálatba olyan előadások integrálódhassanak, melyek a generáció sajátos igényeinek is megfelelnek, és fogékonyságuk fejlesztésével érzékenyebbé válhatnak az asszociatív, rejtett megfogalmazási módokra is. Fontosnak tartom, hogy az óriási külföldi mesekínálat mellett talán kevésbé divatos, ám irodalmi szempontból fontos és értékes magyar művekkel - mesékkel, novellákkal, regényekkel ismertessem/ismertessük meg a fiatal generációt, téve mindezt az előadóművészet eszközeivel a színház-  és a táncművészet egyesítésével.

Iskolák
Főiskola (ba), 2012. Magyar Táncművészeti Főiskola
Jelenlegi munkahely
Inversedance | Fodor Zoltán Társulat
Lakcím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Levelezési cím
Ez az adat nem- vagy csak regisztrált felhasználók számára nyilvános.
Ösztöndíjak (2)
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2007, Oktatási és Kulturális Minisztérium

  Fülöp Viktor Ösztöndíj - Táncművészet/modern-tánc kategória
 • Korábbi művészeti ösztöndíj
  2009, Oktatási és Kulturális Minisztérium

  Fülöp Viktor Ösztöndíj - Táncművészet/modern-tánc kategória
Portfóliók (1)
 • szakmai munka képekben

  2019.11.14 03:51:14

  Szakmai munkám kiemelt szerepeiből, alkotásaiból való válogátas képekben
Hírek, események
 • Bezzeg az én Anyám című táncszínházi előadás bemutatása

  2020. 01. 31., 20:00:00 — 2020. 01. 31., 21:00:00
  színházművészet
  A „Bezzeg az én Anyám” című táncszínházi előadás a szeretet mögé rejtett elnyomás témájával foglalkozik, mely sokszor generációról generációra öröklődik, és észre sem vesszük, mikor válunk elnyomottból elnyomóvá.